تحلیل و تبیین
🎤 #تحلیل_و_تبیین | افول آمریکا و مختصات جهان آینده
🔹 جهان امروز شاهد تحولاتی پرشتاب و پیدرپی است که هر یک به نوعی نقطه عطفی در تاریخ بشر محسوب میشوند. این تحولات، که به تعبیر برخی «جهان را به قبل و بعد از خود تقسیم میکنند»، نیازمند تحلیلهای دقیق و اتخاذ نگاههای جدید هستند. همانطور که ریچارد هاس اشاره میکند «نظم قدیم دچار بحران شده و تحولات جهان در بینظمی تعریف خواهد شد. تاریخ مصرف نظم قدیم جهانی که از پایان جنگ دوم جهانی شکل گرفت در حال پایان است و به یک سیستم عامل و اتخاذ رویکرد جدید برای اداره دنیا نیاز داریم». به نظر میرسد مهمترین تحول در محیط امنیتی جهان، افول هژمونی آمریکاست.
🔹 تحلیلهای مبتنی بر مطالعات افکارسنجی نیز حاکی از افول آمریکا است. تحقیقات مؤسسه پیو نشان میدهد که «تصویر ایالات متحده در سطح بینالمللی همچنان با مشکل مواجه است. بیشتر افراد معتقدند که روابط دوجانبه کشورها با آمریکا در سال گذشته بدتر شده است تا بهبود یافته باشد. یکی از دلایل اصلی این نارضایتی، این موضوع است که آمریکا در تصمیمگیریهای سیاست خارجی خود، منافع سایر کشورها را در نظر نمیگیرد.»
🔹 راهبرد ایران در دوران جدید جهت خروج از بنبستهای اقتصادی، طراحی ابتکارات بینالمللی و خروج از لاک انفعالی باید باشد. بدین منظور مرزهای اقتصاد ایران باید به فراتر از مرزهای جغرافیایی ایران جابجا شود و در مرزهای «ایران بزرگ بینالمللی» وقوع مییابد. تمرکز ایران باید بر شکلگیری اقتصادهای مکمل با کشورهای هم پیمان جدید تجاری و واردات محصولات پایه از هر کشور جدیدی که بتوان به آن کالای صنعتی و کارخانهای صادر کرد، باشد.
➕پرونده: «دلیل؟ تجربه!»
🔍 متن کامل یادداشت را بخوانید👇
khl.ink/f/59830
تحلیل و تبیین
🎤 #تحلیل_و_تبیین | راه درست مقابله با تحریمها
🔹 در روزهای اخیر، رهبر معظم انقلاب بار دیگر با بیاناتی روشن و قاطع، سیاستهای فریبکارانهی آمریکا را در موضوع مذاکره و تحریمها افشا کردند. ایشان تأکید فرمودند که تحریمها در حال کماثر شدن است و مشکلات کشور بیش از آنکه ناشی از تحریمها باشد، به دلیل ضعفهای مدیریتی و بیتوجهی به ظرفیتهای داخلی است.
🔹 این بیانات، در واقع یادآوری دوبارهای از تاریخ پر از عبرت ملّت ایران در مواجهه با دشمنان و مذاکراتی است که در طول دهههای گذشته چیزی جز وقتکشی، خسارت و فریب برای ما نداشته است.
🔹 مذاکره، اگر بر مبنای عزت و حفظ منافع ملی باشد، میتواند یک ابزار دیپلماتیک مفید باشد، اما مذاکرهای که در آن طرف مقابل، با زبان تهدید و فشار سخن بگوید و هدفش از مذاکره، تحمیل اراده خود باشد، دیگر مذاکره نیست، بلکه مقدمهای برای تسلیم است. آمریکا سالهاست که از این روش استفاده میکند. ابتدا ایران را تحت فشارهای اقتصادی و تبلیغاتی قرار میدهد، سپس پیشنهاد مذاکره میدهد، اما مذاکرهای که در آن خواستههای خودش را به عنوان پیششرط مطرح میکند.
🔹 برخلاف تصور برخی افراد که حل مشکلات اقتصادی را در گرو مذاکره و رفع تحریمها میدانند، تجربه نشان داده که راه حل اصلی در داخل کشور است. همانطور که در دوران دفاع مقدس، ملّت ایران با روحیهی جهادی و اتکا به خود توانست در برابر یک جنگ نابرابر ایستادگی کند، امروز نیز در جنگ اقتصادی، تنها راه پیروزی، مقاومت، کار جهادی، مبارزه با فساد و مدیریت صحیح منابع است.
