فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰 روایتی از شب قبل از شهادت حجتالاسلام رازینی
🔸حجتالاسلام گلپایگانی: خانواده این شهید بیان داشت که ایشان در شب شهادت تا صبح شب زندهداری می کرد و به قرائت قرآن و نیایش مشغول بود؛ گویا حس کرده بود که آخرین شب عمرش است.
🔹حتی این شهید بزرگوار روز حادثه گفته بود که قبایی که مخصوص تشرف به حرم علی بنموسی الرضا(ع) بر تن میکردند را برایش بیاورند و با آن لباس به محل کار آمد و به شهادت رسید.
#الی_الحبیب
🆔 @elalhabib_ir
#تبیین
🎙دکتر محمدمهدی سیار
🔰مداحان فرصتی برای خلوت و خلق هنر ندارند
🔸موضوع جلسه امروز مداحی در میدان است. اتفاقات این روزها به قدری سریع رقم میخورد که هنر از آن جا میماند و همین فضا برای مداحی هم وجود دارد که انتظار است همنوا با این اتفاقات پیش برود. آنچه که از صحبت شما برداشت می شود این است که اینقدر بار بر دوش مداح گذاشتهایم و مطالبه فعالیت از او داریم؛ انتظار داریم در جنگ رسانه و غیره حضور داشته باشد که فرصتی برای خلوت و خلق هنر ندارد که مجبور میشود در قالب به ظاهر سنتی مداحی وارد شود.
🔹مأنوس بودن شاعر با موضوعات در میدان
🔻گاهی کیفیت هنری به دلیل عکسالعمل سریع فدا میشود اما اگر آنچه که شما گفتید یعنی مأنوسبودن شاعر با موضوعات در میدان رقم خورده باشد یعنی طبع و ذهن او آماده باشد میتواند در لحظه کار تولید کند. در این صورت این تولید، ارتقاء کار هنری او هم میشود.
💠جاری نشدن نگاه امام(ره) در هیأت ها
💢خلأ اصلی که در هیأت در این باره وجود دارد، به دلیل جارینشدن نگاه امام خمینی رحمت الله به مناسک شیعی است نگاه امام به تشیع و عزاداری در هیأت جاری نشده است. بسیاری از مداحیهای مطیعی نگاه تاریخی و سیاسی دارد نگاه امروز را به خوانشهای دیروز گره میزند. نوحه بیمردم هم همین ویژگی را دارد.
#الی_الحبیب
🆔 @elalhabib_ir
#رسالت_نوکری
🔰 جمعیت کم هیأت
🔸سؤال: بنده مفتخر به مداحی اهلبیت(ع) بوده و از شما خواستارم در مسائل ذیل بنده را راهنمائی فرمایید:چند سالی است هیأت ما با با وجود محتوای کامل، جمعیت کمی دارد و همین سبب خستگی دوستان شده است. به نظر شما آیا جلسه را تعطیل کنیم؟توصیه شما برای ایجاد محبت انسان در دل مردم چیست؟ برای ایجاد سوز و قوت در صدا چه باید کرد؟ توصیه شما به یک مداح چیست؟
🏷 آیتالله جاودان:
🔹اصل مطلب قبولی هیأت در درگاه الهی است، نه رونق و جمعیت آن؛ پس اگر در هیأت درست عمل میشود، یعنی گوینده سخن صحیح و درست میگوید؛ مداح روضهٔ صحیح و درست میخواند و مردم نیز به نیت استفاده و خالصانه در جلسه شرکت میکنند؛ اگرچه جمعیت هم کم باشد ان شاالله مورد رضای خداوند است و نباید تعطیل شود.
🔻 کسی که تقوا پیشه کند و مراقب رفتار و اعمال خود باشد خداوند وعده فرموده که محبت او را در دل همگان قرار دهد.
💠خودداری از سخنان بیهوده و کثرت قرائت قرآن سبب سوز صدا و اثر کلام میشود.
▪️اولاً،مقاتل اصلی امام حسین علیه السلام به زبان عربی است،لذا برای روضه خواندن صحیح و مستند و بدون دروغ یادگیری زبان عربی برای یک مداح اهلبیت لازم است.
▪️ثانیا،حفظ نمودن اشعار صحیح از یک شاعرباسوادنیز برای یک مداح ضرورت است.
▪️ ثالثاً،همچنین میرزا حسین نوری کتابی به نام لؤلؤ و مرجان در زمینه آداب منبر و روضهخوانی دارند که باید آن را تهیه و مطالعه نمایید.
