.
دیپلماسی داروغه:
زوال مذاکره و تعامل
🔻با گذشت بیش از صد روز، حالا می توان ارزیابی دقیق تری از رویکرد ترامپ در سیاست خارجی داشت.
🔹او اولین سفرش را به سه کشور عربی انجام داد و اولین توافقات را هم با این سه کشور به علاوه اوکراین انجام داد.
🔻"توافقات"، البته کلمه دقیقی نیست. چیزی به نام "توافق" یعنی رضایت طرفینی در کار نبود. قراردادهایی بود که طرف آمریکایی دیکته کرد و عربستان و قطر و امارات تن دادند.
🔹قرارداد هم تعبیری فرمالیته است. ترامپ، مانند "داروغه ناتینگهام" در داستان "رابین هود" رفتار می کند. لبخند هم می زند اما باج می ستاند و می رود.
🔻بر مبنای آنچه واقع شد، طرف آمریکایی به معنای متعارف کلمه، نه مذاکره می خواه و نه مذاکره می کند. اهل تعامل هم نیست. امتیازات هنگفت می خواهد و اگر طرف مقابل ضعیف باشد، از او می کَند.
🔹در عین حال، بی ربط ترین تمجیدها را پس از باج ستاندن، از مقامات سعودی و قطری و اماراتی کرد و لا به لای ستایش، کنایه ها هم زد و تحقیر هم کرد:
🔻"من بیش از آنچه تصور میشود یک انسان بتواند، دست دادم. هیچکس تا حالا اینقدر دست نداده. میزبانان عرب ما واقعاً گرسنه محبت بودند و من این محبت را به آنها کردم"!
🔹ترامپ این تحلیل را هم ثابت کرد که به خاطر کسری مالی و بودجه ای و تجاری شدید آمریکا، مسئله اش انتقال سرمایه به آمریکا است و نه سرمایه گذاری در کشورهای دیگر. او به همین علت، جنگ تعرفه ای هم به راه انداخت.
🔹این برخلاف ادعای موهوم کسانی است که برای جذاب سازی توافق به هر قیمت، ادعا کردند در صورت توافق با آمریکا ۲۰۰۰ یا ۲۵۰۰ میلیارد دلار سرمایه به ایران می آید.
🔻ترامپ در سفر به عربستان و قطر و امارات، قراردادهای ۶۰۰ میلیارد دلاری، ۱.۲ تریلیون دلاری و ۱.۴ تریلیون دلاری (مجموعا ۳.۲ تریلیون دلار) بست. او کار مشابهی را هم در ستاندن نیمی از معادن اوکراین انجام داد.
🔹این توافقات بدون هیچ مذاکره ای به دست آمده است. ترامپ مذاکره نمی خواهد و به همین علت هم دو ماه قبل گفت: "ما تعرفه سنگینی بر اروپا وضع کردیم. حالا میخواهند #مذاکره کنند، اما تا وقتی سالانه مبلغ زیادی به ما پرداخت نکنند، مذاکرهای در کار نخواهد بود"!
🔻او با هر کشور مستقل و قدرتمندی که دارای اراده مستقل باشد، به مشکل بر می خورد، چین و روسیه رقیب باشد، یا کشورهای اروپایی.
🔹بر این مبنا، باید از ساده اندیشی درباره مذاکرات جاری با میانجیگری عمان پرهیز کرد. ایران، طرف طلبکار در ماجرای عهدشکنی برجامی آمریکاست.
🔻بنابراین اولویت مذاکرات باید همین طلب ایران و تعهد تضمین شده درباره لغو موثر تحریم ها باشد، نه چانه زنی درباره کیفیت غنی سازی محدود یا تعطیلی کامل آن و تشکیل کنسرسیوم با کشورهای دیگر.
🔹ایران نیم قرن است که بدعهدی های طرف غربی را تجربه کرده و آموخته که مطلقا نباید اعتما کند:
- تعهد شرکت زیمنس (ساخت نیروگاه بوشهر)
- تعهد شرکت یورودیف فرانسه (واگذاری سهم ده درصدی ایران از اورانیوم غنی شده)
- توافق با تروئیکای اروچایی در اوایل دهه ۸۰ در قالب توافق سعد آباد و پاریس و بروکسل
- توافق با اوباما به میانجیگری برزیل و ترکیه برای مبادله ۱۲۰۰ کیلو اورانیوم ۳/۶۷ درصدی با ۱۲۰ کیلو گرم اورانیوم ۲۰ درصد (مورد نیاز برای تولید رادیو دارو در رآکتور تهران)
- و نهایتا تعهدات پایمال شده غرب در برجام.
🔻پیشنهادهایی مانند توقف غنی سازی ۳/۶۷ برای ۳ سال و سپس امکان از سرگیری آن، وعده ای فریبنده و خسارتبار است، چنان که حد فاصل سال های ۱۳۸۲ تا ۱۳۸۴ و سپس در برجام تجربه شد.
🔹ترامپ با همه هارت و هورت هایش، اقتدار ایران را در عین الاسد و تل آویو و نواتیم و خلیج فارس و دریای سرخ دیده و کاملا می شناسد.
🔻او دیروز در قطر گفت: "ایرانی ها پهپادهای خوبی میسازند" و قبلا در پاسخ به سوال خبرنگاری اذعان کرده بود: «ممنونم که می گویی ایران ضعیف شده! اما ایران در حال حاضر، نه تنها ضعیف نیست، بلکه آنها بسیار قدرتمند هستند.".
@IMANI_mohammad
.
جفنگیات ترامپ بعد از اجازه گرفتن برای سفر به منطقه
ترامپ در یک گندهگویی و خلافگویی آشکار مدعی شد ایران باید از امیر قطر تشکر کند که با حمله به ایران مخالفت میکند.
دونالد ترامپ در نشست مشترک با فعالان اقتصادی آمریکایی و قطری در دوحه قطر گفت: ایران باید خیلی از امیر قطر تشکر کند زیرا او با حمله به ایران مخالفت میکند، در حالی که دیگران میخواهند حمله شدیدی به ایران انجام دهیم.
وی گفت: ایران به دلیل وجود امیر قطر، خیلی خوش شانس است. امیر قطر در حال مبارزه برای دستیابی به توافق هستهای با ایران و عدم حمله به این کشور است. ایران خوش شانس است که امیری در قطر دارد که برای جلوگیری از حمله به آنها مبارزه میکند.
