تحلیل و تبیین
🎤 #روایت | پشت تریبون صراحت
🖥 روایت «ریحانه»؛ بخش زن، خانواده و سبک زندگی رسانه KHAMENEI.IR از دیدار رمضانی دانشجویان با رهبر انقلاب
🔹 اشتباه اگر نکنم جیغ و کف و دست در حسینیه را اولینبار در مراسم جشن تکلیف دختران دیدم؛ قبل از نوگلان ایران، کسی شوق دیدار آقا را با دست و هورا نشان نداده بود، پیشتر تکبیر مرسوم بود و صلوات و اشک و چند شعار دیگر. اما دخترها با جشن تکلیفشان، قفل خیلی چیزها را باز کردند، از «آقا خیلی دوستت داریم» گفتنهای یکهویی وسط محفل تا دست زدنها و هورا کشیدنهای دستهجمعی.
🔹 پیش از مراسم حدس میزدم دیدار دانشجویان هم کم از جشن تکلیف نداشته باشد؛ البته به عبارت بهتر؛ دلم میخواست کم از جشن تکلیف دخترها نداشته باشد تا دیدار خیلی شکل رسمی به خودش نگیرد و دانشجوها بتوانند حسابی احساساتشان را بروز بدهند و ته دل کسی ارادت و محبتی نماند که ابراز نکرده باشد.
🔹 بین آقا و دانشجوها از قدیم علقهی خاصی هست، هم آقا دانشجوها را دوست دارد و هم دانشجوها آقا را، حالا نه اینکه این محبت دو طرفه بین سایر اقشار نباشد، چرا هست؛ اما جوان دانشجو حسابش از همه جداست. جوان در منظر آقا نور است، جوانی که دانشجو باشد، نور علی نور و همین باور آقا نسبت به دانشجو، دیدارهای دانشجویی را از سایر دیدارها متمایز میکند.
🔹 جمعیت به سمت جلو خیز برمیدارد و آقا وارد میشوند. بعضیها تکلیفشان را از قبل معلوم کردهاند و دقیق میدانند برای لحظهی ورود آقا قرار است چه کار کنند، انتخابشان اگر شعار است، میدهند و اگر اشک است، میریزند و اگر دست است میزنند....
🔍 متن کامل گزارش:👇
khl.ink/f/59673
🌟 بیان قرآن | مأموریت قرآن، تحول انسان به سوی سعادت است
🌙 به مناسبت فرارسیدن ماه مبارک رمضان، رسانهی KHAMENEI.IR، در مجموعه #بیان_قرآن، برجستهترین آیات اجتماعی و سیاسی در تفسیر حضرت آیتالله خامنهای را تبیین کرده است.
🔹 در این مطلب، حجتالاسلام والمسلمین سیدکاظم سیدباقری، عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، موضوع مهم تحوّل از دیدگاه رهبر انقلاب اسلامی را بررسی کرده است.
🔹 از منظر حضرت آیتالله خامنهای، تحول مردم موجب دگرگونی دنیا میشود. اگر این تحول عمیق باشد، حرکتی پایدار و جاودانه شکل میگیرد. ایشان تحقق وعدههای الهی برای ملّت را در گرو اسلامی و قرآنی شدن اخلاق مردم میدانند.
🔹 شرط تحوّل این است که انسان نترسد. انسانی که از تحوّل و دگرگونی و برنامههای متفاوت میترسد، استعدادش هم به درستی شکوفا نمیشود.
🎤 #بهار_معنویت | #تحلیل_و_تبیین
🔍 ادامه را بخوانید:👇
khl.ink/f/59855
تحلیل و تبیین
🌟 #تفسیر_امین | ترکیب تفسیر ترتیبی و موضوعی
🌙 به مناسبت فرارسیدن ماه مبارک رمضان، رسانهی KHAMENEI.IR در سلسله یادداشتهای کوتاهی، با عنوان «تفسیر امین» سی ویژگی ممتاز تفسیری حضرت آیتالله خامنهای را تبیین میکند.
📣 در نوزدهمین شماره از این مجموعه، روش حضرت آیتالله خامنهای در ارائه ترکیبی از تفسیر ترتیبی و تفسیر موضوعی قرآن تبیین شده است.