➕پرونده: «دلیل؟ تجربه!»
🔍 متن کامل یادداشت را بخوانید👇
khl.ink/f/59828
تحلیل و تبیین
🌟 #تفسیر_امین | هماهنگسازی میان ظاهر و تأویل
🌙 به مناسبت فرارسیدن ماه مبارک رمضان، رسانهی KHAMENEI.IR در سلسله یادداشتهای کوتاهی، با عنوان «تفسیر امین» سی ویژگی ممتاز تفسیری حضرت آیتالله خامنهای را تبیین میکند.
📣 در هفدهمین شماره از این مجموعه، دیدگاه حضرت آیتالله خامنهای درباره ایجاد هماهنگی و تناسب میان تفسیر ظاهر آیه با تأویل آیه تبیین شده است.
🔹 همانطور که گفته شد، از دیدگاه حضرت آیتالله خامنهای، اغلب روایات تفسیری جنبه تأویل دارند. یکی از ویژگیهای تفسیری ایشان در مواجهه صحیح با این روایات، تلاش برای «هماهنگسازی میان تأویل آیه و ظاهر آن» است. ایشان معتقدند: «تأویل را به هر معنایى که گرفتیم ناگزیر باید با آن ظاهر آیه و با آن مضمونى که در آیه هست، مناسبت داشته باشد. اگر مصداقِ آن است یا اگر بیانِ نظیر آن است... باید یک مناسبتى با ظاهر آیه داشته باشد، بدون مناسبت نمیشود.» (غناء و موسیقی، ص۴۶)
🔹 حضرت آیتالله خامنهای در تفسیر عبارت «وَ اجْتَنِبُوا قَوْلَ اَلزُّورِ» (سوره حج، بخشی از آیه ۳۰) به این مسئله میپردازند که در روایات، تعبیر «قول زور» به «غناء و آوازخوانی» تفسیر شده است. این در حالی است که آیه مذکور درباره اعمال حج و گفتار باطل جاهلان در هنگام طواف کعبه است. حال این سؤال پیش میآید که چه تناسبی بین تأویل آیه (غناء و آوازخوانی) و ظاهر آیه (گفتار باطل هنگام اعمال حج) وجود دارد؟ این مبنای حضرت آیتالله خامنهای کمک میکند تا آیه مذکور را دقیقتر تفسیر کنیم و از آنجا که این آیه از آیات الاحکام است، طبیعتاً در استنباط حکم شرعی نیز کمک بزرگی میکند.
🔹 حضرت آیتالله خامنهای واژه «قول» را در این آیه به معنای «گفتار» نمیدانند؛ بلکه آن را به معنای «هر کاری» و «هر چیزی» تفسیر میکنند. بنابراین، منظور از «قول زور» به معنای «هر کار باطل» است. حال آن کار باطل میتواند از جنس «قول و گفتار» باشد یا از جنس «فعل و رفتار».
🔹 ممکن است کسی سؤال کند که چرا باید «قول» را به معنای «هر کاری» بدانیم؟ پاسخ این است که اگر «قول زور» را به معنای «گفتار باطل» بپنداریم، هیچ تناسبی با «آوازهخوانی» ندارد؛ زیرا آوازهخوانی اساساً «گفتار» نیست، بلکه «رفتار» است. بنابراین، آنچه در این آیه مهم است، خود واژه «زور» (باطل بودن) است و واژه «قول» به عنوان یک مصداق بیان شده است که یکی از مصادیق آن «گفتار باطل هنگام اعمال حج» و دیگری «غناء و آوازهخوانی» است که در روایات به عنوان تأویل آیه (یعنی مصداق آیه) بیان شده است.
