💢 نگاهی به یارکشیهای قفقازیها
#تحولات_استراتژیک_آذربایجان
با گذشت چند هفته از تنش مرزی فیمابین دو جمهوری آذربایجان و ارمنستان در خط مرزی تووز-تاووش و سرد شدن فضای ملتهب هر دو کشور، مقامات دو حزب حاکم در ایروان و باکو در حال ترسیم یک نقشه راه برای ماههای پیش رو از طریق تقویت مناسبات خارجی خود هستند که سکوت معنا دار جمهوری اسلامی ایران در نوع خود قابل توجه است.
🔻 به دنبال استقلال دو جمهوری آذربایجان و ارمنستان در سالهای نخستین دهه ۹۰ میلادی، تنش های سابق بین دو کشور، وجه بین المللی به خود گرفت و با ورود کشورهای خارجی به عرصه دیپلماتیک حل و فصل مناقشات بین باکو و ایروان، مساله برخورد منافع میان سه بازیگر اصلی حوزه قفقاز، یعنی ایران ، ترکیه و روسیه مطرح گردید که البته ردپاهای کمرنگ تری از عربستان سعودی، رژیم صهیونیستی و ایالات متحده امریکا نیز در وقایع آن دوران قابل مشاهده بود. سیر تعامل جریانهای مختلف سیاسی در بحران قره باغ که تاثیر مستقیمی هم بر شکل گیری ساختار سیاسی دو کشور نهاد، نهایتا موضع هر دو کشور ایران و ترکیه را در عرصه سیاست قفقاز تضعیف کرد و به پررنگ شدن نقش روسیه انجامید.
▪️در طی هفتههای گذشته، انتشار خبر برگزاری رزمایش مشترک بین نیروهای ارمنستان و روسیه و همچنین فیمابین نیروهای جمهوری آذربایجان و ترکیه، واکنش های ضد و نقیضی در فضای رسانه ای ایران به دنبال داشت که در این نوشتار، تلاش بر ارایه یک تحلیل جامع با تکیه بر وضعیت سیاسی هر دو کشور جمهوری آذربایجان و ارمنستان است.
▪️اگرچه ملی گرایان آذربایجانی همواره روسیه را به عنوان حامی مطلق العنان ارمنستان قلمداد کرده و مسکو را در جایگاه دشمن به شمار آورده اند لکن مقامات مسکو در طی سالهای اخیر نشان داده اند که نسبت به توسعه روابط خود با باکو بی میل نیستند. باید اذعان نمود که جمهوری آذربایجان علاوه بر جمعیت و مبادلات تجاری بیشتر نسبت به همسایه غربی خود، از ظرفیت های بسیاری از جمله تاثیرگذاری و تاثیرپذیری با مسلمانان روسیه برخوردار است و این کشور در دوران پس از استقلال نیز همچنان از نظر اقتصادی به مسکو وابسته است لذا می توان اظهارات «ایاز مطلب اف» رئیس جمهور پیشین آذربایجان مبنی بر اینکه راه حل مناقشه قره باغ در بهبود روابط با روسیه است را تا حدود صحیح دانست اما باید اعتراف نمود، همچنان غبار ترس از روسیه بر بدنه جامعه جمهوری آذربایجان باقیست.
▪️انتشار خبر برگزاری رزمایش مشترک بین نیروهای ارمنستان و روسیه در فضای سیاسی جمهوری آذربایجان، بار دیگر این ترس را در میان توده های مردم گستراند اما پس از گذشت چند روز، مشخص شد که روس ها تمایلی به برگزاری این رزمایش نداشته و در واقع خبر مزکور یک «بلوف رسانه ای» بوده است اما آنچه که رسانه ها را در بهت و حیرت فرو برد انتشار تصاویر واقعی از برگزاری رزمایش نظامی مشترک بین نیروهای جمهوری آذربایجان و ترکیه در جمهوری خودمختار نخجوان بود چرا که سیگنال مثبت مسکو به باکو، با پاسخ دلسرد کننده ای مواجه شد.
به طور کلی، سیاست خارجی جمهوری آذربایجان در سه دهه گذشته مبتنی بر حفظ روابط کجدار و مریز با تمامی همسایگان بوده است چرا که مقامات باکو به خوبی می دانند که تثبیت جایگاه کشورشان تنها با حفظ موازنه میان قدرت های خارجی اعم از روسیه، امریکا، ترکیه، ایران و رژیم صهیونیستی امکانپذیر بوده و سنگین تر شدن کفه قدرت به نفع هر یک از بازیگران سیاسی، می تواند واکنش تندی از سوی دیگران را به دنبال داشته باشد. برگزاری رزمایش مشترک با ترکیه را با اندکی اغماض می توان در راستای سنگین شدن کفه قدرت به نفع آنکارا قلمداد کرد البته نباید دور از نظر داشت که علی اف در هفته های اخیر در مقام رویارویی با آن دسته از احزاب مخالف داخلی ایستاده است که غالبا تحت حمایت و یا متمایل به ترکیه هستند فلذا گمان می رود این رزمایش برای اطمینان دادن به آنکارا انجام شده است تا احتمالا ترکیه دست به حمایت از احزاب مخالف آذربایجانی نزند.