▪️رابعاً، یکی از بهترین مقاتل، کتاب نفس المهموم و کتاب منتهی الآمال تألیف حاج شیخ عباس قمی و مقتل علامه عسکری است.
📚جاودان، رهنمای طریق، ص۵۱٠و ۵۱۱
🆔 @elalhabib_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#شهدا
🎥 ویدیویی از شهید مقیسه در راه زیارت کربلا: هرچه هست آنجاست، بهشت آنجاست، بقیه هیچ است و هیچ است و هیچ
#الی_الحبیب
🆔 @elalhabib_ir
#اصول_دعاخوانی
🎙حاج مرتضی طاهری
🔰 ماندگار شدن یک مداح
💠دعاخوانی یک رکن مهم مداحی است. اگر مداحی بخواهد جامع و کامل باشد، باید دعاخوانی بلد باشد. مداحانی داریم که دعا میخوانند، اما همه دعاها را یکنواخت میخوانند.
🔸قاریان مصری در یک تلاوت از چند نغمه استفاده میکنند و متناسب با معانی آیات، هر کدام را یک طور میخوانند. مثلا آیه عذاب، آیه رحمت یا آیه بشارت و انذار را هر کدام به طرز متفاوتی میخوانند.
💢دعا هم همین است.
🔹مثلاً دعای سحر را نمیتوان با ضجه و ناله خواند. چون این دعا خدا را به جلال، جبروت، اسماء و عظمتش میخواند، این دیگر زار زدن ندارد باید با بهجت خوانده شود. یا برخی فرازهای دعای کمیل را عادی و برخی را با بهجت و بعضیها را با ناله و مویه باید خواند. این نغمات متفاوت است.
🏷 اگر یک مداح بخواهد ماندگار شود باید به دعاخوانی اهمیت بدهد و آن را یاد بگیرد.
❇️ شورخوانی مثل برنج زعفرانی است که برای تزئین غذا استفاده میشود، اما این برنج زعفرانی به تنهایی، نمیتواند سیرکننده باشد.
🔹 دعا، زبان بینالملل اسلامی است. یادم هست در منا دعای عرفه میخواندم، عربهای سنی اطراف ما گریه میکردند. به من میگفتند خوب خواندید. من میگفتم این کلام معصوم است. سنیها این معارف را ندارند. زبان عربی، زبان بینالملل اسلامی است. اینها به این زبان مسلط هستند وقتی میخوانی روحشان پرواز میکند. اگر بخواهیم مداحی را ارتقا بدهیم باید به دعاخوانی اهمیت بیشتری بدهیم.
#الی_الحبیب
🆔 @elalhabib_ir
#خودسازی
#ماه_رجب
🎙 حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ جعفر ناصری:
🔰 حقیقت حضور در عبادت
🔻بعضی از بزرگان به دعاهای ماه رجب، عنایت ویژهای داشتند. واقعاً یک نوای روحبخش و جانپروری در چینش این کلمات است. معمولا چند خط بیشتر نیست.
🔸 دوستان یک توجهی به این دعاها بکنند، انشاءالله اگر به این متون توجه شود، برای همیشه باید در اذهان ما بماند؛ جمله به جملهی آنها یک دوره اخلاق و معرفت است.
🔹 کل اخلاق و معرفت نهفته در این چینشهای خدایی کلمات و ادعیهای است که از اهلبیت عصمت و طهارت رسیده است.
🔻 عبادت به صورت تحمیلی خیلی جواب نمیدهد. عبادت حضور میخواهد؛ یعنی اگر سر خود را روی مُهر گذاشتی هر یک «سبحان ربی الأعلی و بحمده» یک سفره بهشتی است؛ یک غذای بهشتی است و «لَحْمِ طَیْرٍ مِمَّا یَشْتَهُونَ» است.
🔸 این سجده روح را تقویت میکند ولی حضور میخواهد. انسان باید محضر حق تعالی باشد. باید همان جایی که سجده میکند باشد؛
🔹 همانطور که نبی اکرم صلی اله علیه و آله فرمود: «سَجَدَ لَكَ سَوَادِي وَ خَيَالِي».(سجده کرده برای تو همه وجود و خیال من.
الکافي ج۳ ص۳۲۴)
🔸 سجده همه اهل بیت اینطوری بوده است؛ وقتی امام (علیه السلام) به سجده میرفت، همه وجود او سجده بود.