ترامپ همچنین به شبکه فاکس نیوز گفت: ما یک وضعیت ایران داریم که هر طوری که شده اونو حل خواهیم کرد، به هر طریقی که باشه، این موضوع 100 درصد حل خواهد شد. یا به خوبی انجام خواهد شد یا نه چندان خوب. و «نه چندان خوب» برای آنها چیز خوبی نخواهد بود.
لاف ترامپ درباره اینکه ایران باید از امیر قطر به خاطر مخالفت با اقدام نظامی تشکر کند، در حالی است خود وی، در سفر به سه کشور خلیجفارس مجبور شد به شکلی التماسگونه با مقاومت یمن برای آتشبس توافق کند و تا تضمین نگرفت که هواپیمای حامل وی هدف حمله و اصابت قرار نگیرد، جرئت نکرد سفر را به انجام برساند! یعنی اگر یمن رضایت نمیداد و کوتاه نمیآمد و روی درگیری با رژیم صهیونیستی متمرکز نمیشد، هواپیمای ترامپ حتی جرئت نداشت وارد آسمان منطقه شود. او البته حق داشت از مقاومت یمن که سه فروند اف 18 از جمله دو فروند سوپر هورنت و دهها پهپاد مدرن آمریکا را سرنگون کرد، به ناوهای ترومن و وینسون حمله کرد، فرودگاه امنیتی بن گوریون در تلآویو را با موشک هایپرسونیک هدف گرفته بود، بترسد.
ترامپ خالیبند حتماً به یاد دارد که دیماه ۱۳۹۷ از ترس جان خود، مجبور شد دزدانه و شبانه و با هواپیمای چراغ خاموش به عراق (پایگاه عینالاسد) سفر کند. او پس از این سفر گفت: «هنگام فرود آمدن، تمام چراغهای هواپیما را به دلایل امنیتی خاموش کردند. فکرش را بکنید! ما ۷ تریلیون دلار در خاورمیانه خرج کردیم و نمیتوانیم با چراغ روشن واردش شویم! این خیلی غمانگیز است که ناچار باشی سفرت را فوقالعاده مخفیانه نگه داری و هر کاری بکنی تا سالم برسی».
ترامپ بعدها گفت: «خیلی غمانگیز است که هفت تریلیون دلار هزینه کنی، اما برای رفتن به آنجا ناچار باشی سفرت را تا این حد فوقالعاده سرّی نگه داری و هواپیماها و بزرگترین تجهیزات (اسکورت) دور و برت باشند و هر کاری بکنی تا سالم به مقصد برسی. در این سفر نگران ریاست جمهوری و ملانیا بودم».
از سوی دیگر او هرگز از خاطر نمیبرد که موشکهای نقطه زن ایران چگونه پایگاه عینالاسد را در سال 1398 شخم زدند و اشک ژنرالها و افسران آمریکایی را درآوردند. اگر ایران آن زمان با تحفظ عمل کرد، قطعاً در صورت وقوع درگیری نظامی، دیگر هیچ تحفظ و ملاحظهای نخواهد داشت. ترامپ هم با حمله بلاهت و زیادهگوییهایش، از توانمندی و اراده بالای ایران در اینباره خبر دارد؛ بنابراین تهدید به اینکه در صورت عدم توافق با ایران مرتکب اقدام دیگری میشود، غلط زیادی است.
از طرف دیگر، مخالفت کشورهای خلیجفارس با اقدام نظامی علیه ایران نیز از عقلانیت برخوردار است. چه اینکه آنها میدانند ایران در صورت وقوع هر نوع درگیری، اول از همه پایگاهها و منافع آمریکا در همین کشورها را هدف حمله قرار میدهد.
💢 روزنامه کیهان
@IMANI_mohammad
.
ترامپ غلط کرد با آنها که پالایشگاه سازی و نیروگاه سازی را مسخره میکردند
وبسایت حقالعملکار و غربگرای عصر ایران میگوید اگر روند توسعه در کشور ادامه پیدا میکرد، ترامپ نمیتوانست در سفر به عربستان به ایران طعنه بزند!
این وبسایت در یادداشتی با عنوان«مرثیهای برای انحراف از مسیر توسعه به بهانۀ زخم زبانهای ترامپ» نوشت: چهارمین سالگرد درگذشت اکبر ترکان، در عمل به نشستی برای درددل مدیران ارشد سابق بدل شد که در واکنش به طعنهها و زخم زبانهای دونالد ترامپ در همایش ریاض، کارنامه تلاش برای توسعه ایران از پایان جنگ در سال 68 تا نیمه دهه80 را بازخوانی کردند و با تأسف از این که بعدتر، توسعه به محاق رفت و مسیر دیگری گشوده شد و به این نقطه رسیدیم.
ترامپ در ریاض ادعاهایی را درباره ایران مطرح کرد که جدای دروغها و جعلیات، موجب حسرت توسعهگرایان به خاطر فرصتهای از دست رفته در 20 سال گذشته شد.
بیش از همه سخنان بیژن نامدار زنگنه وزیر پیشین نفت انعکاس یافت که گفت شخص امیر قطر در سال82 (دولت دوم خاتمی) به او گفته بود: من هرگاه از روی عسلویه (منطقه آزاد پارس جنوبی) عبور میکنم غبطه میخورم یا حسادت میکنم.
زنگنه میخواست بگوید اگر آن مسیر ادامه یافته بود اکنون شاید ترامپ جرأت نمیکرد طعنه بزند.
اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهوری در سالهای 92 تا 1400 هم گفت: من از سخنان ترامپ چ هم زجر کشیدم هم خجالت. میتوانستیم امروز قدرت اول منطقه باشیم نه آن که دشمن اینگونه ما را قضاوت کند».
درباره این تحلیل غلطانداز چند نکته شایان ذکر است. اولاً وبسایت عصر ایران یکی از دهها روزنامه و سایت و خبرگزاری کاسبکاری است که هفته گذشته آگهی تبلیغاتی یک شرکت پتروشیمی را به عنوان گزارش اقتصادی خود (و نه آگهی) منتشر کردند تا این شرکت را جذاب برای سرمایهگذاری وانمود کنند و حال آن که رپرتاژ آگهی را گزارش اقتصادی تحقیقی مستقل جا زدن، خیانت به مخاطبان است.