▪️نباید دور از نظر داشت که مناقشه قره باغ هر چند به عنوان مهمترین نقطه اختلاف بین دو جمهوری ارمنستان و آذربایجان به شمار می رود اما در مقایسه با مناطق مهمتری چون سوریه، عراق و لیبی که از کانون های برخورد منافع روسیه، ترکیه و ایران به شمار می روند از اهمیت چندانی برخوردار نیست لذا نمی توان این یارکشی ها را چندان جدی انگاشت اما با این حال، گمان می رود که به زودی در باکو شاهد جهت گیری هایی به نفع روسیه خواهیم بود.
▫️ iswnews.com/34338
🌐 اخبار استراتژیک
📡 @StrategicNews_ir
💢 ملحقشدن عشایر شرق سوریه به انتفاضه ضد اشغالگری آمریکا
🔹 عشایر شهری در استان الرقه سوریه هم امروز اعلام کردند که از هر گونه مقاومت عشایر شرق سوریه برای آزادسازی سرزمین سوریه از همه اشکال اشغالگری حمایت میکنند.
▫️ fna.ir/eyxsiu
🌐 اخبار استراتژیک
📡 @StrategicNews_ir
💢 درخواست سوریها برای تشکیل «ارتش عشایر» برای مقابله با آمریکا
شیخ عشیره «البقاره» سوریه از دولت این کشور خواست تا ارتش عشایر را برای مقابله با شبهنظامیان «قسد» و نیروهای آمریکایی تشکیل دهد.
«نوافق البشیر» گفت عشایر در صورت حمایت دمشق میتوانند به یک مقاومت مسلحانه قدرتمند در مقابل عناصر قسد و آمریکا تبدیل شوند.
▫️ fna.ir/eyxsz3
🌐 اخبار استراتژیک
📡 @StrategicNews_ir
💢 ائتلاف سعودی به کمک داعش و القاعده شتافت
در ادامه عملیات انصارالله علیه مواضع گروههای تروریستی داعش و القاعده در شمال غرب استان البيضاء، جنگندههای ائتلاف سعودی امروز ۵ بار مواضع انصارالله و خطوط درگیری در مدیریت القریشیه را بمباران کردهاند.
🔻حمایت ائتلاف سعودی از داعش و القاعده مسئله جدیدی در اخبار منطقه نیست، چرا که این موضوع در سوریه و عراق بارها اثبات شده است و هدف ما از پرداختن به این موضوع مردود دانستن اتهام "حمایت ایران از داعش و القاعده" از سوی عالیجناب های سعودی است.
▪️حمایت تسلیحاتی و پوشش هوایی ائتلاف سعودی از داعش و القاعده در یمن (به خصوص در درگیریهای البيضاء) سند دیگری از حمایت امارات و عربستان سعودی از تروریسم است.
▫️ iswnews.com/34346
🌐 اخبار استراتژیک
📡 @StrategicNews_ir
💢 از ابتدا تا انتهای ماجرای کشتی منحوس و انفجار در بندر بیروت
🔸پایگاه لبنانی «النشره» در گزارشی به بررسی ابعاد مختلف و حواشی انفجار مرگبار بندر بیروت پرداخت.
🔻 نویسنده در پایان با ابراز تعجب از اینکه بلافاصله پس از این حادثه مرگبار، رژیم صهیونیستی تبرئه شد، با اشاره به انگیزه این رژیم در دچار بحران کردن لبنان نوشت که فرضیه اقدام اسرائیل در به راه انداختن حریقی عمدی در انبار نگهداری نیترات آمونیوم را نباید رد کرد و در تحقیقات باید کلیه احتمالات مطرح مورد بررسی قرار گیرد.
متن کامل این تحلیل:
▫️ fna.ir/eyxdl0
▫️ elnashra.com/news/show/1436106
🌐 اخبار استراتژیک
📡 @StrategicNews_ir
💢 هدف اعتراضات در لبنان؛ فساد سازمانیافته یا سلاح حزبالله
در شرایطی که مردم لبنان در اعتراض به «فساد سازمانیافته برخی جریانات» به خیابانها آمدهاند، طرفهای عربی و غربی تلاش میکنند روایت ماجرا را به سمت اعتراض علیه «سلاح حزبالله» منحرف کنند.