🔹️ یکی از ویژگیهای مهم در سبکهای تفسیری، «ترکیب تفسیر ترتیبی و موضوعی» است. در این سبک، مفسر آیات یک سوره را به ترتیب تفسیر میکند؛ اما به مناسبت موضوع مهمی که در آیه وجود دارد، بحث مستقلی را آغاز کرده و به تفسیر موضوعی آیه میپردازد. این سبک تفسیری در برخی تفاسیر مهم، مانند المیزان، به وضوح مشاهده میشود.
🔹️ حضرت آیتالله خامنهای نیز در سبک تفسیری خود، به همین صورت عمل میکنند. ایشان در موارد متعددی پس از تفسیر آیه، موضوع مستقلی را مطرح کرده و با گردآوری آیات مرتبط، ابعاد آن موضوع را تبیین میکنند. بهطور مثال، بعد از تفسیر آیات ۳۴ و ۳۵ سوره برائت، ابتدا این نکته مهم را با توجه به آیات متعدد قرآن استخراج میکنند که «ثروت عالم و مالى كه در اين دنيا است، چه اموال طبيعى و چه آن اموالى كه با تكيه به اين اموال طبيعى در اختيار بشر است، مانند پول و اعتبار، اينها نيز مال همهى مردم است و همه بايد بهوسيلهى آن به كمال برسند.» سپس بحث مفصلی درباره «مثلث قدرت در برابر رسالت دین» انجام میدهند و با گردآوری آیات متعدد، به تبیین جریان ملأ، مترفین، احبار و رهبان میپردازند. (تفسیر سوره برائت، ص ۱۶۶ تا ۱۷۷)
🔹️ حضرت آیتالله خامنهای گاهی درباره برخی مباحث موضوعی تصریح نمودهاند که اینگونه مباحث، جزء مطالب تفسیری نیستند؛ اما باید مطرح شوند. برای نمونه، ذیل آیات ۴۱ و ۴۲ سوره برائت، بحثی درباره تاریخچه نفاق و منافقان در صدر اسلام و بیان ملاکها و ابعاد آن ارائه میدهند. همچنین، ذیل آیه ۷۳ سوره برائت، درباره مبارزه فکری و علمی بحث میکنند؛ هرچند یادآوری میکنند که این موضوع به تفسیر آیه ارتباطی ندارد، اما توجه به آن ضرورت دارد. علاوه بر این، ذیل آیه ۱۱۷ و همچنین ذیل آیه ۶۷ همین سوره، بحثی پیرامون توبه و امر به معروف و نهی از منکر با تحلیل آیه و بیان روایات متعدد مطرح میکنند.
🔹️ نکته دیگر اینکه برخی موضوعات مستقل، در قالب تفسیر موضوعی ارائه نمیشوند؛ اما به جهت اهمیت زیاد آن، بعد از تفسیر آیه مورد بحث قرار میگیرند. بهطور مثال، ذیل آیه ۲ سوره جمعه، بعد از تفسیر عبارت «هُوَ الَّذِي بَعَثَ فِي الْأُمِّيِّينَ رَسُولاً مِنْهُمْ»، بحث مستقلی ارائه میدهند که چرا خداوند پیامبر را در میان «امیین» و درسناخواندهها مبعوث کرده است. ایشان میفرمایند: «براى اينكه يک مكتب كاملاً با ابعاد خودش، با اصطلاحات خودش، بدون اندکآميختگى با فرهنگهاى ديگر و فلسفههاى ديگر جا بيفتد، بهترين وسيله و بهترين راه اين است كه در ميان يک جامعهاى اين فرهنگ بجوشد كه از پيش، هيچ گونه فلسفهاى نداشته باشد و آن، جامعهى اُمّيّينِ عربستان بود. وقتى اسلام اوّلبار در ميان عربستان ميجوشد، آدم مطمئن است كه اين فرهنگ همان [طور] كه خودش هست جلوه خواهد كرد.» (تفسیر سورهی جمعه، ص ۴۱ تا ۴۵)
🔹️ نکته مهم اینکه موضوعات مطرح در سبک تفسیری حضرت آیتالله خامنهای، گستره وسیعی را شامل میشود. این موضوعات شامل مباحث فلسفی، کلامی، اخلاقی، تربیتی، فقهی، اجتماعی، سیاسی، تاریخی، جامعهشناختی و روانشناختی هستند که در قالب تفسیر موضوعی مورد بررسی قرار میگیرند. موضوعاتی مانند سنتهای الهی، مردمشناسی ایران، تعلیم و تربیت، انحطاط تمدنها، معاد جسمانی، جامعه بنیاسرائیل، جنگهای پیامبر، نفاقشناسی، ثروت، یهودشناسی، وعدههای الهی، فضائل اخلاقی، آرامش روانی و تقویت اراده، از جمله مباحثی هستند که در قالب تفسیر موضوعی و مشابه آن ارائه شدهاند.