ثانیاً بخش مهمی از ناترازیها و کسریها که موجب زباندرازی دشمنان بیسروپایی مثل ترامپ میشود، محصول عملکرد ولینعمتان همین رسانههای شبه اصلاحطلب در دولت روحانی است.
این رسانهها که حالا طعنه و زخم زبان ترامپ را به رخ میکشند و روی آن مانور میدهند، همانهایی هستند که تا پیش از این، تصویری واژگونه از ترامپ ترسیم میکردند و او را تاجری مشتاق احترام و تعامل با ایران وانمود میکردند و قبل از آن به بزک اوباما و جان کری کلاهبردار در جریان مذاکرات برجام پرداخته و وعدههای نسیه طرف مقابل در مقابل ستاندن امتیازات نقد را فتحالفتوح دولت روحانی جا زدند.
ثالثاً حتماً صلاح نیست که واقعیت را بگویند وگرنه کسی مثل زنگنه را بازخواست میکردند که قراردادهای خسارتباری مانند کرسنت و توتال و استات اویل را برای ایران تدارک کرد و موجب عقبماندگی ایران در حوزههایی مثل پارس جنوبی شد.
آقای زنگنه همان کسی است که گفته بود: «من به ظریف به شوخی گفتم اگر برجام را امضا بکنی به ازای هر کلمه، نه، بلکه هر حرف، بهت ۱۰۰۰ دلار پول میدم، هرچی دوست داری بنویس، اضافه بنویس، اصلاً مهم نیست! من باورم نمیشد برجام امضا شد».
اما با همین برجام نه تنها تحریمها نرفت بلکه در همان دوره اوباما تشدید شد تا جایی که ظریف گفت بعد از بیست ماه نمیتوانیم یک حساب بانکی در لندن باز کنیم و به هواپیمای او در مونیخ سوخت ندادند و حتی آمریکا حاضر نشد به معاون دفتر روحانی برای تصدی نمایندگی ایران در سازمان ملل ویزا بدهد.
زنگنه همان کسی است که با وقاحت گفته بود پالایشگاه کثافتکاری است و بنابراین موجب عقبماندگی در این حوزه شد.
مدعیان اعتدال و اصلاحات ، دولت را در حالی تحویل شهید رئیسی دادند که در اثر تمسخر پالایشگاهسازی و نیروگاهسازی و خودکفایی گندم، رشد اقتصادی بشدت سقوط کرده بود، خاموشی و قطع برق در تابستان و زمستان تبدیل به رویه شده بود، چرخ هشت هزار کارخانه از حرکت بازمانده بود، کشور مجدداً به واردکننده بیش از هفت تن گندم تبدیل شده بود. در این دوره ادعا شد «پالایشگاهسازی، کثافتکاری است» و احداث نیروگاه، رفتن زیر بار مافیای نیروگاهسازی است!
اما با همت دولت شهید رئیسی در کمتر از دو سال و نه ماه، بخش مهمی از این کاستیها و کمبودها جبران، و زبان دشمنان کوتاه شد. مدیریت تولید و مصرف برق و کاهش چشمگیر قطعی برق، رشد اقتصادی پنج درصد، چند برابر کردن صادرات نفت، بازگرداندن کارخانههای تعطیل شده به چرخه تولید، بهرهبرداری از چند هزار پروژه عمرانی و صنعتی، کاهش دوازده درصدی تورم و رونق بخشیدن به دیپلماسی عزتمندانه در منطقه و جهان بار دیگر ثابت کرد که هرگاه غربگرایان مدعی و ناکارآمد کنار رفتهاند، امید و نشاط و تکاپوی سازنده و رونق فعالیت و تولید به فضای عمومی بازگشته است.
💢 روزنامه کیهان
@IMANI_mohammad
.
بدترین بهره از حقیقت و خوبی ها
🔻ناگوار انگاری حق و گرویدن به باطل ، رویداد غریبی است. باطن آدمی باید آلوده به خباثت شده باشد که حق و خوبی و خدمت خوبان را به استهزا و انکار بگیرد و به یاوه گویی در مسیر باطل بیفتد.
🔹خداوند می فرماید: "ما یاتیهم من ذکر من الرحمـن محدث الا کانوا عنه معرضین. فقد کذبوا فسیاتیهم انبـؤا ما کانوا به یستهزءون". (آیات ۵ و ۶ سوره شعراء)
🔻و نیز، فرماید: "إِنَّهُ لَقُرْآنٌ كَرِيمٌ. فِي كِتَابٍ مَكْنُونٍ. لَا يَمَسُّهُ إِلَّا الْمُطَهَّرُونَ. تَنْزِيلٌ مِنْ رَبِّ الْعَالَمِينَ. أَفَبِهَذَا الْحَدِيثِ أَنْتُمْ مُدْهِنُونَ. وَ تَجْعَلُونَ رِزْقَكُمْ أَنَّكُمْ تُكَذِّبُونَ".
🔹برخی، بهره و روزی خود از حقیقت و خوبی ها و خوبان و خدمتگزاران را انکار و تکذیب و تمسخر آن قرار می دهند. و این، شگفت انتخابی است، حاکی از انحطاط روح و جان.