🔹 با این تفسیر، ظاهر آیه با تأویل آن تناسب و هماهنگی پیدا میکند. منظور آیه این است که از هر کار «باطلی» اجتناب کنید. حال این کار باطل مصادیق مختلفی دارد که یکی از آن مصادیق را خود آیه بیان کرده است (یعنی گفتار باطل هنگام اعمال حج) و مصداق دیگرش را روایات ذکر کردهاند (یعنی غناء و آوازهخوانی). (غناء و موسیقی، ص ۴۷)
🔹 ایشان در نقد دیدگاه مفسرانی که «قول زور» را از جنس «گفتار باطل» میدانند، میفرمایند: «اگر ما اینطور بخواهیم آیه را معنا کنیم، معنایش این است که این تأویلى که انجام گرفته است، بکلّى با آن ظهر الآیه بىارتباط باشد. ظهر الآیه دربارهى قول زور است که مربوط به مسائل حج است، امّا باطنى که بیان میکنند، غناء است، آوازهخوانى است، اینها چه ارتباطى با همدیگر دارد؟ پس باید دید مناسبت بین قول زور و غناء چیست؟ چطور چنین تأویلى انجام گرفته است؟ یک مناسبتى باید وجود داشته باشد.» (غناء و موسیقی، ص۴۷)
🔹 حضرت آیتالله خامنهای با توجه به این مبنای خود میفرمایند: «اگرچه در آیهى شریفه، قول زور را واجبالاجتناب میداند، لکن بدون شک، قول خصوصیتى ندارد... از این آیه میشود این را فهمید که آنچه واجبالاجتناب است، خصوص قول زور نیست بلکه کلّ امرٍ زورٍ - چه قول باشد، چه فعل باشد - به هر نحوى که باشد، مورد توجّه است. وقتى میگویند حرف باطل نزن، پیدا است که حرف بودن مورد نظر نیست، آنچه مورد نظر است، آنچه ملاک واقعى نهى است، باطل بودن است.» (غناء و موسیقی، ص۵۱)
🔹 با این تفسیر، حکم شرعی غناء نیز مشخص میشود. «براى اینکه آن تأویل با تنزیل متناسب باشد، باید جهت بطلان در غناء ملحوظ باشد... بههرحال، وقتىکه رشحهاى از رشحات باطل در غناء وجود داشت - یا در کیفیت آن یا در مضمون آن - میشود مصداق آیهى شریفه.» (غناء و موسیقی، ص۵۳)
🎤 #تحلیل_و_تبیین | #بهار_معنویت
💻 Farsi.Khamenei.ir
📚 #معرفی_کتاب | مروری بر کتاب منشور حکومت علوی
👈 الگویی برای حکمرانی اسلامی در عصر حاضر
🔹 همزمان با فرا رسیدن شبهای قدر و ایام شهادت حضرت علی علیه السلام رسانه KHAMENEI.IR در یادداشتی به معرفی و بررسی کتاب منشور حکومت علوی پرداخته است. این کتاب شامل شرح هفت خطبه از نهجالبلاغه است که توسط حضرت آیتالله خامنهای در سالهای ۱۳۵۲ و ۱۳۵۳ ایراد شده است. توسط انتشارات انقلاب اسلامی راهی بازار نشر شده است.
🔹 اسلام، به عنوان یک مکتب جامع و پویا، نه تنها به تعالی معنوی و مادی فرد توجه دارد، بلکه الگویی کامل و جامع برای حکمرانی و اداره جوامع انسانی نیز ارائه میدهد. در میان الگوهای ارائه شده توسط اسلام، حکومت علوی، که در دوران کوتاه و پر فراز و نشیب زمامداری امیرالمؤمنین (علیهالسلام) به منصه ظهور رسید، جایگاه ویژهای دارد. این حکومت، نه تنها یک نمونه تاریخی از عدالت و تدبیر است، بلکه سرمشقی بیبدیل و راهگشا برای سیاستمداران و مدیران مسلمان در تمام اعصار و به ویژه در عصر حاضر به شمار میرود.
👈 تهیهی نسخهی فیزیکی:
https://shop.khameneibook.ir/product/منشور-حکومت-علوی
🔍 متن کامل یادداشت را بخوانید👇
khl.ink/f/59841
تحلیل و تبیین
🎤 #تحلیل_و_تبیین | هستههای مردمی تولید، کلید عبور از مشکلات اقتصادی و معیشتی امروز
✏️ حضرت آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی در پیامی بهمناسبت آغاز سال ۱۴۰۴، سال جدید را سال «سرمایهگذاری برای تولید» نامگذاری کردند.
🖼 بخش اقتصاد رسانه KHAMENEI.IR به همین مناسبت، نمونههای موفقی از کسبوکارهای خرد و خانگی در ذیل راهبرد تکیه به نقشآفرینی مردم در تولید کشور را بررسی کرده است.
🔹 رهبر انقلاب در بهمن ۹۲، نقشآفرینی مردم و همه فعالان اقتصادی را مقدمه ایجاد حماسه اقتصادی ملّت بزرگ ایران پس از حماسه سیاسی انقلاب اسلامی در چشم جهانیان مطرح فرمودند و پس از آن هرسال بر اهمیت تولید، اشتغال و مصرف کالای داخلی تأکید فرمودند. ایشان در بیانیه مهم گام دوم انقلاب، راهحل مشکلات اقتصادی را اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی شامل درونزایی اقتصاد کشور و مردمی کردن اقتصاد و تصدیگری نکردن دولت نامیدند.