🔹️ در نهایت، باید توجه داشت که وجود موضوعات متعدد فقهی، کلامی، تاریخی و مشابه در قالب تفسیر موضوعی، نباید به عنوان گرایش تفسیری و رویکرد حضرت آیتالله خامنهای در تفسیر قلمداد شود. گرایش تفسیری ایشان غالباً با رویکرد «اجتماعی و تربیتی» است که از آن به عنوان «تفسیر مبارزاتی» یاد میکنیم.
🎤 #تحلیل_و_تبیین | #بهار_معنویت
💻 Farsi.Khamenei.ir
تحلیل و تبیین
🌟 #تفسیر_امین | رویکرد مبارزاتی در تفسیر اجتماعی
🌙 به مناسبت فرارسیدن ماه مبارک رمضان، رسانهی KHAMENEI.IR در سلسله یادداشتهای کوتاهی، با عنوان «تفسیر امین» سی ویژگی ممتاز تفسیری حضرت آیتالله خامنهای را تبیین میکند.
📣 در بیستمین شماره از این مجموعه، یکی از رویکردهای حضرت آیتالله خامنهای در تفسیر قرآن با عنوان رویکرد مبارزاتی در تفسیر اجتماعی قرآن تبیین شده است.
🔹 حضرت آیتالله خامنهای، همانند مفسران بزرگ دیگر، رویکرد و روش تفسیری خاصی دارند که میتوان آن را بهعنوان وجه تمایز تفسیر ایشان از دیگر تفاسیر به شمار آورد. آنچه تفسیر ایشان را از تفاسیر دیگر متمایز میسازد، بستر مبارزاتی و رویکرد تفسیری ایشان، بهویژه در دوره قبل از انقلاب است. جریان تفسیر اجتماعی معاصر که سید جمالالدین اسدآبادی سردمدار آن بود، در طول ۱۵۰ سال گذشته به شاخهها و رویکردهای متعددی تقسیم شده است. تفسیر علمی، تفسیر سیاسی، تفسیر بینرشتهای و سایر رویکردها، برخی از شاخههای این جریان تفسیر اجتماعی به شمار میروند.
🔹 در این میان، «تفسیر مبارزاتی» نیز یکی از این شاخهها به شمار میرود. حضرت آیتالله خامنهای از معدود مفسرانی هستند که قرآن را با این رویکرد تفسیر کردهاند. این رویکرد تفسیری به وضوح در کتابها و بیانات ایشان، بهویژه قبل از انقلاب، مشاهده میشود. میتوان این رویکرد را در کتاب «طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن» به عنوان تفسیر موضوعی، در شرح نهجالبلاغه و حتی در مباحث تاریخی مانند نظریه «انسان ۲۵۰ ساله» نیز یافت. یکی از شاگردان درس تفسیر ایشان در قبل از انقلاب میگوید: «تفسیر ایشان برای ورود به مبارزه و یافتن بینش مبارزه بود؛ وقتی از رویکرد اجتماعی در تفسیر سخن میگوییم، منظورمان همین است.» (محمد باقر فرزانه، ۱۴۰۱/۳/۱۴)
🔹 شایان ذکر است که ماهیت تفسیر مبارزاتی حضرت آیتالله خامنهای با برخی رویکردهای مبارزاتی جریانهای قبل از انقلاب، مانند مارکسیستها، تفاوت بنیادینی دارد. اولاً، تفسیر ایشان مبتنی بر روش اجتهادی و مکتب تفسیری ائمه (علیهمالسلام) است، در حالی که رویکرد جریانهای دیگر در شرح متون دینی کاملاً التقاطی و تفسیر به رأی بوده است. ثانیاً، تفسیر آیتالله خامنهای شامل اساسیترین مفاهیم قرآنی، مانند ایمان، خداباوری، شریعتمحوری، نفی طاغوت، استقلال، دفاع از مظلوم و موارد دیگر است؛ اما سخنان و اندیشههای جریانهای مبارزاتی، خالی از این مفاهیم متعالی قرآن کریم است.