🔻ملک الشعرای بهار در این باره قصیده ای دارد، بی نیاز از هیچ شرح و تفسیری:
یک جُعَل [سوسک] روزی ز اصطبلی حقیر
ناگهان افتاد در باغ امیر
وَه چه باغی رشک گلزار فرنگ
لاله و سنبل درآن هفتاد رنگ
یکطرف در عطرپاشی یاسمن
یکطرف در جلوه قد نسترن
سرو آزادش به آزادی علم
خوبی و آزادگی انباز هم
زلف شمشادی ز هر سو خورده فر
اندر آن فِر، پیچ و خمها مستتر
شسته گلها دست و روز از جزء و کل
لاله بر صورت زده صابون گل
از لطائف، روح در رقص آمده
وآن همه، بهر جُعَل، نقص آمده
نکهت گلهای عطری فی المثل
مویِ بینی گشته از بهر جُعل
چَهچهِ مرغانِ مستِ عشقباز
همچو افعی، گوش او بگرفته گاز
شُرشُر آب روان از هر کنار
پیش او چون بانگ شیر مَرغزار
سر گران از گند و بوی گل شده
گوش، کر از وَق وَق بلبل شده
رشحهٔ باران فروردینی اش
خیس کرد از ساق پا تا بینی اش
حرکت شنهای نرم جوببار
از جُعل بردند آرام و قرار
یادش آمد کنج اصطبل ظریف
و آن بخارات و پهنهای لطیف
پشکل شیکی که گردش کرده بود
غلطغلطان سوی لانه برده بود
آن مگسهای طنینانداز مست
سوسکهای کوچک پشکل به دست
آن هوای تیرهٔ پر دود و دم
خوشتر از دشت گل و باغ ارم
گفت آوخ این دم و این دود چیست
این فضای نوبهارآلود چیست
زود برگشت آن جُعل از بوستان
رفت و غُرغُر کرد پیش دوستان
گفت ای یاران، بهحق کردگار
ما نفهمیدیم چیزی از بهار
گر بخواهید ای رفیقان شرح او
بهرتان گویم حدیثی مو به مو
تودهٔ خاکی که بر آن پُف کنی
جرعهٔ آبی که آن را تُف کنی
این بُوَد معنای باغ و لالهزار
این بُوَد ماهیت فصل بهار
بود آنجا بلبلی اندر قفس
میشنید این ماجرا زان بلهوس
قهقهی زد از سر درد فراق
زار نالید از هجوم اشتیاق
با جُعل گفت ای پِهِنپازن جناب!
ای دماغت گندهتر از منجلاب
ای ز بوی گُل گریزان میل میل
همچو از لاحول، عفریت ذلیل
توکجا و دیدن باغ ازکجا
لالههای سینه پر داغ از کجا
توکجا وگریهٔ ابر بهار
تو کجا و اشتیاق روی یار
گر شوی بلبل، بدانی باغ چیست
عشق چه، سوز درون چه، داغ چیست
تودهٔ گل، خارت آید در نظر
رو بغل کن تودهٔ سرگین تر
پشگهای گرد مقبول سمین
دانه دانه جمع کن از پارگین
گوشهٔ اصطبل از تو، گل ز ما
عرعر از تو، نالهٔ بلبل ز ما
چون جَعَل، پرخاشِ مرغ حق شنید
زرّ و زرّی کرد و درکنجی خزید
@IMANI_mohammad
چرا سرانجام توافق با اروپا را وارونه روایت می کند؟
🔹چرا باید کانال های زنجیره ای و اجاره ای، سخنان چند هفته قبل حسن روحانی را بدون اشاره به تاریخ آن باز نشر کنند و تیتر بزنند "انتخابات ۸۴ سرنوشت هستهای ما را تغییر داد"؟!
🔹او بر خلاف واقعیات ادعا کرده بود:
🔻"در سال ۸۴ میتوانستیم مسأله هستهای را تمام کنیم. نتیجه انتخابات ریاستجمهوری ۸۴ سرنوشت هستهای ما را تغییر داد.
🔻ما برای حل نهایی مسأله هستهای سه راه پیدا کرده بودیم. از این سه راهحل، طولانیترینش پیشنهاد سه کشور اروپایی بود که آنها میگفتند سه سال فعالیت را تعلیق کنید و بعد از سه سال فعالیت کاملاً آزاد باشد.
🔻یک راه دیگری با آژانس داشتیم که یک سال و نیم طول میکشید. در راه سوم با آفریقای جنوبی، الجزایر، هند و برزیل توافق کردم که به صورت یک کنسرسیوم در ایران غنیسازی کنیم. درباره این طرح رئیسجمهور آفریقای جنوبی با سه کشور اروپایی تماس گرفت و قبول کردند که اگر چند کشور با هم انجام دهید، مشکلی نداریم".
🔹این اظهارات در حالی است که طرف اروپایی ابتدا با وعده شش ماهه و اختیاری بودن تعلیق برنامه هسته ای، با ایران توافق کرد. اما به مدت دو سال و نیم سر دواند و سرانجام هم با وقاحت به تیم مذاکراتی دولت خاتمی (روحانی و اطرافیان وی) گفت: بهترین تضمینی که ایران می تواند درباره عدم انحراف برنامه هسته ای بدهد، دائمی کردن تعلیق غنی سازی است!
🔹اظهارات روحانی و القای اینکه در حال توافق با اروپا بودند، در حالی است که خود وی در کتاب خاطراتش ( امنیتملی و دیپلماسی هستهای نظام) اذعان می کند:
🔻"متأسفانه، در مقابل اگر نگوییم هیچ، ایران مابهازای بسیار اندکی دریافت کرد و بارها اقدامات اعتمادساز خود را افزایش داد و تنها در عوض آن، با قولهای انجام نشده و درخواستهای بیشتر روبهرو شد".
🔹روحانی همچنین مرداد ۸۴، در نامه ای به البرادعی (دبیرکل وقت آژانس) درباره عهدشکنی اروپا نوشت: «متأسفانه، ایران بارها اقدامات اعتمادساز را افزایش داد و در عوض، با قولهای انجامنشده و درخواستهای بیشتر روبهرو شد.، نمیخواهند در برابر حق غیر قابل انکار ایران تسلیم شوند ».
🔻اروپا البته نوبت دوم هم در برجام کلاهبرداری و عهدشکنی کرد تا آنجا که آقای ظریف، دوم بهمن 97 با انتقاد از خیانتهای دنبالهدار اروپا تصریح کرد: "اروپا شرافت خود را در برجام فروخت".
🔹اما این سخن روحانی که "انتخابات ۸۴ سرنوشت هستهای ما را تغییر داد". آیا او نمی داند که مردم ناراضی از 16 سال اشرافیگری مدعیان اعتدال و اصلاحات، نقطه پایان بر دولت های هاشمی و خاتمی گذاشتند؟!
🔹آیا او نمی فهمد که مردم از تحقیر شدگی و انفعال در سیاست خارجی منزجر هستند؟! این اعتراف آقای ظریف در شورای روابط خارجی آمریکا (۲۶ شهریور ۱۳۹۳) که گفت:
🔻"ما روندی را شروع کردهایم که هدف از آن، تغییر فضای سیاست خارجی کشور است. اگر با وجود تلاش های ما برای تعامل، این تلاش ها بی نتیجه بماند، مردم ایران این فرصت را خواهند داشت تا ۱۶ ماه دیگر که انتخابات پارلمانی برگزار می شود، به این عملکرد ما پاسخ دهند.