🔹 سجدهای که سر انسان روی مُهر باشد و دل او جای دیگر باشد آن فایده را ندارد. باید محضر حق تعالی را درک کرد،
🔸 بعد وقتی انسان در چنین محضری قرار گرفت آن وقت هر یک ذکرِ او جواب میدهد و نیروزا است، هر یک ذکرِ او روح را تقویت و میتواند بیست و چهار ساعت انسان را تأمین و اداره کند و روح انسان را از ضعفی که اصل همه گناهان مربوط به همین ضعف است نجات دهد.
🔹 همه گناهانی که ما مبتلا میشویم برای ضعف روح است؛ ولی این ذکر «سبحان الله» از اول ماه رجب خوب جبران میکند إنشاءالله.
#الی_الحبیب
🆔 @elalhabib_ir
#تاریخ
#امام_کاظم_علیه_السلام
🔰رحمت و عطوفت امام کاظم (ع)
📎 زمانی هارونالرشید ملعون تصمیم گرفت که حضرت موسی بن جعفر علیهالسّلام را به قتل برساند؛ کشتن ایشان را به هر یک از سربازان و سپهداران خود که پیشنهاد میکرد، هیچ یک قبول نمیکردند. لذا نامهای به کارگزاران خود در ممالک فرنگ نوشت که:
📎 اِلتَمِسُوا لی قَوماً لا یَعرفونَ اللهَ و رسولَه
📎 برایم کسی را پیدا کنید که نه خدا را بشناسد و نه پیغمبری را.
📎 گروهی را فرستادند که از اسلام و زبان عربی هیچ چیز نمیدانستند و پنجاه نفری میشدند. وقتی نزد هارون رسیدند، به آنها احترام نمود و از آنها پرسید: پروردگار شما کیست؟ و پیامبرتان چه کسی است؟ گفتند: ما هرگز پروردگار و پیامبری نمیشناسیم.
📎 هارون الرشید آنها را وارد خانهای که امام علیهالسّلام در آن جا زندانی بودند کرد تا إمام را بکشند و خودش از روزنه اتاق به تماشای آنها نشست.
📎 فلَمّا رَأَوهُ رَمَوا أسلِحَتَهم و ارتعَدَتْ فَرائصَهم و خَرّوا سُجَّدًا یَبکونَ رَحمةً لَه
📎 همین که چشم آنان به امام علیهالسلام افتاد، سلاحهای خود را انداختند و بدنهایشان به لرزه درآمد و به سجده افتادند و از روی مهر و عطوفتی که به امام علیهالسلام پیدا کرده بودند، گریه میکردند.
📎 امام علیهالسّلام دست بر سر آنها کشیدند و به زبان خودشان با آنها صحبت نمودند و آنها نیز اشک میریختند. وقتی هارون این صحنه را دید، ترسید فتنهای بر پا شود؛ لذا بر سر وزیرش فریاد کشید که آنها را بیرون بیاندازد. آنها به جهت احترام به إمام علیهالسلام عقب عقب رفتند و سوار بر اسبهای خود شدند و بدون اجازه هارون به طرف شهرهای خویش راه افتادند.
⬅️منبع:
📕 بحارالانوار، جلد ۴۸ صفحه ۲۴۹
#الی_الحبیب
🆔 @elalhabib_ir
#حدیث
🔰 دنیا مانند مار
🌹قال الإمام الكاظم علیه السلام:
مَثَلُ الدّنیا مَثَلُ الْحَیةِ، مَسُّها لَینٌ وَ فی جَوْفِهَا السَّمُّ الْقاتِلِ، یحْذَرُهَاالرِّجالُ ذَوِی الْعُقُولِ وَ یهْوی اِلَیهَا الصِّبْیانُ بِأیدیهِمْ.
امام كاظم(ع) فرمودند:
مَثَل دنیا همانند مار است كه پوست ظاهر آن نرم و لطیف و خوشرنگ، ولی در درون آن سمّ كشنده ای است كه مردان عاقل و هشیار از آن گریزانند و بچّه صفتان و بولهوسان به آن عشق می ورزند.
📚تحف العقول: ص ۲۹۲
#الی_الحبیب
🆔 @elalhabib_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#تبیین
🔰تاکید چندباره رهبری بر کار رسانهای
رهبر انقلاب: نیازمند یک کار مهم رسانهای برای نشاندادن پیشرفتها هستیم. در زمینهٔ کار رسانهای برای پیشرفتها کمکاریم.
🗓۱۴٠۳/۱۱/٠۳
#الی_الحبیب
🆔 @elalhabib_ir
#صداسازی
🎙استاد وحید دستجردی
🔰 مؤلفه های کمی صدا
🔸معیار دشوار چیست؟ ارزیابی مستمر و دقیق مؤلفه های کمی صدا
💯نکته: باید سر موعد مقرر بر اساس برنامه تمرینی باشد
🔻نکته مهم تمرینه دوستانی که کار کردند می دانند که چقد این موضوع مهم است.