🔹 درحالی که نگاه سرمایهداری، توسعه اقتصادی و اشتغال را منحصر در جذب سرمایههای خارجی و هدایت سرمایههای عظیم مردمی به پروژههای یکتا و غولآسا و ایجاد انحصار برای رسیدن به موفقیت و با مدیریت افراد محدود میداند، جمهوری اسلامی تداول ثروت در دست افراد و گروههای خاص را مضموم (بند ۲ اصل ۴۳ قانون اساسی) و شرایط و امکانات کار را همگانی (اصل ۴۳ قانون اساسی) میداند و به دنبال تکثیر الگوهای مردمی موفق بجای الگوهای انحصارطلبِ یکتایِ نمایی میباشد.
🔹 از آنجا که ماهیت کسبوکارهای خرد و خانگی خودران بودن است و رشد آنها همچون بهمنی بزرگ از گلولهبرفهای کوچک آغاز میشود، کسبوکارهای متعددی یافت میشود که با سرمایههای خرد و اندک مردمی آغاز شده و امروز نه تنها سرمایهگذارش را با نرخی بیشتر از تورم و حبابهای آسیبزا منتفع نموده بلکه برای دهها نفر نیز بهطور مستقیم و غیر مستقیم اشتغال ایجاد کرده است. خانواده را از بند کارگری اجباری بدون حداقلهای حمایتی قانون کار (کار غیر رسمی) رهانیده و استقلال و عزت نفس را برای اعضای خانواده به ارمغان داشته است.
➕پرونده: #سرمایهگذاری_برای_تولید
🔍 متن کامل یادداشت را بخوانید👇
khl.ink/f/59840
تحلیل و تبیین
🌟 #تفسیر_امین | نقد روایات تفسیری مجعول
🌙 به مناسبت فرارسیدن ماه مبارک رمضان، رسانهی KHAMENEI.IR در سلسله یادداشتهای کوتاهی، با عنوان «تفسیر امین» سی ویژگی ممتاز تفسیری حضرت آیتالله خامنهای را تبیین میکند.
📣 در هجدهمین شماره از این مجموعه، روش حضرت آیتالله خامنهای در برخورد با روایات تفسیری جعلی و ساختگی تبیین شده است.
🔹 یکی از ویژگیهای تفسیری حضرت آیتالله خامنهای در مواجهه صحیح با روایات تفسیری، «نقد اسرائیلیات و روایات جعلی» است. ایشان در بررسی و نقد اینگونه روایات، ملاکهای مختلفی را مد نظر قرار میدهند.
🔹 مهمترین ملاک حضرت آیتالله خامنهای در نقد روایات تفسیری، عرضه آنها به قرآن کریم است. به عنوان مثال، ایشان در مورد روایاتی که به ظاهر میگویند «امر به معروف و نهی از منکر فقط بر برخی از مردم واجب است، نه بر همگان»، میفرمایند: «وقتى با روايتى مواجه ميشويم، قبل از اينكه به سند و متن آن بپردازيم، بايد به قرآن مراجعه كنيم؛ مخصوصاً اگر روايات باهم معارض شدند، آن را به كتاب خدا عرضه نماييم و روايتِ موافق با قرآن را مطابق دستورِ «ما وافَقَ كِتَابَ اللهِ فَخُذُوهُ» قبول، و روايت مخالف قرآن را طبق دستورِ «فَاضرِبُوه عَلَى الجِدَارِ» رد ميكنيم.» (تفسیر سوره برائت، ص ۴۲۰)
🔹 سپس در نقد روایات مذکور میفرمایند: «كتاب خدا از نظرِ زبان عربى، براى همه قابل فهم است و ادبيّات روشنى دارد... در آياتى كه سخن از اين فريضه آمده، قيدهايى چون «امن من الضرر» يا «اذ كانوا ذا قدرة» نيامده تا وجوب اين فريضه را محدود به چنين شروطى كند.» (تفسیر سوره برائت، ص ۴۲۰)