🔻وقتی قبلاً در سالهای ۲۰۰۴ و۲۰۰۵، توافق هایی کردیم و تلاش های ما از جانب اتحادیه اروپایی رد شد، مردم جواب ما را با انتخاب رئیس جمهوری متفاوت دادند که مرا هم زود بازنشسته کرد. حالا بار دیگر من زنده شده ام. به نظر من غرب در انتقال پیامی که می خواهد به ایران منتقل کند باید بسیار دقت کند".
🔹اما نه طرف آمریکایی و نه طرف اروپایی، وقعی به این ادبیات ملتمسانه و همدلانه ظریف نگذاشتند و خباث خود را برای چندمین بار نشان دادند.
🔹اما حالا در حالی که طرف آمریکایی توقف غنی سازی یا تعلیق سه ساله را زمزمه می کند، تیم روحانی یاد پیشنهاد بیست سال قبل غرب درباره تعلیق سه ساله افتاده اند؟ چرا؟ مگر نمی دانند که غنی سازی، خط قرمز ایران است؟
🔹تعلیق سه ساله، فقط پیشنهاد نبود، بلکه کلاهی بود که غرب در میدان واقعیت با امروز و فردا کردن به مدت نزدیک به سال سر تیم روحانی گذاشت و آخرش هم گفت تعلیق باید دائمی باشد؛ یعنی همان تعطیلی برنامه هسته ای!
@IMANI_mohammad
.
گیتس: هیچ بمبی نمی تواند برنامه هسته ای زیر زمینی ایران برسد
🔹وزیر دفاع اسبق آمریکا و رئیس اسبق سازمان سیا اذعان کرد: هیچ بمبی حتی بمب فوق سنگین وجود ندارد که بتواند به تاسیسات زیر زمینی هسته ای ایران نفوذ و آن را نابود کند، اما اقدام نظامی می تواند ایران را برای تولید سلاح هسته ای مصمم کند.
🔻رابرت گیتس در گفت و گو با سی بی اس نیوز و درباره اظهارات ضدونقیض مقامهای دولت ترامپ درباره غنیسازی در ایران گفت:
🔹به گمانم رویکرد او این است که چند مسیر مختلف را امتحان کنیم تا ببینیم تا کجا میتوانیم پیش برویم. اگر بتوانیم به توافقی دست پیدا کنیم که منجر به خلاص شدن از کل برنامه غنیسازی شود، پس این چیزی است که بهتر است برای آن تلاش کنیم. اما اگر نشد، شاید به چیزی کمتر از آن رضایت دهیم. به نظرم این اساسا یک بازی تاکتیکی است.
🔻وی که از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۱ در دو دولت جرج بوش و باراک اوباما به عنوان وزیر دفاع حضور داشته، اظهار کرد: افزود:
هیچ بمبی برای آن وجود ندارد. به همین دلیل است که نظارت بر تاسیسات اهمیت زیادی دارد؛ حتی بمبهای فوق سنگین نفوذگر ما هم نمیتوانند تا این عمق نفوذ کنند.
🔹بسیاری استدلال کردهاند که اگر حملهای به برنامه هستهای ایران انجام دهیم، فقط باعث خواهیم شد ایرانیها برای ساختن یک سلاح اتمی مصممتر شوند و کل این برنامه هستهای را حتی در نقاط عمیقتر زیرزمینی بساند.
@IMANI_mohammad
.
اسرائیل، سگ کیست
جنگ، جای دیگری است -۱
🔹"اسرائیل، آماده حمله به تأسیسات هستهای ایران میشود". این تحلیل را سیانان به نقل از "چند مقام آمریکایی" بی نام و نشان منتشر کرده و افزوده است:
🔻"چنین حملهای، گسستی آشکار از موضع دونالد ترامپ خواهد بود... ما تلاش خود را برای جمعآوری اطلاعات تشدید میکنیم تا در صورت تصمیم اسرائیل برای حمله، به آنها کمک کنیم».
🔹این در حالی است که رابرت گیتس وزیر دفاع اسبق آمریکا اخیرا گفت: "هیچ بمب فوق سنگینی وجود ندارد که بتواند به تاسیسات زیر زمینی ایران نفوذ و آن را نابود کند، اما این اقدام می تواند ایران را برای تولید سلاح هسته ای مصمّم کند".
🔹نسل جدید ما طبیعتا به یاد نمی آورند. اما بیش از ۲۰ سال است که رسانه های غربی هر چند وقت یک بار می نویسند اسرائیل یا آمریکا برای حمله به ایران آماده می شوند.
🔻دو دهه قبل که آمریکا، افغانستان و عراق را اشغال کرد، ادعا شد کاخ سفید آماده حمله قریب الوقوع به ایران است. همزمان، ۱۳۵ نماینده مجلس ششم، نامه ای با مضمون تسلیم در موضوع هسته ای نوشتند.
🔹سپس، آقای روحانی به نمایندگی از دولت خاتمی با ۳ دولت اروپایی در سعدآباد مذاکره، و توافق کرد تا ایران برای اعتماد سازی، تعلیق داوطلبانه را به مدت ۶ ماه به اجرا بگذارد.
🔻اما طرف اروپایی بیش از دو سال سر دواند و نهایتا گفت که بهترین تضمین، دائمی کردن تعطیلی برنامه هسته ای است!
بعدها جک استراو وزیر خارجه انگلیس گفت: میوه اشغال افغانستان و عراق را در تهران چیدیم.
🔹تهدید از سوی غرب و ترس فروشی نیابتی در داخل و فریب برخی مدیران، به رویه ای ثابت در این دو دهه تبدیل شده است. چنان آقای روحانی، بهمن ۱۳۹۴ پس از سفر به پاریس، دو ادعای مبتذل را مطرح کرد:
🔻"رئیسجمهور فرانسه گفت یکی از اهداف ما، ایجاد اشتغال برای جوانان ایران است".
🔻"رئیسجمهور فرانسه گفت سال ۱۳۹۱، ما پنج کشور [ یعنی حتی چین و روسیه!!] تصمیم به جنگ با ایران گرفته بودیم، اما وقتی شما رییس جمهور شدید، دیدیم شرایط عوض شده ما هم دست نگه داشتیم ببینیم شرایط جدید چه میشود".