🔹بر اساس برنامه تمرینی توسط مربی سر موعد مقرر ارزیابی بشود
💢می گوییم که اگر این تمرین را هنرجو انجام دهد بعد از یک ماه فلان آسیبی که هست بر طرف می شود فلان اختلالی که در صدای ایشون هست برطرف میشود یا اینکه فلان مؤلفه باید رشد کرده باشد.
🏷 مؤلفه های کمی صدا
همه مطالب را گفتیم که به اینجا برسیم.
♦اولین مؤلفه کمی صدا
◾وسعت صدا، همان چیزی که خیلی از آقایان مداح درگیر آن هستند
⬅️وسعت صدا چیست؟
🔹یعنی محدوده آن نت که شما اجرا می کنید از فلان نت بم تا فلان نت زیر یا از نت های پایین تا نت های بالا و اوج این تعداد محدوده نت که می توانیم با آن بخوانیم می گوییم وسعت صدا. و در آن سنجه ای که انجام میشود دقیقا این مشخص است.
🔸یعنی یک مربی وقتی یک تمرین را می دهد می داند که بعد از چه مدت باید انتظار داشته باشد که وسعت صدای هنرجو یک نت بیشتر شده است حالا این نت، نت پایین است یا نت بالا.
این از مؤلفه وسعت صدا
💠ادامه دارد...
#الی_الحبیب
🆔 @elalhabib_ir
#هنر_و_ادبیات
💠 بازخوانی شعری از علامه غروی اصفهانی
زندانیان عشق چو شب را سحر کنند
از سوز شمع و اشک روانش خبر کنند
مانند غنچه سر به گریبان در آورند
شور و نوای بلبل شوریده سر کنند
چون سر به خشت یا که به زانوی غم نهند
یکباره سر ز کنگرهٔ عرش بر کنند
با آن شکستهحالی و بیبال و بیپری
تا آشیان قدس به خوبی سفر کنند
چون رهسپر شوند به سینای طور عشق
از شوق سینه را سپر هر خطر کنند
آنان کزین معامله هستند بیخبر
برگو که تا به مَحبَس هارون نظر کنند
تا بنگرند گنج حقیقت به کنج غم
آن لعل خشک را به دُر اشک تر کنند
بر پا کنند حلقهٔ ماتم به یاد او
تا عرش و فرش را همه زیر و زبر کنند
آتش به عرصهٔ ملکوت قِدَم زنند
ملک حُدوث را ز غمش پر شرر کنند
تا شد به زیر سلسله سرحلقهٔ عقول
افتاد شور و غلغله در حلقهٔ عقول
🔹 «زندانیان عشق» نخستین بند از ترکیببند هفتبندی مرحوم آیتالله شیخ محمدحسین غروی اصفهانی در رثای حضرت موسیبنجعفر (علیهالسلام) است. همنشینی دو کلمهٔ «هفت» و «بند» در این هفتبند فینفسه هنرمندانه است.
🔸 از آنجا که شهادت امام موسیبنجعفر (علیهالسلام) در ماه رجب واقع شده (که از ماههای برتر عبادی سال است) و از آنجا که عبادتها و مناجاتهای آن حضرت در زندان، فراز برجستهای از مدح و مرثیه ایشان است؛ شاعر، این اقتضائات را در نظر گرفته و فضاسازی هنرمندانهای با رنگ و بوی مناجات زندانیان و توصیف چگونگی به سحر رسیدن شب عاشقان در زندان انجام داده است.
🔹 در پنج بیت نخست، شعر به توصیف زندانیان عشق و حال و هوای آنان پرداخته و فضای مناجاتگونهای که مناسب حال زندانیان و هم عاشقان وجه الهی باشد، ایجاد کرده است.
در بیت ششم به طرز هنرمندانهای فضای اول به فضای زندان هارون(علیهاللعنه) پیوند میخورد و شعر، رنگ و بوی مرثیهٔ حضرت #امام_کاظم(علیهالسلام) به خود میگیرد.
🔸 مطلع این شعر از نمونههای خوب براعت استهلال است و شعرهای #علامه_غروی_اصفهانی در استفاده از براعت استهلال قابل تأمل هستند.
✍🏻 #حسن_بیاتانی
🏷 #یک_شعر_یک_نکته
#الی_الحبیب
🆔@elalhabib_ir