🔹 اساساً رویکرد مبارزاتی جلسات تفسیری آیتالله خامنهای کاملاً در تقابل با این جریانها بود. مخاطبان جلسات تفسیری ایشان نیز همین برداشت را داشتند و به همین دلیل، شاگردان ایشان، بهویژه دانشجویان، انگیزه زیادی برای مواجهه با جریانهای التقاطی پیدا میکردند. حضرت آیتالله خامنهای درباره جلسات تفسیری خود میفرمایند: «سالها قبل از انقلاب در مشهد، یک جلسه دانشجویی داشتیم که من تفسیر میگفتم... مباحث اساسی و اصولی انقلابی را در خلال تفسیر آیات منتقل میکردم.» (بیانات در دیدار جمعی از دانشجویان، ۱۳۹۴/۴/۲۰)
🔹 یکی از اهداف مهم حضرت آیتالله خامنهای در تفسیر اجتماعی، مواجهه با مفسرانی مانند رشیدرضا است که به بهانه تفسیر اجتماعی، دچار تفسیر به رأی شدهاند. بهطور نمونه، ایشان در تفسیر سوره برائت میفرمایند: «رشید رضا، صاحب تفسیر المنار، این سید بیاعتقاد به اجداد خود، بسیار متعصب و ضد شیعه و آلت دست استعمار است.» (تفسیر سوره برائت، ص ۲۷۲ و ۶۳۶) همچنین، علامه طباطبایی نیز در تفسیر المیزان، بارها و به شدت از تفسیر المنار انتقاد کرده است. در حقیقت، حضرت آیتالله خامنهای با ارائه تفسیر اجتماعی صحیح، با تفسیر اجتماعی علمزده (که نوعی تفسیر به رأی است) مقابله میکنند.
🎤 #تحلیل_و_تبیین | #بهار_معنویت
💻 Farsi.Khamenei.ir
🌟 بیان قرآن | هر پیشرفت داخلی عامل ترس دشمن و مانع حمله اوست
🌙 در ایام ماه مبارک رمضان، رسانهی KHAMENEI.IR برجستهترین آیات اجتماعی و سیاسی در تفسیر حضرت آیتالله خامنهای را تبیین کرده است.
🔹 در این مطلب، حجتالاسلام و المسلمین غلامرضا قاسمیان، کارشناس مسائل قرآنی و استاد حوزه علمیه، ابعاد و نکات مهم آیه ۶۰ سوره انفال را براساس تفسیر حضرت آیتالله خامنهای بررسی کرده است.
🔹 وقتی دشمن ببیند به لحاظ اجتماعی به همدیگر یاری میرسانید و همچون یک ید واحده هستید هم بین خودتان با همدیگر و هم بین خودتان با امام جامعه، هرگز به خود اجازه نمیدهد به شما حمله و تعرض بکند.
🔹 شما استعدادهای خود را به میدان بیاورید، آنوقت کسانی از رزمایشهای علمی و نظامی و معنوی شما میترسند که برای ضربه زدن به شما هزینه و طراحی میکنند ولو شما آنها را نشناسید.
🎤 #بهار_معنویت | #تحلیل_و_تبیین
🔍 ادامه را بخوانید:👇
khl.ink/f/59875
تحلیل و تبیین
🌟 #تفسیر_امین | رویکرد ویژه در گرایش تفسیر اجتماعی
🌙 به مناسبت فرارسیدن ماه مبارک رمضان، رسانهی KHAMENEI.IR در سلسله یادداشتهای کوتاهی، با عنوان «تفسیر امین» سی ویژگی ممتاز تفسیری حضرت آیتالله خامنهای را تبیین میکند.