🔹بی تردید، آمریکا و سگ هارش اسرائیل، اگر می توانستند به ایران حمله کنند و از عواقب سنگین آن بگریزند، در این دو دهه حتی یک روز را هم هدر نمی دادند.
🔻آمریکا در عین الاسد و اسرائیل در عملیات وعده صادق، طعم قدرت تهاجمی ایران را چشیدند و حال آن که آن ضربات محدود، فقط به اندازه اشاره نوک خنجر بود.
🔹آنها همین حالا در مقابل مقاومت یمن، اظهار عجز می کنند. ناو ترومن، پس از سرنگونی دو فروند اف ۱۸ سوپر هورنت مجبور به فرار شد.
🔻 ادامه دارد
@IMANI_mohammad
.
اسرائیل، سگ کیست
جنگ، جای دیگری است -۲
🔹پس، هدف از شانتاژ خبری چند وقت یک بار "احتمال حمله به ایران" چیست؟
🔻هر گاه ایران موفق می شود در میدان مذاکره و همآوردی، آمریکا را عقب براند، سگ هار کاخ سفید شروع به پارس کردن می کند تا شاید طرف ایرانی جا بزند و برای رفع تهدید، به توافق بد پناه ببرد!
🔹تذکر دیروز رهبر انقلاب که کاملا متقن بیان شد، طراحی طرف آمریکایی را به هم ریخت. اقدام سی ان ان (یا رویترز و نیویورک تایمز، وال استریت ژورنال و... در موارد مشابه) تقلایی برای معتبر سازی گزینه منسوخ نظامی و امتیازگیری مذاکراتی است.
🔻قطعا اسرائیلی که در فرودگاه فوق امنیتی بن گوریون و در برابر موشک هایپرسونیک یمن زانو زد، تاب شلیک همزمان چند صد موشک قدرتمند تر ایران را ندارد. پایگاه های آمریکا هم.
🔹طرف غربی چنان که وندی شرمن هم اذعان کرده، می داند "مجاب کردن ایران به توقف غنیسازی غیرممکن است".
🔻آنها توقف غنی سازی را پیش می کشند و تهدیدات را هم چاشنی می کنند تا اگر هم موفق نشدند، قبول غنی سازی ۳/۶۷ و تعطیلی درصد غنی سازی بالاتر را به عنوان امتیاز به خود ما بفروشند!
🔹هر چند که کشور، همواره باید آمادگی دفاعی و تهاجمی خود را در بالاترین سطح حفظ کند، اما احتمال جنگ تقریبا منتفی است.
🔻جنگ، جای دیگری است: رسانه، اقتصاد و افکار عمومی. برخی سیاسیون/ مدیران ما یکصدم نگرانی و هراسی را که ممکن است در قبال بلوف های نظامی بروز دهند، نسبت به تهدیدات شناختی و رسانه ای و فرهنگی و اقتصادی بروز نمی دهند.
🔹اینکه یک شبکه عملیات رسانه ای- میدان به موازات عملیات طرف آمریکایی- صهیونیستی، اقدام به اخلال در فضای روانی بازار می کند، غیر قابل انکار است و نمی توان حمل بر تصادف یا روند طبیعی کرد.
🔻اینکه شبکه مذکور، از باج دهی چند هزار میلیارد دلاری و تحقیر شدگی عربستان و امارات و قطر در جریان سفر ترامپ، "الگوی توسعه و دیپلماسی" می تراشد و گاو شیرده بودن را بر عزت و اقتدار ملی مُرجَّح می شمارد، خبر از نفوذ می دهد.
🔹ما یک بار سال ۱۳۸۲ و بار دیگر در سال ۱۳۹۴، چوب اعتماد به دشمن و قبول توافق بد را خوردیم و خسارت های سنگین را هم به جان خریدیم.
🔻ما در مقابل تهدید نظامی و حتی تحریم اقتصادی، تا حدود زیادی واکسینه شده ایم. با وجود بدعملی برخی مدیران ما، غربی ها اذعان کردند که "فشار حداکثری، شکست فاحشی خورد".
🔹منطقه آسیب پذیری ما که حاصل ولنگاری برخی مسئولان است، رها شدگی مسئولیت ساماندهی فضای رسانه است.
🔻دشمن و پایوران آن، از این معبر یله است که می توانند آخرین نقشه های عملیات روانی را به اجرا بگذارند و به ثبات اقتصادی کشور ضربه بزنند.
🔹جنگ واقعی که باید برای آن بسیج ملی اعلام کرد و با قاطعیت، به سرکوب تروریست های اقتصادی- رسانه ای پرداخت، همین جاست.
🔻فضای مجازی در حالی تبدیل به اتوبانی برای گسیل تروریست ها تبدیل شده که در فرانسه، مهد لیبرالیسم ادعایی، مدیر تلگرام شش ماه را در بازداشت گذراند و حالا هم به اتهام به همدستی در فعالیتهای غیرقانونی، ممنوع الخروج شده است.
@IMANI_mohammad
یک گزارش مستند
یمن چگونه آمریکا را تاراند
و اسرائیل را به زانو در آورد؟
💢 گزارش مستندی که می خوانید، علت رفتار از سر هراس و استیصال دولت اسرائیل را توضیح می دهد:
🔹موشه یعلون وزیر جنگ اسبق: کابینه نتانیاهو، اسرائیل را به سمت هلاکت میکشاند. آنها به شدت به جایگاه بینالمللی اسرائیل، اقتصاد و روابط خارجی آسیب وارد کرده اند. دولت روانپریش نتانیاهو، در حال ارتکاب جنایت جنگی در غزه است.
🔻ایهود اولمرت نخستوزیر اسبق: آنچه اسرائیل در غزه انجام میدهد، جنایت جنگی است که نه هدفی دارد و نه امیدی به تحقق هیچ دستاوردی. از هر زاویه نگاه کنیم، با صحنهای زشت و خشمبرانگیز روبهرو هستیم.
🔹یدیعوت آحارانوت به نقل از یک منبع در وزارت خارجه اسرائیل: ما با یک سونامی بحران روبرو هستیم و اوضاع بدتر هم خواهد شد. این بدترین وضعیتی است که اسرائیل تا به حال در آن بوده. دنیا با ما نیست. ما از نوامبر ۲۰۲۳، تصویری جز کشتار کودکان و خانههای ویران، بر جا نگذاشته ایم. بهزودی هیچکس تمایل نخواهد داشت که نامش با اسرائیل گره بخورد.
