⭕️ برخوردهای قهری نقطهای گشت ارشاد در کمتر از ۷ درصد جامعه هدف، اجرا میشوند
✍️ علی یعقوبی، مدیر مسئول روزنامه قدس
🔹تردیدی در این نیست که بیحجابی، بدپوششی و تبرج، یک ناهنجاری اجتماعی است و در فرهنگ و هویت اسلامی و ایرانی ملت ما قابل قبول و پذیرفتنی نیست.
🔹همچنین در این موضوع هم تردیدی نیست که حکومت اسلامی حق دارد -مانند همه کشورهای جهان، حتی حکومتهای لیبرال که برای نحوه حضور در انظار عمومی محدودیتهایی وضع میکنند- برای حفظ و صیانت از ارزشها و ریشههای خود و در رویارویی با ناهنجاریهای اجتماعی قوانینی وضع و آن را اجرا کند. اما به نظر میرسد در نوع مواجهه با این پدیده چه در شأن سیاستگذاری و چه در مقام اجرا، نکات مهمی نادیده گرفتهشده است.
🔹«بدپوششی» پدیدهای نیست که امروز و دیروز به وجود آمده باشد، بلکه دستکم از دوره کشف حجاب رضاخانی به اینسو که نزدیک به یک قرن است، آغاز و طی فرایندی پیچیده و بلندمدت بهتدریج شکلگرفته [...] برخورد با این پدیده نیز باید بلندمدت، عمیق، هوشمندانه و نه عجولانه و دفعی باشد.
🔹دانشمندان علم سیاستگذاری عمومی، معتقدند چنانکه خطمشیهای سخت و اصطلاحاً «از بالا به پایین» در مواجهه با پدیدههای ساده و تکبعدی مؤثرند، در پدیدههای پیچیده اجتماعی اما، باید از خطمشیهای «پایین به بالا» یا لااقل «ترکیبی» بهره گرفت. [...] خوشبختانه این پیچیدگی بهدرستی در قانون موسوم به «راهکارهای اجرایی گسترش عفاف و حجاب» مصوب ۱۳/۱۰/۱۳۸۴ شورای عالی انقلاب فرهنگی، موردتوجه واقع شد و با همه قوت و ضعفهایش برای ۱۵ دستگاه اجرایی و فرهنگی در ۲۵۵ بند، وظایفی تعیین گردید که عمدتاً ایجابی و در مسیر فرهنگسازی و آگاهیبخشی است [...] اما شوربختانه و بهصراحت میتوان گفت این مصوبه که خود دیرهنگام بود نهتنها بنا به دلایل سیاسی و برای سالهای طولانی اجرایی نشد بلکه معدود اقداماتی که انجام شد نیز با سطحینگری و سادهانگاری و مواجهه غیرحرفهای و بیشتر با تأکید بر جنبههای سلبی روبهرو گردید. پسازآن طرحهایی نظیر «صیانت از حریم عفاف و حجاب» که در سال ۱۳۹۳ مطرح شد نیز جنبههای پیچیده این پدیده را موردتوجه قرار نداد.
🔹پرسش اصلی این است که نقطه اصابت قانون باید علتها باشند یا معلولها؟ توجه و تمرکز قانونگذاران و مجریان باید بر شبکههای فساد و عاملان اصلی ترویج بیحجابی و بدحجابی و کانونهای مدلینگ و تولیدیها و واردکنندگان هنجارشکن یا حتی vodهای پر اما و اگر دارای مجوز رسمی فعالیت باشند یا مردم کوچه و خیابان؟
🔹برخوردهای قهری نقطهای که بر اساس برآوردها، در کمتر از ۷ درصد جامعه هدف، اجرا میشوند و حتی از منظر سلبی نیز نمیتوانند موفق عمل کنند، چیزی جز ایجاد دستاویزی برای حمله بدخواهان و دوقطبیسازی جامعه، نفرت پراکنی و آب به آسیاب دشمنان ریختن، نتیجهای در برندارند. اینگونه برخوردها به دلیل ماهیتشان و همچنین بدسلیقگی مجریان یا آموزش ناکافی آنها، معمولاً این ظرفیت را دارد که به بداخلاقی منتهی شود و با وجود معدود بودن، بهشدت برجستهسازی و مصادره شود.
🔹صداقت و شجاعت رئیسجمهور و دولت فعلی در اجرای قوانین روی زمینمانده از جمله قانون عفاف و حجاب، قابل تحسین است اما باید مراقب بود با بدسلیقگی، بیدقتی و سطحیزدگی در اجرای قانون و تفسیر آن روبهرو نشویم و حتی اگر اشکالاتی در قانون یا موضوعاتی برای اکمال آن وجود دارد مانند نحوه جرمانگاری و سطح بندی مواجهه با آن و تمرکز بر علتها و ریشهها، درصدد رفع و اصلاح آن باشیم تا سرمایه اجتماعی این نظام، طعمه روبهان مکار و گرگان غدّار کمین کرده واقع نشود./ روزنامه قدس
#پرونده_حجاب
#بازنشر_دیدگاهها
#گشت_ارشاد
@rohaniat_mardomi