▪️درک واقعیت اعتراضات در لبنان بدون شناخت مقصران اصلی این رویداد غیرممکن است. شاید برخی رسانههای عربی تلاش کنند تا حزبالله را مقصر این وضعیت نشان دهند اما همه میدانند که حزبالله لبنان، در نظام بانکی لبنان، هیچ نقشی ندارد و کنترل بانکهای لبنانی در انحصار عدهای از سیاستمداران و بانکدارانی است که رفاقت نزدیکی با خاندان الحریری داشتند.
▪️بانکهای لبنانی با ارائه بهرههای بالا به سپردههای ارزی در بانکهای لبنانی که با پول داخلی این کشور پرداخت میشد، جذابیت بالایی را برای سرمایهگذاران خارجی فراهم کرد.
▫️دولت لبنان با استفاده از منابع حاصل از این بازی پونزی، هزینه ولخرجیهای خود را در حوزههای مختلف تأمین میکرد و در عین حال نسبت به مبارزه با فساد مالی در لبنان کاملاً بیاعتنا بود. تا سال 2019 میزان بدهی دولت لبنان به ۸۰ میلیارد دلار (۷۲.۶۳ میلیارد یورو)، معادل ۱۵۰ درصد تولید ناخالص داخلی رسید.
▫️پرداخت بهره این بدهی در هر سال مستلزم اختصاصدادن نزدیک به ۱۰ درصد تولید ناخالص داخلی این کشور یعنی معادل ۵ میلیارد دلار است. میزان خسارات اعلامشده در انفجار بندر بیروت که توسط فرماندار این شهر اعلام شده در همین حدود است. طبیعی است که این «جریانِ بدهکار شدن» نمیتواند تا ابد پیدا کند و البته برخی کمکهای خارجی تا حدودی برای رفع این مشکل کارساز بوده است. درنهایت، با شوک حاصله از ماجرای کرونا و کاهش ارسال ارز توسط لبنانیهای مقیم خارج، لحظه شکست اقتصاد لبنان فرا رسید. آشوبها از اعتراضات به مالیات دولت روی یک پیامرسان شروع شد.
🔻ظاهراً بسیاری از سیاستمداران، خواهان اصلاح امور و پایان فساد در لبنان هستند حتی برخی از افرادی که در بهوجود آوردن شرایط فعلی نقش اساسی داشتهاند اما واقعیت این است که همین افراد، در خفا، چوب لای چرخ بهبود امور میگذارند. نتیجه هم این است که گروه مسئول مذاکره با صندوق بینالمللی پول برای دریافت وام نجات، نتوانسته کوچکترین حرکتی در جهت اصلاح وضعیت فعلی انجام دهد و یا پیشنهاد چین برای کمک مالی به این کشور و سرمایهگذاری در زیر ساختهای گوناگون همچون شبکه حمل و نقل به هیچ جایی نمیرسد.
🔴 به طور حتم، این بار هم تلاش خواهد شد تا «سلاح حزبالله» به عنوان هدف اصلی اعتراضات معرفی شود اما همه میدانند که اکثر معترضان لبنانی، خواستار حفظ «سلاح حزبالله» به عنوان یک ابزار دفاعی برای تأمین امنیت کشورشان هستند و خواسته اصلی آنها، مقابله با فساد و تحول جدی در نظام سیاسی لبنان است.
متن کامل تحلیل را بخوانید:
▫️ fna.ir/eyxssw
🌐 اخبار استراتژیک
📡 @StrategicNews_ir
💢 سفر هیأت آمریکایی به بیروت برای رایزنی درباره تشکیل دولت لبنان
منابع رسانهای از سفر هیأت آمریکایی به ریاست معاون وزیر خارجه به بیروت برای رایزنیها درباره مسائلی چون تشکیل کابینه جدید لبنان و تعیین خط مرزی دریایی بین این کشور و فلسطین اشغالی خبر دادند.
▫️ fna.ir/eyxsoj
🌐 اخبار استراتژیک
📡 @StrategicNews_ir
💢 شیوع «هاری» در یک پایگاه نظامی صهیونیستها
رسانههای عبریزبان از شیوع بیماری «هاری» در بین سربازان ارتش رژیم صهیونیستی در یک پایگاه در شمال فلسطین اشغالی، خبر دادند.
🔻 وبگاه «عکا» که مسائل مربوط به رژیم صهیونیستی را پوشش خبری میدهد، به نقل از کانال ۷ عبریزبان اسرائیل، گزارش داد: بیماری در یک پایگاه نظامی ارتش رژیم صهیونیستی حوالی "کیبوتس ساسا" در "الجلیل" شمال سرزمینهای اشغالی بین سربازان این رژیم شیوع پیدا کرده است.
🌐 اخبار استراتژیک
📡 @StrategicNews_ir