🔻یائیر گولان معاون سابق ستاد ارتش: کابینه نتانیاهو، با کشتار کودکان، موجودیت ما را به خطر انداخته است. اسرائیل در حال تبدیل شدن به یک دولت منفور، مانند رژیم آفریقای جنوبی در دوران آپارتاید است
🔹شبکه عبری کان: دادههای رسمی، از فروپاشی بیسابقه گردشگری اسرائیل حکایت می کند. ما با کاهش شدید تعداد گردشگران و تعلیق پروازها و خسارات اقتصادی گسترده به ویژه پس از حملات یمن رو به رو هستیم.
🔻حملات متناوب موشکی انصارالله یمن، فرودگاه بین المللی بن گورین را به تعطیلی کشانده است. مقاومت یمن، به حمایت از مردم مظلوم غزه، بندر حیفا را نیز به بانک اهداف عملیاتی خود اضافه کرد.
🔻شبکه عبری کان: حملات اسرائیل، نه یمنیها را باز میدارد و نه توان موشکی آنها را تضعیف میکند. موشکهای یمن به اقتصاد ما آسیب میزنند و این، یکی از پیامدهای جنگ در غزه است.
🔹مجله آمریکایی فوربس: نزدیک شدن موشکهای پدافند یمن به اف-۳۵ آمریکا، پیامدهایی هم برای اسرائیل دارد. با توجه به اثبات توانمندی حوثیها، احتمال اینکه اف-۳۵های اسرائیل در معرض انهدام قرار بگیرند، وجود دارد.
🔻کانال ۱۲ عبری: آمریکا چند برابر اسرائیل حمله کرد، اما موفق نشد. ترامپ پس از یک ماه حملات سنگین و میلیاردها دلار هزینه، مجبور به توقف حملات شد. آمریکا نتوانست حوثیها را شکست دهد، چون تقریبا غیرممکن است.
🔹ناو هوایپمابر ترومن، برای تامین امنیت اسرائیل در مقابل حملات یمن به منطقه آمد. اما پس از پس از چند نوبت هدف گرفته شدن و سقوط چند فروند جنگنده F/A-۱۸ سوپر هورنت، مجبور به عقب نشینی از دریای سرخ شد.
🔻وزیر دفاع آمریکا، فاکس نیوز: اگر وقت خود را صرف تغییر رژیم در یمن کنیم، بر منافع اصلی خود تمرکز نخواهیم داشت. ما باید روی موارد دیگری مانند ایران و چین تمرکز کنیم. کاری را که در عراق و افغانستان کردیم، در یمن تکرار نخواهد شد.
🔹اندیشکده امریکن اینترپرایز: حمله بینتیجه به یمن زرادخانه آمریکا را خالی کرد. ایالات متحده، قادر به تامین نیازهای تسلیحاتی برای جنگ بلندمدت نیست. دریاسالار «جیمز کیلبی» (رئیس موقت عملیاتهای دریایی) در کمیته تخصیص بودجه کنگره گفت عملیات علیه حوثیها، صنایع تولید مهمات ما را به شدت تحت فشار قرار داده است.
🔻نیویورک تایمز: ترامپ پس از ۳۰ روز جنگ با یمن، ناامید شد و تصمیم به توقف درگیری گرفت.
🔹رونین برگمان، تحلیلگریدیعوت آحارونوت: سنتکام و سازمانهای اطلاعاتی اسرائیل، با وجود توانمندی بالا نتوانستند یمنیها را شکست دهند. ساده بگوییم: چون آنها شکستناپذیرند و با کمترین امکانات، بیشترین آسیب را وارد میکنند.
@IMANI_mohammad
.
باج ۶۰۰ میلیارد دلاری
وسط بحران کسری بودجه!
🔹شرکت دولتی آرامکو به عنوان بزرگنرین منبع درآمد دولت عربستان، در حال بررسی احتمال فروش بخشی از داراییهای خود بهمنظور تأمین نقدینگی است.
🔻این شرکت قرار است سود تقسیمی خود را حدود یکسوم کاهش دهد؛ این تصمیم در پی کاهش درآمد شرکت به علت افت قیمت نفت گرفته شده.
🔹براساس اعلام وزارت دارایی عربستان، بدهی عمومی این کشور تا پایان سهماهه اول سال ۲۰۲۵ به رقم فزاینده ۲۹۰ میلیارد دلار رسیده است.
🔻عربستان چند سال است کسری بودجه شدید و استقراض های چند ده میلیارد دلاری را تجربه می کند. اما با این حال در سفر اخیر ترامپ مجبور شد ۶۰۰ میلیارد دلار را در پوشش توافق نامه به آمریکا واگذار کند.
🔹واگذاری این مبلغ، شرط ترامپ برای سفر به ریاض عنوان شده بود.
🔻در حالی که ترامپ، دولت سعودی را گاو شیرده آمریکا خوانده، غربگرایانی در ایران تلاش می کنند از این گاو شیرده، الگوی توسعه بسازند! ترامپ در ریاض از دست و دلبازی بن سلمان تعریف و تمجید کرد!
@IMANI_mohammad
فرشاد مؤمنی: ندانمکاریهای اقتصادی دولت شرمآور است
🔹حامی انتخاباتی آقای پزشکیان برای چندمینبار از سیاست شوکدرمانی دولت در حوزههای ارزی و قیمتی انتقاد کرد.
🔻دکتر فرشاد مؤمنی استاد دانشگاه علامه طباطبایی گفت: خیلی تلخ و غمانگیز است که در حالی که جزء الفبای مدیریت اقتصادی این است که میگویند تورم ماهیتاً و در ذات خود، یک امر سیاسی است و یعنی دستپخت نظام تصمیمگیریهای اساسی است، حالا که افتضاح شوکدرمانی دوره خودشان آشکار شده، به جای اینکه بگویند ما فهمیدیم که ماجرای جهش نرخ ارز چه غلطی بود، میگویند ما نمیدانیم برویم یقه چه کسی را بگیریم!؟
🔹ستاد دانشگاه علامه طباطبایی افزود: مگر در امری که صددرصد تحت کنترل دولت رخ میدهد، دولت باید دنبال کسی بگردد تا یقهاش را بگیرد!؟ این آشفتگی و این اظهارات ناسنجیدهای که مطرح میکنند شرمآور است. شما با ندانمکاریهایتان و با شوکدرمانی، بحران حاد عرضه حاملهای انرژی ایجاد کردید، بعد در واکنش به این مسئله، حرفهایی میزنید که حتی شنیدنش شرمآور است.
