4⃣2⃣ آیا سود بانکی برای جبران ضرر ناشی از تورم ضروری نیست؟
💬 #سوالات_متداول
✅ این مهمترین سؤال متداول نخبگان در چندسال اخیر و دستآویز برخی حوزویان و فقها بوده است. صورت دقیقتر سوال و شبهه این است؛
▪️اگر ما با هزار تومان امسال بتوانیم یک نان بخریم، سال آینده با این مبلغ نیمی از نان را میتوان تهیه کرد. پس برای جبران این ضرر ناشی از افزایش قیمتها، بانکها اگر به ما سودی معادل تورم (نرخ تورم در سال ۹۹ به گفته بانک مرکزی ۲۲ درصد است) نه تنها ربا نیست بلکه عین همان پول قبلی را به ما داده، یعنی پول ما را ندزدیده و نخورده است. خدا نیز در قرآن گفته: نه ظلم بکنید نه ظلم ببینید. پس عقلانی است.
🔻این شبهه که به "شبهه مظالم بازار پول" نیز معروف است را با جناب آقای موسوی بروجردی میشناسند. او اینگونه استدلال میکند که؛
" من معتقدم اگر فردی امروز به شما یک میلیون تومان قرض بدهد و بگوید سال دیگر، شما ۲۰ درصد به من سود بدهید و یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان برگردانید؛ عده ای میگویند این رباست، این ربای قرضی است. درحالی که به عقیده من اصلا ربا دیگر امروز وجود ندارد. چون در علم اقتصاد از مسلمات است که هر مقدار نرخ تورم بود، به همان مقدار هم، کاهش قدرت خرید پول ملی وجود دارد."(۱)
▫️ گرچه در فقه بحثهای مفصلی وجود دارد که در پول حکومت، عینیت اصالت دارد یا ارزش یا شئ سومی. اما کوتاه نگری ایشان باعث شده تا دین ملعبهی اقتصاد لیبرالی باشد. اگر بخش اول یعنی ضرر ناشی از تورم در نگاه فقهی ایشان تحلیل شده و ربا از بین میرود، چرا تورم و علل پایهی آن بررسی فقهی نمیشود. تا قاعدهی نفی ظلم در این بخش هم بررسی و تحلیل شود؟
▪️خلق پول و افزایش نقدینگی در کشور یکی از اصلیترین عوامل تورم بوده و خلق پول و افزایش نقدینگی دیگر کشورها بالخصوص ایالات متحده نیز باعت افزایش تورم جهانی بوده که بطور مضاعفی بر روی اقتصادهای کوچکتری چون ایران اثرگذار هستند.
▫️و حلال و حرام های الهی تا ابد پا بر جا هستند.(۲) و صرف آنکه در حال حاضر چه عملی در دنیا متداول است نمیتوان قواعد پایه را نادیده گرفت و حکم به حلال بودن یک حرام را داد.
▪️این درحالی است که بخشی از این اتفاق بدیهی انگاشته شده، و قواعد اسلامی در خدمت این رفتار اشتباه اقتصادی قرار گرفته است و آن را توجیه دینی میکند
🔗 منبع: http://book.reba.ir/443
____________________
1⃣ Tejaratefarda.com/fa/tiny/news-19182
2⃣«حَلاَلٌ أَبَداً إِلَى يَوْمِ اَلْقِيَامَةِ وَ حَرَامُهُ حَرَامٌ أَبَداً إِلَى يَوْمِ اَلْقِيَامَةِ لاَ يَكُونُ غَيْرُهُ وَ لاَ يَجِيءُ غَيْرُهُ...» کافی ج۱ ص۵۸
__________
✊نهضت مردمی ممانعت از جنگ با خدا
📡 @reba_ir
🔹قابل تأمل
🔻يك پديده عجيب توي بازار هست به نام اجاره دلار به اينصورت كه دلار اجاره مي كنند و آنرا خريد و فروش مي كنند و روزي ٢٠٠ هزار تومان براي هر ده هزار #اجاره_دلار به صاحب دلار اجاره مي دهند.
