🔥 پنج توصیهی مهم معلم فقید، مارک دوورتسکی
مارک دوورتسکی به عنوان یکی از بهترین مربیان تاریخ شطرنج برای ما میراثی ارزشمند به ارمغان آورد تا به بازیکنان کمک کند تکنیک تمرین خود را بهبود بخشند. کتابهای او منبع الهام و کمک بزرگی برای هر شطرنجباز مشتاق و علاقمند است.
او قبل از دوره دبستان شروع به یادگیری شطرنج کرد گرچه در آن زمان به ریاضیات علاقه بیشتری داشت و به شطرنج کمتر اهمیت میداد. از کلاس پنجم شطرنج را جدی گرفت و به یک باشگاه محلی رفت. همانطور که در بسیاری از بازیکنان نوجوان دیدهایم، اوایل دوست داشت تهاجمی بازی کند و غالباً بدون در نظر گرفتن پیامدهای پوزیسیونی؛ این کار را انجام میداد. با این حال، به پیشنهاد مربیاش، آلکساندر روشال؛ کتاب معروف «روش من» نیمزوویچ را مطالعه کرد که سرآغازی بود برای مسیری که به رشد و بالندگی او انجامید.
او تا سال ۱۹۷۵ عنوان استاد بینالمللی را به دست آورد، بازیکن فعال و بسیار نیرومندی بود و در سال ۱۹۷۳ قهرمان «مسکو» و در سال ۱۹۷۵ قهرمان «ویک آن زی» شد. همزمان؛ به دیگر بازیکنان قدرتمند در تدارک بازی کمک میکرد، پس از آن، بیشتر وقت خود را به مربیگری گذراند و سرانجام تصمیم گرفت خود را کاملا وقف این کار کند. کتابهای او پر از توصیههای عملی است که میتواند به هر شطرنجبازی در طول بازی یا جلسات آموزشی و تمرینات کمک کند. حجم اطلاعات موجود در کتابهای او بسیار زیاد است، اما در اینجا چند پیشنهاد وی که همه میتوانند برای شروع کار استفاده کنند را یادآور میشویم:
▫️توصیه اول
▫️درک شطرنج
قبل از شیرجه رفتن در یادگیری بسیاری از تئوریهای شروع بازی ابتدا وسط بازی و آخربازی را به خوبی درک کنید. این نکنه بدان معنا نیست که نباید به مرحله شروع بازی توجه داشت یا کاملاً آن را نادیده گرفت. در واقع، دوورتسکی خاطرنشان کرده با اینکه خودش هم در ابتدا به درک مناسبی از بازی رسیده بود، اما در شروع بازی با مشکل روبهرو بود. این موضوع بیشتر مواقع ایراد محسوب میشود. با این حال معنای این گفته این است که نباید فقط به حفظ شاخهها محدود شوید. به یک رپرتوار و زرادخانه خوب نیاز دارید، اما معنایش این نیست که این رپرتوار میتواند شما را به یک وسطبازی مطلوب و قابل بازی برساند. در حقیقت به درک خوبی از عناصر پوزیسیونی نیاز دارید تا بتوانید از حریف برتری بگیرید.
▫️توصیه دوم
▫️آمادهسازی بر اساس محاسبه و تکنیک
آنچه در پی می آید خیلی به عنوان بالا مرتبط است:
برای اینکه شطرنجباز قدرتمندی شوید، باید تمرینات زیادی برای بهبود دید تاکتیکی و درک پوزیسیونی خویش حل کنید. دوورتسكی برای بهبود این جنبهها در بازی خود تمرینهای زیادی انجام میداد و این دو جنبه (محاسبه و تکنیک) از نقاط قوت او محسوب میشد .
▫️توصیه سوم
▫️آمادگی جسمانی
دوورتسکی یقین داشت برای تبدیل شدن به یک شطرنجباز خوب، فرد باید از نظر جسمی نیز سالم و پرانرژی باشد. بر اساس گفته وی، فعالیت بدنی «حکم مولد انرژی است، استقامت را افزایش و مانع خستگی زودرس میشود» او حتی عمل به این نکته را در جلسات آموزشی شاگردانش میگنجاند.
▫️توصیه چهارم
▫️شخصیت شطرنجی
دوورتسکی نه تنها درک زیادی از بازی بلکه شخصیت شطرنجی خوبی نیز داشت. معتقد بود اگر بازیکن خلاء شخصیتی داشته باشد، نمیتواند به سطح بالایی از شطرنج برسد. باید پیکارهای زیادی را ببینید، بازیهای کلاسیک را مطالعه کند تا بتواند الگوهای مهم را تشخیص داده و در زمان مناسب و با موفقیت از آنها استفاده کند.
▫️توصیه پنجم و آخر
▫️تمرین و تقویت پارامترهای روانی و درک ضعف روانی حریف
شطرنج نه تنها پیکاری در صحنه نبرد، بلکه پیکار روانی و خارج صفحه-مهره مابین دو حریف است. باید بدانید چگونه برای این دو پیکار آماده شوید، چگونه با نتیجهی بد و شکست کنار آئید و بتوانید موقعیت پرفشار صحنهی پیکار را تحمل کنید. دوورتسکی اهمیت این نکته را به خوبی درک می کرد و آن را در جلسات آموزشی خود گنجانده بود.
◻️برداشتی از کانال وزین Chess Page با مدیریت جناب فرزاد عطاخان عزیز
◻️ترجمه متن: خانم فهیمه زارع گرامی
◻️منبع مورد استفاده