#سرخط_خطبهها
🔰 مروری سریع بر اهم بیانات آیت الله دژکام در خطبههای نماز جمعه این هفته شیراز (۱۴۰۳.۰۷.۲۰)❗️
قسمت اول
🔷
بزرگداشت حافظ
🔸۲۰ مهر روز بزرگداشت حافظ شیرازی است، از سوی دیگری در هفته آینده روز جهانی مبارزه با فقر است و به نظر بنده رسید که دقایقی در مورد یک بیت از غزل های حافظ فکر کنیم.
🔸متاسفانه جریانی که پیش از انقلاب برای تحریف شخصیت بزرگان ادب فارسی مثل حافظ و سعدی شروع شده بود، اکنون هم در جریان تهاجم فرهنگی فعال شده و میخواهند شخصیتی از حافظ، سعدی یا سایر بزرگان ادب فارسی نشان دهند که نتیجهاش اباحهگری، بی قید و بندی نسبت به همه ارزشهای اخلاقی و انسانی باشد و اسم آن را حافظ و سعدی میگذارند.
🔸البته ما سعدی و حافظ را انسان معصوم نمیدانیم بلکه اینها چهرههای برجستهای بودند که در طول چند قرن در اذهان مخاطبان خود حضور دارند ولی انسانهای عادی هستند و نمیخواهیم به نحوی آنها را معرفی کنیم که در جهات حسن آنها غلو کرده باشیم و همانی که بودند را قبول میکنیم.
🔸اما مسلما آنها جلودار جریان اباحهگری و رفتارهای زشت غیر اخلاقی نبودهاند و کسانی که به این شکل در مورد آنها صحبت میکنند، دردشان این است که میخواهند جامعه را به آن سمت ببرند و نیاز دارند یک نفر را الگو قرار دهند و به همین خاطر سعدی و حافظ را اینگونه معرفی میکنند.
🔸حافظ و سعدی انسانهایی بودند که در چهارچوب انسانهای متشرع، متدین و آشنا با شریعت بوده و زندگی کردهاند و کتابهای آنها خودش دلیل این موضوع است.
🔸قطعا سخن دلکش حافظ به این دلیل است که ریشه در ابعاد محکم عقیدتی دارد.
🔸در غزلی از حافظ آمده که «ما آبروی فقر و قناعت نمی بریم…با پادشاه بگوی که روزی مقدر است» و در مسایل دینی نیز انفاق توصیه شده است.
🔸روز جهانی مبارزه با فقر است و این بیت را می توان تابلو کرد چون از تعالیم قرآن کریم بهره برده است، حال چگونه با فقر مبارزه کنیم؟متأسفانه کار به جایی رسیده است آنهایی که معارف و ادبیات این کشور را عمیق میشناسند در گوشهای نشستهاند و دیگرانی صحبت میکنند که حتی از روی کتاب هم نمیتوانند شعر حافظ را درست بخوانند.
🔷
انفاق
🔸خدای متعال در آیات ۲۷۲ و ۲۷۳ سوره بقره در خصوص انفاق می فرماید انفاق بسیار کار خوبی است ولی همیشه گفتیم گداپروری کار خوبی نیست، اینها دو موضوع هستند، یکی انفاق است که مطلوب است و ثواب دارد و دیگری گداپروری است که بسیار زشت و ناپسند است. رفتارهایی که باعث شود گدامنشی در جامعه رواج پیدا کند رفتار خوبی نیست و اسم آن را هم نباید خیریه بگذاریم.
🔸خدای متعال در قرآن کریم تشویق به انفاق که میکند میفرماید به گونهای نباشد که پولپاشی کنید و عدهای که واقعا فقیر نیستند ادعای گدایی کنند و دروغ بگویند و بگیرند و ببرند و بخورند.
🔸همچنین میفرماید هرچه خیر و انفاق میکنید خدا فقیر نیست و به شما برمیگرداند، شما در راه خدا خرج کنید خدای متعال در عوض آن به شما میدهد، خدا می نویسد و ثبت می کند و هم در دنیا هم در آخرت به شما پس می دهد.
🔸موضوع دیگر اینکه خدا می فرماید به چه کسی خِیر برسانیم؟ “لِلْفُقَرَاءِ الَّذِینَ أُحْصِرُوا فِی سَبِیلِ اللَّهِ” ، برای آنهایی که در محاصره هستند، امروز عدهای همنوعان ما گرفتار هستند، در غزه در محاصره هستند و در لبنان مرتب کشته میدهند، آنان مسلمان هستند و باید به آنان کمک کرد.
🔸طبق اعلام مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) فارس، مردم شیراز در این زمینه کمکهای خوبی کردهاند اما خوب است همچنان این کمکها و حمایتها ادامه یابد.
🔸اما ویژگی آنهایی که نیاز به حمایت دارند، چیست؟“یَحْسَبُهُمُ الْجَاهِلُ أَغْنِیَاءَ مِنَ التَّعَفُّفِ تَعْرِفُهُمْ بِسِیمَاهُمْ لَا یَسْأَلُونَ النَّاسَ إِلْحَافًا”، این افراد نیازمند، آنقدر عفیف هستند که اظهار نمیکنند و این مناعت طبع است و اگر هم چیزی از مردم بخواهند اصرار و لجبازی نمیکنند و با کمال ادب و احترام وارد این قضیه میشوند. آبرومندی در حالت فقر و قناعت مهم است.
🔸در این خصوص به دو حدیث از امیرالمومنین(ع) اشاره می کنم، باید توجه داشته باشیم که حضرت این درس ها را داده است که تبدیل به غزل و مثنوی شده است.
🔸در حدیث اول امیرالمومنین فرمود “الصَّبرُ عَلَى الفَقرِ مَعَ العِزِّ أجمَلُ مِنَ الغِنى مَعَ الذُّلِّ”، آدم فقر را تحمل کند ولی عزتش دست نخورده باشد بهتر از آن است که دست جلوی دیگران دراز کند و ذلیل و کوچک شود تا چیزی نصیبش شود.
🔸در حدیث دوم در کتاب بحارالانوار جلد ۷۵ صفحه ۸ از امیرالمومنین علی(ع) نقل شده است که فرمود وقتی در جیب خود نگاه می کنید و چیزی ندارید ظاهر خود را طوری بگیرید که گویی ملالی به دل شما نیآمده است و این می شود ما آبروی فقر و قناعت نمی بریم.
⬅️📱صفحات مجازی آیت الله دژکام را از طریق لینک زیر دنبال کنید :
🌐
https://zil.ink/dezhkam_ir