🔹 دومین ملاک حضرت آیتالله خامنهای در نقد روایات، تعارض آنها با روایات صریح و معتبر است. ایشان در ذیل آیه ۳۴ و آیه ۷۱ سوره برائت، روایات مربوط به مصونیت سادات از عذاب را در تعارض با روایات صریح اهل بیت (علیهمالسلام) دانسته و آنها را رد میکنند. ملاک دیگر در نقد روایات، ناسازگاری برخی از آنها با شأن و مقام معصوم است. حضرت آیتالله خامنهای در ذیل آیه ۸۰ سوره برائت، با اشاره به روایاتی از عامه که نشان میدهد پیامبر (صلی الله علیه و آله) مفهوم آیه را نفهمیده بودند، این روایات را فاسد و ضاله معرفی کرده و تأکید میکنند که اینگونه روایات پیامبر را از حد یک عرب معمولی نیز پایینتر میپندارند! (تفسیر سوره برائت، ص ۴۸۵)
🔹 چهارمین ملاک نقد روایات جعلی، تعارض آنها با احکام مسلم اسلامی است. حضرت آیتالله خامنهای در ذیل آیه ۱۰۰ سوره برائت، درباره فراز «رَضِىَ اللهُ عَنْهُمْ وَرَضُوا عَنْهُ» به مناسبت بحث عدالت صحابه میفرمایند: «دليل ديگرى كه... ميتوان بهوسيلهى آن دروغ بودن احاديثى نظيرِ «أصحابى كالنّجوم» را فاش كرد «مخالفت آن با قواعد مسلّم اسلامى» است، كه اين قواعد، تكاليف مسلمانان را روشن ميكند. اگر طبق گفتهى عامّه، اين آيه را دليل بر طهارت و پاكى همهى صحابه بدانيم، لازم مىآيد كه اين آيه، يكى از اصول مسلّم اسلام را ناديده گرفته باشد؛ چراكه مسلّماً در اسلام، رضوان خداوند و رفتن به بهشت، مشروط است به «ايمان و عمل صالح»، و دراينباره بين مسلمانان جاى ترديد نيست.» (تفسیر سوره برائت، ص ۵۷۴)
🔹 شایان ذکر است که حضرت آیتالله خامنهای در نقد روایات، بررسی سندی را نیز به عنوان یکی از ملاکها قرار میدهند؛ اما از مجموع دیدگاههای تفسیری ایشان به دست میآید که نقد محتوایی بر نقد سندی ترجیح دارد. به عبارت دیگر، روایتی که دارای سند معتبر است، در صورتی که با مبانی قرآنی ناسازگار باشد، پذیرفتنی نیست. (روش، گرایش و قواعد تفسیری حضرت آیتالله العظمی خامنهای، ص ۳۰۸)
🔹 بهطور نمونه، ایشان در ذیل آیه ۲۹ سوره برائت، درباره عبارت «حَتّٰى يُعْطُوا الْجِزْيَةَ عَنْ يَدٍ وَ هُمْ صٰاغِرُونَ» و لزوم جزیه گرفتن از اهل کتاب میفرمایند: «رواياتى وجود دارد كه... در آن كلمهى ذليل آمده و سند آن هم معتبر است؛ ولى از آنجا كه در اين روايت بيانى وارد شده است كه با روح تعاليم اسلامى و عملِ بزرگانِ اسلام منافات دارد، نميتوان آن را پذيرفت، و هيچ اشكالى ندارد كه بگوييم از معصوم صادر نشده.» (تفسیر سوره برائت، ص ۱۲۵) با این بیان، روشن میشود که «منافات با روح تعالیم اسلام» نیز یکی دیگر از ملاکهای نقد روایات جعلی است.
🎤 #تحلیل_و_تبیین | #بهار_معنویت
💻 Farsi.Khamenei.ir
📚 #معرفی_کتاب | نگاهی به کتاب گنجینه بیپایان
👈 ارتباط نهجالبلاغه با چالشهای معاصر
🔹 کتاب گنجینهی بیپایان شامل شش گفتار از بیانات حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای (مدّظلّهالعالی) است که به مسئلهی شناخت و بررسی جایگاه، اهمّیّت و ویژگیهای نهجالبلاغه میپردازد. در این کتاب، نقش و اهمیت این اثر بزرگ در فرهنگ و تاریخ اسلام بررسی شده و مفاهیم آن بهطور دقیق تحلیل میشود.
🔹 یکی از ویژگیهای ممتاز کتاب گنجینه بیپایان، ترکیب رویکرد تاریخی با تحلیلهای جامعه شناختی است. نویسنده با استناد به خطبههای امام علی علیهالسلام درباره حکومتداری نشان میدهد که چگونه این مفاهیم میتواند الگویی برای نظامهای سیاسی امروز باشد.
👈 تهیهی نسخهی فیزیکی:
https://shop.khameneibook.ir/گنجینه-بی-پایان
🔍 متن کامل یادداشت را بخوانید👇
khl.ink/f/59846