👈 وقتی میگیم پول نباید کار کند یعنی دقیقا همین که پول اجاره داده میشود پول خرید و فروش میشود
«پول ....»
اینها مصداق بارز کار کردن پول است
______________
✊نهضت مردمی ممانعت از جنگ با خدا
📡 @reba_ir
🔰یکی از ارکان اقتدار کشور، اقتدار اقتصادی است و در اقتدار اقتصادی، یکی از عناصر تشکیلدهندهی عمده عبارت است از قدرت پول ملّی. پول ملّی بایستی قدرت خرید داشته باشد و برای شهروندان، برای دارندگان آن پول، ثروت ایجاد بکند.
❇️ اگر چنانچه ما براساس سیاستهای اجرائی غلط، تصمیمگیریهای نادرست، بیمبالاتیهای گوناگون، به وضعی رسیدیم که پول ملّی همینطور روزبهروز تنزّل کرد و پایین رفت، این عقبرفت است، این پسرفت است.
❇️ باید این را مشخّص کنیم و بر اساس این، مطالبه تنظیم کنیم، مطالبه تعریف کنیم. این مطالبه میتواند مثلاً از دولت باشد، میتواند از مجلس باشد؛ و هَلمّ جرّا.
🔗مشروح بیانات معظم له(۱۳۹۶/۰۶/۳۰):
yun.ir/elg
#بازخوانی
_________________
✊ نهضت مردمی ممانعت از جنگ باخدا
📡 @reba_ir
🔴 به اقتصاد اسلامی باید بها داد
▫️اسلام با ممنوعیت ربا و قمار، به سمت معرفی الگوی مشارکت در سود و زیان در تامین مالی میرود که الگویی مترقی و پایدار است.
متاسفانه عملکرد بد نظام بانکی کشور در دهههای اخیر و عدم اصلاح قانون عملیات بانکی بدون ربا باعث شد که ما از الگوی مشارکت در سود و زیان فاصله بگیریم و از نتوانیم عملکرد مناسبی در این حوزه داشته باشیم.
▪️اما مشکل آنگونه که برخی مانند آقای علوی بروجردی میگویند به خاطر استفاده از عقود اسلامی نیست؛ بلکه مشکل این است که ما ساختار بانکی را از اقتصاد متعارف به عاریه گرفتیم و تنها اصلاحات ظاهری در آن ایجاد کردیم.
▫️ما چشممان را به خلق پول بانکی که خلاف عدالت و مولد ناکارآمدی و تورم است، بسته ایم و تنها با استفاده از عقود میخواهیم بانکها را کنترل کنیم
▪️یکی از ظلمهایی که در دهههای اخیر به اقتصاد اسلامی شده این است که برخی ناکارآمدیهای اقتصاد ایران به پای اقتصاد اسلامی نوشته شده است.
▫️به جرات میتوان گفت که در چهل سال اخیر هیچگاه مجال برای اجرای اقتصاد اسلامی فراهم نبوده است. اقتصاد ما در عمل بر اساس سیاستهای نظام بازار آزاد، آن هم به شکلی ناقص و تقطیع شده، مدیریت میشود؛ ولی مشکلات به پای اقتصاد اسلامی نوشته میشود.
▪️حتی در فضای تولید دانش نیز اقتصاد اسلامی جایگاه چندانی ندارد.
⁉️باید پرسید که چه بخشی از بودجههای آموزشی و پژوهشی دانشکدههای اقتصاد کشور و مراکز پژوهشی اقتصادی به تحقیقات اقتصاد اسلامی اختصاص یافته است؟ ما چه مقدار از محققان اقتصاد اسلامی حمایت کردیم؟ اگر تحلیلی سرانگشتی از بودجه اختصاص یافته به اقتصاد اسلامی داشته باشیم، باید بگوییم تقریبا هیچ!