📣 در بیستویکمین شماره از این مجموعه، رویکردهای حضرت آیتالله خامنهای در مورد گرایش تفسیر اجتماعی قرآن تبیین شده است.
🔹️ «تفسیر اجتماعی» رویکرد و گرایش اصلی حضرت آیتالله خامنهای در تفسیر قرآن کریم است؛ اما این رویکرد با دیگر مفسران تفاوتهای مهمی دارد. در حقیقت، نگاه مبارزاتی حضرت آیتالله خامنهای در مواجهه با اندیشههای انحرافی، جریانهای التقاطی و حکومتهای طاغوتی تأثیر بسزایی در گرایش تفسیری ایشان داشته و تفسیر اجتماعی را در نگاه ایشان متمایز کرده است.
🔹️ تفسیر قرآن با رویکرد و گرایش اجتماعی، ویژگیهای مهمی دارد که عبارتند از: ۱. به آیات قرآن که مسائل اجتماعی را بیان میکند، بیشتر پرداخته میشود. ۲. به مشکلات جامعه اسلامی در عصر خویش توجه شده و با عرضه آنها بر آیات، راه حل آنها در قرآن جستوجو میشود. ۳. به گرایشهای فلسفی، مذهبی و سبکهای ادبی و فقهی توجه کمتری میشود. ۴. به جهتگیریهای عصری در مورد دشمنشناسی و جهاد با دشمنان اسلام و استعمارگران و حرکت تقریبی (وحدت بین مسلمانان) توجه میشود. ۵. به آموزههای تربیتی و ارشادی قرآن و بعد هدایتگری آن توجه ویژه میشود. ۶. در موارد لزوم، از علوم تجربی و بشری نیز برای تفسیر آیات استفاده شده است. ۷. از اسرائیلیات و روایات مجعول و خرافی، سخت پرهیز میشود. ۸. با بیانی شیوا، رسا و ساده، تلاش میشود تا تفسیر برای عموم مردم قابل استفاده باشد. ۹. به شبهات و اشکالات مخالفان نسبت به قرآن و معارف اسلامی توجه گردیده و درصدد پاسخگویی به آنها برمیآید. ۱۰. در گرایش اجتماعی، مفسر تلاش میکند سنتهای اجتماعی (قوانین ثابت جهان در عرصه اجتماعی) را بررسی و بر نیازهای عصر تطبیق دهد. (روش، گرایش و قواعد تفسیری، ص ۳۳)
🔹️ تمامی این ویژگیها در گرایش تفسیر اجتماعی حضرت آیتالله خامنهای وجود دارد. ایشان بارها به ارتباط آیات قرآن کریم با جامعه و تأثیر اجتماعی آن، همچنین پاسخگویی به نیازهای بشر معاصر تأکید کردهاند. حضرت آیتالله خامنهای در مورد ضرورت تفسیر اجتماعی میفرمایند:
🔹️ «سید جمال صدسال پیش از این میگریست و میگریاند که قرآن مخصوص هدیه دادن و زینت کردن و خواندن بر مقبرهها و نهادن بر طاقچههاست. در این صدسال چه تغییری حاصلشده است؟ آیا وضع قرآن برای امت قرآن نگرانکننده نیست؟ سخن در این است که قرآن کتاب زندگی انسان است. انسان بینهایت، انسان متکامل، انسان چندین بعدی، انسانی که تکامل او را حدومرزی نیست در همه زمانها این راهنما و معلم انسان میتواند او را دستگیری کند. نظام شایسته زندگی انسان فقط در قرآن به او آموخته میشود و بس. رفع ظلمها و تبعیضها و فسادها و جهلها و طغیانها و نارواییها و دنائتها و خیانتهایی که در طول تاریخ ممتد بشری بلای جان و مانع رشد و تعالی انسانها بوده است فقط در سایه هدایت قرآنی و برنامهای که این کتاب آسمانی برای زندگی انسان ارائه میدهد عملی است و بس. بازگشت به قرآن شعاری است که اگر بهصورت حقیقی و جدی مطرح شود میتواند فارق حق و باطل باشد. قدرتهایی که بازگشت به قرآن را تحمل نمیکنند باید از سوی ملتهای مسلمان تحمل نشوند.» (پیام به کنفرانس بینالمللی اندیشه اسلامی، ۱۳۶۲/۱۱/۱۵)
🔹️ در سالهای اخیر نیز ایشان همین رویکرد را داشته و درباره ضرورت این رویکرد به آیات قرآن میفرمایند: «ما مفاهیم اسلامی را به مرحلهی عمل و به عرصهی عمل بکشانیم. منظومهی معرفتی و ارزشی اسلام یک مجموعهی مفاهیمی است که آوردن این مفاهیم به میان مردم و آنها را به مرحله و منصّهی عمل درآوردن، یک کار بسیار بزرگ و مهمّی است... عناوین و مفاهیم معرفتی اسلام جنبهی عملیّاتی و ترجمهی عملیّاتی پیدا کند و عمل به آنها ممکن و رایج بشود.» (بیانات در دیدار اعضای مجلس خبرگان رهبری، ۱۳۹۹/۱۲/۰۴) با این توصیف، روشن میشود که تفسیر اجتماعی در اندیشه حضرت آیتالله خامنهای ابعاد متعددی دارد که باید به آن پرداخته شود.