🔻این اقتصاددان ادامه داد: ببینید درباره نحوه مواجهه با این مسئله چه رهنمودهایی میدهند! حالا که در باتلاق شوکدرمانی گیر کردهاند، میگویند هرکسی مرد است، بیاید این ماجرای بحران برق را حل کند!
🔹بسیار تأسفبار است. دلسوزی و حسننیت برای اداره کشور اصلاً کافی نیست، شما باید بنیه فهم و یادگیریتان را بالا ببرید. شما که در اثر شوکی که زمستان سال گذشته در دولت خودتان ایجاد کردید، اکنون به این روز افتادید و اینگونه حرف میزنید، اکنون دوباره برای اینکه شوک قیمت حاملهای انرژی نقشه میکشید!؟
🔻مومنی گفت: وقتی میگوییم شوک باعث میشود که جهت را از دست بدهید و متوجه نشوید چه بر زبان میآورید و پریشان عمل کنید، به این معنا است. یک دوست مشفق باید به آنها بگوید که این بلا را خودتان بر سر خودتان آوردید.
🔹وی تاکید کرد: از یک طرف تا مردم به وضعیت انتقاد میکنند، میگویید ما در جنگ اقتصادی هستیم بعد در سال 1403، رکورد تاریخی واردات ایران را شکستهاند! مگر کسی که در شرایط جنگی است، در بودجهاش برای برای واردات کالاهای لوکس مثل خودرو و از این قبیل دلار میگذارد!؟ اینها مسائل پیچیدهای نیستند.
🔻این استاد دانشگاه به بخشهایی از کتاب «هنر تحریمها» نوشته «ریچارد نفیو» اشاره کرد که در آن تشدید مصرفگرایی و حرکت به سمت سیاستهای تورمزا را یکی از اهداف سیاست اعمال تحریمها عنوان کرده و افزود:
🔹چرا ما را مرتب از پدیده نفوذ میترسانید در حالی که مطالعههایی وجود دارد که میگوید هر یک میلیارد دلار واردات کالاهای قابل تولید در کشور، بین ۲۵ تا ۱۰۰هزار فرصت شغلی را در اقتصاد ایران از بین میبرد.
💢روزنامه کیهان
@IMANI_mohammad
زباندرازی بانیان تورمهای ۴۵ و ۴۹/۶ درصدی
🔻معاون اول دولتی که معدل رشد اقتصادی نزدیک به صفر را برای هشت سال فعالیت به ثبت رساند و تورم ۴۵ درصدی و تعطیلی هشت هزار کارخانه را برجای گذاشت، میگوید: درباره ایران خیلی نگرانم و مالزی امروز کجاست و ما کجا؟
🔹اسحاق جهانگیری، بین سالهای ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۰ به عنوان معاون اول حسن روحانی در دولتهای یازدهم و دوازدهم فعالیت کرد.
🔻او جزو مؤسسان حزب دولتساخته کارگزاران در سال ۱۳۷۴ است، یعنی همان سالی که دولت مرحوم هاشمی رکورد تورم ۴۹/۶ درصدی را به ثبت رساند. جهانگیری در دولت خاتمی به مدت هشت سال وزیر صنایع و معادن بود.
🔹جهانگیری با وجود دو رکورد تورمی که در دولتهای متبوعش به ثبت رسیده، به ایرنا میگوید: از نظر من اتفاق عجیبی که افتاد این بود که در انتخابات سال ۱۳۸۴ مسئولین با یک رویکرد جدیدی روی کار آمدند. یکسری شعارهای پوچ و بیاساس داده شد. مدیران کشور سرخورده و مردم نگران شدند.
🔻وی افزود: مجموعهای از تصمیمات عجولانه و غیرکارشناسی گرفته شد و نتیجه این شد که به رشد ۸ درصدی که باید انجام میشد، نرسیدیم. آقای ماهاتیر محمد با مهندس موسوی تقریباً در یک زمان نخستوزیری را شروع کردند. مالزی امروز به کجا رسیده و ما در کجا قرار گرفتهایم؟
🔹وی افزود: من راجع به ایران خیلی دغدغه دارم و خیلی نگرانم. ایران از هر نظر شایسته توسعه بوده است. در انرژی، کشوری که بزرگترین ذخایر گاز و نفت دنیا را دارد، سالی چند میلیارد دلار بنزین وارد میکند، کمبود گاز دارد و در زمستان مجبور هستند به مردم بگویند گاز نیست، کم مصرف کنید. برای برق از سال گذشته و امسال از بهار شروع کردهاند به اعمال خاموشی.
🔻درباره اظهارات آقای جهانگیری باید یادآور شد که دولت متبوع وی با ادعای لغو تحریمها و چرخاندن چرخ اقتصاد، توافقی را به کشور تحمیل کرد که هم 90 درصد برنامه هستهای را به تعطیلی کشاند و هم هشتهزار کارخانه را و ضمناً شمار 850 تحریم را به 2000 تحریم رساند.
🔹این علاوه بر خیانتی است که جریان فتنه پس از شکست در کف خیابان در سال 1388 و تودهنی خوردن از مردم، آدرس و گرای تحریمهای فلجکننده را به دولت اوباما داد اما بعداً همان گرادهندگان، نسبت به فشار تحریمها علیه مردم ابراز نگرانی کردند و همین فشار تحریمی خودساخته را ابزار تبلیغات انتخاباتی قرار دادند و دیگران را کاسبان تحریم خواندند!
🔹در موضوع ناترازی انرژی هم حتماً آقای جهانگیری تمسخر پالایشگاهسازی و نیروگاهسازی از سوی وزیران نفت و نیرو، تعهد دادن درباره کاهش استفاده از سوخت فسیلی در نیروگاهها، تعطیلی برنامه گسترش نیروگاههای هستهای، حذف کارت سوخت و سهمیهبندی و دامن زدن به قاچاق سوخت در موضوع بنزین و گازوئیل و... را از یاد نبرده، هرچند که فرافکنی میکند.
@IMANI_mohammad