✍ محمد جواد توکلی/ اقتصاددان
____________
✊نهضت مردمی ممانعت از جنگ باخدا
📡 @reba_ir
📣📣 #هم_اکنون
▫️سخنرانی استاد حسن عباسی
🔺 موضوع: دفاع مقدس و جنگ سرد جدید
📱 #پخش_زنده :
🔸 از لایو اینستاگرام:
▫️ instagram.com/hasanabbasi.ir1
استاد حسن عباسی
💠 @Hasanabbasi_ir
3.27M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔰بخش۱
• «مالکیت خصوصی» که در غرب مطرح شده است اصلاً معادل مالکیت در اسلام نیست که اگر بود آنها زکاتی که صاحبان اموال بسیار میبایست بپردازند را به رسمیت میشناختند.
• در اینجا ما نگاه مکتب توحیدی با دو مکتب مادی و غیرتوحیدیِ «لیبرالیسم و سوسیالیسم» را در موضوع مالکیت، اجمالاً مقایسه کردهایم.
• حالا اگر علوی بروجردی، طرفدار دیدگاه سوسیالیسم بود احتمالاً اینگونه اقتصاد اسلامی را زیر سوال میبرد: «ما در اسلام، مالکیت محدود افراد به رسمیت شناخته شده و عُقلا(سوسیالیستها!) هم معتقدند مالکیت انسان، نامحدود نیست. این موضوع را اسلام پذیرفته چون عقلائی بوده؛ پس ما اسلام را به عنوان یک مکتب اقتصادی مستقل جدای از سوسیالیسم و سرمایهداری، قبول نداریم!»
✅ @e_zakat
_____________
✊نهضت مردمی ممانعت از جنگ با خدا
📡 @reba_ir
2.7M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔰بخش۲
• آیا جهانبینی و اعتقاد به توحید یا شرک، در تعیین رفتار اقتصادی_اجتماعی مردم نقشی ندارد؟ چگونه کفار به #رباخواری معتقد بودند و اموال مردم را به ناحق میخوردند؟ چگونه مؤمنین متدین به آیین حنیف حضرت ابراهیم(ع) بر خلاف مشرکین، اهل پرداخت #زکات بودند؟
• اقتصاد متعارف که در دانشگاهها تدریس می شود، با توجیهاتی نظیر «ارزش زمانی پول»[۱] ربا را به رسمیت میشناسد. از اباحهگرایی[۲] (که نامش را آزادی می گذارند) مالکیت اختصاصی[۳] را نتیجه میگیرد و اینگونه از «حق خدا و مردم» (زکات) در اموال اغنیا صرف نظر میکند. آیا اینها غیرقابل خدشه است؟ عُقلائی و علمی است؟؟
[۱]Time Value Of Money
[۲]Liberalism
[۳]Privet Ownership
✅ @e_zakat
_________
✊نهضت مردمی ممانعت از جنگ با خدا
📡 @reba_ir
5.96M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔰بخش۳
• عُقلا، «شرک و الحاد»، «مادیگرایی»، «انکار آخرت»، «اصالت لذت و فایده»، «خودخواهی»، «رباخواری و کارکردن پول»، «مالکیت استقلالی افراد در نسبت با خدا»، «انکار زکات» ... را نمیپذیرند.
• مواردی که برشمردیم، همان اصول موضوعه #اقتصاد_بازار_آزاد (اقتصاد متعارف) میباشد که سیرهی عُقلا آنها را قبول ندارد.
• علوی بروجردی با نفی اقتصاد اسلامی، در واقع میخواهد عرصه را برای کارشناسان سکولار باز کند.
✅ @e_zakat
_________
✊نهضت مردمی ممانعت از جنگ با خدا
📡 @reba_ir
1.57M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔰بخش۴
• #آیه ۸ و ۹ سوره الرحمن: «أَلَّا تَطْغَوْا فِي الْمِيزَانِ وَأَقِيمُوا الْوَزْنَ بِالْقِسْطِ وَلَا تُخْسِرُوا الْمِيزَانَ» #تورم چیست؟ هنگامی که یکای اندازهگیری(میزان) تقلیل داده میشود، آنچه با آن یکا مورد سنجش قرار میگیرد، متورم میشود.