🎤 #تحلیل_و_تبیین | #بهار_معنویت
💻 Farsi.Khamenei.ir
تحلیل و تبیین
🎤 #تحلیل_و_تبیین | مقاومت غزه و حزبالله چهره پیروز خود را به رخ جهانیان کشید
🎤 گفتوگو با سفیر جمهوری اسلامی ایران در لبنان به مناسبت روز قدس دربارهی وضعیت کنونی مقاومت فلسطین و لبنان و ابعاد مختلف برگزاری مراسم تشییع شهید نصرالله و شهید صفیالدین در لبنان
🔹️ رژیم صهیونیستی تصوّر میکرد که با آن حملات، با حادثهی پیجرها و با شهادت فرماندهان ــ از جمله سیّدحسن و سیّدهاشم ــ میتواند پروندهی حزبالله را ببندد! امّا قدرت حزبالله در ترمیم خسارتهایی که دیده بود بسیار بالا است. حزبالله دورهی سختی را پشت سر گذاشته است. همین موضوع پیجرها موضوع سادهای نبود و میتواند یک کشور را به تسلیم وادار کند. بمبهای یکتُنی و به تعداد زیاد بر سر مردم ریخته شد و صدای بمبها و آثار آنها مردم را ناامید میکند. امّا حزبالله، هم قدرت تشکیلاتیاش را حفظ کرد و هم قدرت نظامیاش را؛ به عنوان مثال، حزبالله تنها چند روز قبل از توافق، ۳۵۰ موشک و پهپاد شلّیک کرد و همچنان در صحنه حضور دارد.
🔹️ بعد از مسئلهی غزّه و توافقی که در آنجا شد، مردم غزّه ابزاری داشتند که میتوانستند چهرهی پیروز خود را به رخ جهانیان بکشند و آن، موضوع تبادل اسیران بود؛ این موضوع هر چند روز یک بار تکرار میشد و تصویری که مخابره میشد تصویر پیروزی حماس بود. حزبالله این ابزار را در اختیار نداشت و تنها چند ابزار محدود داشت که از آنها استفاده میکرد. یکی از آنها پرداخت خسارت به آسیبدیدگان بود که میتوانست به مردم بگوید حزبالله وجود دارد و میتواند خسارتهای شما را ارزیابی کند و مبلغی را پرداخت کند؛ این نشاندهندهی وجود یک تشکیلات قوی بود که میتوانست این امور را ساماندهی کند.
🔹️ این زاویهای که در فکرها ایجاد شده نشان میدهد که «مقاومت» چیزی نیست که در لبنان از بین برود. «مقاومت» یک خصلت است که مردم آزادهی جهان در برابر ظلم و زور ایستادگی میکنند. مردم لبنان به این باور رسیدند که حامیان «مقاومت» ــ که خودشان نیز جزو آنها هستند ــ کم نیستند و توانستهاند همدیگر را پیدا کنند. به نظر من، این جمعیّت که در آن روز به میدان آمدند سرمایهای بسیار بزرگ برای «مقاومت» خواهند بود.
🔍 مطالعه متن کامل گفتوگو:👇
khl.ink/f/59550