⬆️
واژه ها:
اعرض: روی گردان باش (فعل امر از ماده « عرض» باب افعال)
تولی: پشت کرد (فعل ماضی از ماده « ولی» باب تفعل )
لم یرد: اراده نکرد (فعل نفی از ماده « رود» باب افعال)
نکات تفسیری
۱-اعراض به چه معناست ؟
اعراض، به معنای چهره برگرداندن و پشت کردن همراه بی اعتنائی است ؛ ولی اعراض پیامبر ص از مشرکان که خداوند در این آیه به آن امر نموده، به معنای این است که دیگر این ها قابل هدایت نیستند و با اعراض و روی گردانی از ذکر حق و دلبستگی به دنیا دیگر شایستگی خویش را برای هدایت از دست داده اند و در واقع این کار فایده ای به حالشان ندارد.
۲-مراد از ذکر چیست؟
می فرماید: مشرکان از ذکر روی گردانند و در غفلت و بی خبری فرو رفته اند. مراد از ذکر چیست؟ یک احتمال این است که مراد، یاد خدا باشد؛ یعنی به طور کلی از خدا غافل شده و توجهی به این که در محضر خداوند هستند و آنچه دارند، متعلق به خداوند است، ندارند. احتمال دیگر این که از ذکر روی گردانند، یعنی از منطق و عقل به دور هستند. احتمال دیگر این که مراد از ذکر، قرآن کریم است ؛ یعنی به دستورات قرآن پشت کرده و به آن اعتنائی ندارند که این احتمال بیشتر مورد عنایت است.
۳-رابطه میان غفلت و دنیا پرستی
میان غفلت و اعراض از یاد خدا، با دنیا پرستی چه رابطه ای وجود دارد که می فرماید: « فاعرض عن من تولی عن ذکرنا و لم یرد الا الحیاه الدنیا، از کسانی که از یاد ما اعراض کردند و جز زندگی دنیا را نخواسته اند اعراض کن » ؟
واقعیت این است که منشأ تمام گناهان، غفلت از یاد خدا و پشت کردن به دستورات الهی است هنگامی که انسن از یاد خدا اعراض نمود، به دنیاپرستی که نقطه مقابل خداپرستی است روی می آورد. به هر میزان جایگاه اوامر الهی در قلب انسان کم رنگ می شود مظاهر دنیا پرستی پررنگ تر می شود واین، زنگ خطری است برای همگان که از یاد خدا اعراض ننماید، زیرا نتیجه اش دینا پرستی و در مقابل ، اعراض خدا و پیامبر خدا ص را در پی خواهد داشت.
۴-دنیای مذموم کدام است ؟
مراد از دنیای مذموم که آیه به آن اشاره دارد و کسانی را که تمام همشان دنیا است را مورد نکوهش قرار داده (و لم یرد الا الحیاه الدنیا) نعمت های دنیا نیست ؛ زیرا نعمت های الهی وسیله ای برای رشد و تعالی در امور معنوی است و تمام اولیا الهی با استفاده از همین نعمت های دنیایی به مقامات عالی راه یافتند. آنچه در این آیه به مذمت آن می پردازد در واقع کسانی هستند که دنیا برایشان هدف شده و دنیا را مستقل از خدا و نه برای آخرت و رسیدن به کمالات معنوی خواهانند. امیرالمومنین ع شخصی که نادانسته به مذمت دنیا پرداخته بود را نکوهش کرده و دنیایی را که وسیله رسیدن به کمال باشد، بسیار ستود.