• به لطف امکان خلق پول برای بانک امروز، به کمک این نهاد با هدف دستبرد از ثروت پولی عموم مردم، نقدینگی(پول) را متورم میکنند. خداوند در قرآن کریم به رعایت «میزان»، امر کرده است که اگر اقتصاد اسلامی را برای اداره کشور مبنا قرار داده بودیم، هرگز تورم نداشتیم.
• #رشد_اقتصادی را چنانچه هممعنی «نماء رزق»، درنظر بگیریم طبق #روایت حضرت فاطمه(س) خداوند زکات را برای رشد روزی قرار داده است. لذا از منظر اسلام، از نتایج آوردن زکات توسط اغنیای جامعه، رشد و رونق اقتصادی است.
✅ @e_zakat
_________
✊نهضت مردمی ممانعت از جنگ با خدا
📡 @reba_ir
5⃣2⃣ آیا سود بانکها رباست؟!
💬 #سوالات_متداول
✅ در تبیین موضوع باید گفت؛ ربا در حال حاضر دو نوع اصلی دارد. ربای بانکی و ربای بازاری. ربای بازاری را همه مراجع حرام اعلام کردهاند.
اینکه معاملات بانکی، با عقود اسلامی حلال میشود. چیزی شبیه دروغ مصلحتی است.
▫️اما ربای بانکی! از لحاظ علمی سازوکار ربوی بودن «نهاد بانک» آشکار شده است.
مهمترین و مخربترین ظلم و ربای بانک چیزی به نام خلق پول است که ریشه در علم اقتصاد دارد.
این خلق پول علت اصلی تورم و کاهش مداوم ارز ریال است.
▪️در نتیجه آن بانکها مجبورند سود بدهند و سود بگیرند؛ و وقتی پای سود وسط آمد؛ مجبورند وامها را به شما با سود بدهند که بتوانند یک درصد ناچیزی از این وام با بهره پایین که از شما گرفتند به صاحب حساب به عنوان سود بدهند!
مثلا اگر پدری 50 میلیون را در بانک بگذارد که سود %20 را هر ماه خرج خانه کند. بانک آن پول را با سود 120 درصد به پسر آن پدر میدهد که برود و خانه بخرد. وام خانه (یعنی %100) برای خود بانک سودآوری دارد.
در عمل هم میدانیم که این اتفاق به وفور در اطراف ما درحال رخ دادن است. گرچه مراجع گفتهاند که دیرکرد حرام و عین ربا است؛ اما میبینیم که سود بانکی هم ظلم آشکاری به خودمان است.
🔗 منبع: http://book.reba.ir/443
____________
✊نهضت مردمی ممانعت از جنگ با خدا
📡 @reba_ir
📃شکایت : خیانت در امانت
جهت شکایت از خلق پول بانکی و کاهش ارزش ریال، یک #طومار تهیه شده که با امضای شما ، در مجلس و قوۀ قضائیه پیگیری خواهد شد.
📝لطفا طومار را امضا بفرمائید https://www.karzar.net/gold-value
🔍طبق ماده یک بند ب از قانون پولی و بانکی کشور (با آخرین تغییرات در ۱۳۹۹/۰۲/۱۰) ارزش هر ریال باید معادل ۰.۰۱ گرم طلای خالص باشد.
براساس این قانون، هر کیلوگرم #طلای_خالص باید ده هزار تومان باشد.
ما خواستار جبران خسارت و توقف رویۀ مذکور هستیم.
🏅لطفا طومار را امضا بفرمائید https://www.karzar.net/gold-value
@MataNevesht
_______
✊نهضت مردمی ممانعت از جنگ باخدا
📡 @reba_ir