آن یکی در پیش شیر دادگر
ذم دنیا کرد بسیاری مگر
حیدرش گفتا که دنیا نیست بد
بد تویی زیرا که دوری از خرد
حب دنیا بر مثال کشتزار
هم شب و هم روز باید کشت کار
تخم امروزین فردا بر دهد
ورنکاری ، ای دریغا بر دهد
⬇️
⬆️
پیام ها
۱-پیامبر ص مکلف با اعراض از مشرکان دنیا محور و خداگریز است (فاعرض عن من تولی عن ذکرنا)
۲-محرومیت انسان از هدایت و معارف وحی، نتیجه روی گردانی از یاد خدا و دنیازدگی است (فاعرض عن من تولی عن ذکرنا و لم یرد الا الحیاه الدنیا)
۳-متمرکز کردن علایق و گرایش ها در امور دنیا، امری نکوهیده است ، نه صرف بهره وری از دنیا (فاعرض عن من تولی ... لم یرد الا الحیاه الدنیا)
۴-تبری جستن از دشمنان اسلام ، یک اصل است (فاعرض)
۵-گاهی مقابله به مثل لازم است باید از کسی که از یاد خدا روی می گرداند اعراض کرد (فاعرض عن من تولی عن ذکرنا)
۶-دنیا گرایی و اعراض از یاد خدا، ملازم یکدیگرند (تولی عن ذکرنا و لم یرد الا الحیاه الدنیا )
🗄 منبع: تفسیر همراه
🆔 @balaq_ir|بلاغ| balaq.ir
3.85M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
﷽🎬 #ببینید و لذت ببرید:
📣 #مدح_امیرالمومنین_علیه_السلام
🌸عید بر عاشقان مبارک باد🌸
🆔 @balaq_ir | بلاغ | balaq.ir
5.01M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
﷽📹 #ببینید و لذت ببرید:
🎬 نماهنگ #خانه_پدری
🎼...آه ای شهر دوست داشتنی...
🌺عید بر عاشقان مبارک باد🌺
🆔 @balaq_ir | بلاغ | balaq.ir
📢 آخرین شماره #خط_حزبالله در سال ۹۷ منتشر شد: فرصت #نوروز
🔰 نوروز اگرچه یک جشن ملی و بومی است، اما در منظومهی فکری رهبر انقلاب، معنایی فراتر از صرفا یک جشن ملی دارد. خط حزبالله در این شماره، این موضوع را مورد بررسی قرار داده است.
♨️ معرفی جدیدترین کتاب انتشارات انقلاب اسلامی/ داستان زندگی #رهبر_انقلاب به روایت خودش
❇️ توصیههای رهبر انقلاب برای معتکفین ماه رجب: در ایام #اعتکاف این سه تا را بخوانید
@khattehezbollah
﷽ 💌 #تبریک_نامه :
🌴 میلاد امام علی علیه السلام آغازگر اشاعه عدالت و مردانگی و معرف والاترین الگوی شهامت و دیانت بر عاشقانش مبارک باد .
🌸ذره ذره هـمه دنـیـا به جـنون آمده بـود
🌸روح از پیکرهء کعبه بــرون آمـده بـــود
🌺عشق او بر دل سنگیِ حــــرم غـالـب شد
🌺قــبــلــــہ مـایـل بـہ علی بن ابی طالب شد
#اعتکاف_۹۸
#اعتکاف_رویش_انقلاب
#اعتکاف_تعمیق_شعور_معنوی
#ولادت_امام_علی_علیه_السلام
دوستانرابه عاکفین دعوت نمایید👇
@akefines |عاکفین| akefin.com
17.48M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
﷽📖 هر صبح و شام با قرآن 📖
🎬 تلاوت صفحه ۵۲۸
📲ویدئو باکیفیت ، ترجمه صوتی
وتفسیر:👈 balaq.ir/post/1425
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
#هر_صبح_و_شام_با_قرآن
#پایگاه_فرهنگی_و_تبلیغی_بلاغ
دوستان را به بلاغ دعوت نمایید.👇
@balaq_ir |بلاغ| balaq.ir
5.68M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
﷽📖 هر صبح و شام با قرآن 📖
🎬 تلاوت صفحه ۵۲۹
📲ویدئو باکیفیت ، ترجمه صوتی
وتفسیر:
balaq.ir/post/1426
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
#هر_صبح_و_شام_با_قرآن
#پایگاه_فرهنگی_و_تبلیغی_بلاغ
دوستان را به بلاغ دعوت نمایید.👇
@balaq_ir |بلاغ| balaq.ir
3.53M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🌟ویژه
📹 #ببینید| رهبرانقلاب: امیرالمومنین یکی از پردرآمدترین آدمهای زمان و در عین حال زندگیاش فقیرانهترین بود
➕ماجرای #وقف یک حلقه چاه آب بلافاصله پس از حفر آن توسط حضرت علی(ع)
☑️ @Khamenei_ir