هدایت شده از کانال دروس آیت الله العظمی جوادی آملی
صوت درس اخلاق 13-02-1397.mp3درس اخلاق _ آیت الله جوادی آملی
زمان:
حجم:
7.96M
صوت #درس_اخلاق
تاریخ: 1397/02/13
@EsraTvEitaa
@tafsire_tasnim1 |۳۱.mp3
زمان:
حجم:
3.36M
🎙صوت درس تفسیر سوره مبارکه #حمد
📆 #جلسه_31
🔺 مفسر: علامه جوادی آملی
✅ eitaa.com/tafsire_tasnim1
✅ sapp.ir/tafsire_tasnim
✅خلاصه تفسیر سوره مبارکه حمد
📆 جلسه: ۳۱
♦️مفسر: علامه جوادی آملی
♦️موضوع: اهدنا الصراط المستقیم - صراط الذین انعمت علیهم -غیرالمغضوب علیهم - ولا الضالین
🔹یاداوری: صراط به سالکین نسبت داده شده (صراط الذین ...) پس این راه، بیرون از #جان سالک و طی کننده ی راه نیست. این صراط مستقیم بنابر نص قرآن همان #دین است و لذا پیمودن این صراط امری #معنوی بوده که سالک در اصول دین، با اعتقاد، در اوصاف دین، با تخلق و در اعمال دین با کردار، این صراط دین را سیر میکند.
🔅 مصداق صراط، تنها راه مادی نیست بلکه هر چیزی که انسان را به مقصد برساند صراط است حال اگر مقصد مادی بود راه هم مادیست و اگر مقصد همانند خدا، معنوی بود، راه هم مانند دین معنوی میشود.
♻️ قرآن گوید سبب پیمودن این راه معنوی، نه خواست انسان که #اِنعام_الهی است (صراط الذین انعمتَ علیهم).
🌱منظور از این نعمت، نعمت طی طریق و مسیر است نه اینکه نعمت مادی باشد چون نعمت مادی خدا، نصیب گمراهان و مغضوبان هم میشود اما این نعمت طی طریق، نمیشود. (غیر المغضوب علیهم و لا الضالین)
1⃣ منعَم الیه یا کسی که خدا به او نعمت طی طریق را داده کیست؟
آیات ۶۸ و ۶۹ سوره نساء گوید اینها شامل (انبیا، صدیقین و شهدا) هستند که در قیامت، شاهد بر اعمال دیگر انسانها نیز خواهند بود. کسی که نه مانع دیگری شود و نه دیگری را غافل کند، خدا نعمت طی صراط مستقیم را بدو میدهد تا آنرا طی کند.
2⃣ نعمت چیست (صراط الذین انعمت علیهم)؟
همانطور که گفته شد این نعمت، معنویست. در آیه ۱۱۰ مائده است که خدا به مسیح (ع) فرمود «اذ اَیَّدْتُکَ بِروحِ القُدُس» یعنی تو را با تایید روح القدس، کمک کردم.
این نعمت معنوی، همان #توفیق طی صراط است.
🚷 حال اگر انسان نه مجرم بود و نه از مجرم حمایت کرد، خدا نعمت طی طریق به او میدهد.
نوح در قرآن به خدا میفرماید که مگر تو نگفتی که من از اهل بیت تو حمایت میکنم پس چرا پسرم در گمراهی غرق شد و نجات نیافت؟ خدا در پاسخ گوید او از #اهل_بیت تو نیست چون اعتقاد و عمل صالح ندارد. در اینجا نوح از مجرم دیگر حمایت نمیکند و سریعاً میگوید خدایا من تو را تسبیح میکنم و تو پاکی از هر خطا و اشتباه، لذا ابراز پشیمانی از سوالش میکند.
🌹پند: چه مجرم بودن و چه از مجرم حمایت کردن، انسان را از طی طریق دین باز میدارد اما باید توجه داشت که حتی اگر سکوت هم به مجرم کمک کند، سکوت کننده، خود نزد خدا مجرم محسوب بوده و از طی طریق باز می ماند!
🍃«تفسیر تسنیم» علامه جوادی آملی
🍀 eitaa.com/tafsire_tasnim1
🍀 sapp.ir/tafsire_tasnim
💯 کانال «تفسیر تسنیم» علامه جوادی آملی را در پیامرسانهای زیر دنبال کنید:
✅ سروش
💢 sapp.ir/tafsire_tasnim
💠 ایتا
💢 eitaa.com/tafsire_tasnim1
☢ آیگپ
💢 igap.net/tafsire_tasnim
@tafsire_tasnim1 |۳۲.mp3
زمان:
حجم:
3.51M
🎙صوت درس تفسیر سوره مبارکه #حمد
📆 #جلسه_32
🔺 مفسر: علامه جوادی آملی
✅ eitaa.com/tafsire_tasnim1
✅ igap.net/tafsire_tasnim
✅خلاصه تفسیر سوره مبارکه حمد
📆 جلسه: ۳۲
♦️مفسر: علامه جوادی آملی
♦️موضوع: اهدنا الصراط المستقیم - صراط الذین انعمت علیهم
❎ گفتیم که در آیه «صراط الذین انعمت علیهم» خدا صراط را به سالکان راه استناد داده است و سپس توفیق طی طریق را یک #نعمت_الهی معرفی کرده است.
🗂 نعمت الهی دو گونه است:
۱. نِعَم ظاهری: که در قران، مصداقش، مال و بنون (فرزندان) است. کاربرد این نعمت نیز از نظر قرآن، #زینت دادن به زندگی دنیویست و هیچ سودی در آخرت برای انسان ندارد.
۲. نِعَم باطنی: این تنها نعمتیست که انسان را تبدیل به سالک راه و صراط مستقیم میکند.
📜 توفیق طی طریق، صرفا یک #نعمت_باطنی است. دلایل این نظر هم عبارتند از:
1⃣جمع آیات قرآن که تنها نعمت باطنی را برای آخرت، سودمند میدانند.
2⃣قرآن، منعَم علیه را به ۴ دسته نسبت داده است که عبارتند از انبیا، صدیقین، شاهدان و صالحین.
لذا مشخص است که نعمتی که خدا به اینها داده و به بقیه نداده، نعمت باطنیست، نه ظاهری.
3⃣نعمت ظاهری خداوند به مغضوبین و ضالّین (گمراهان) نیز میرسد اما خدا در سوره حمد فرموده نعمت طی طریق، به ضالین و گمراهان نمیرسد. (صراط الذین انعمت علیهم-غیرالمغضوب علیهم-و لا الضالین)
🔰 اتفاقاً منشأ گمراهی و مورد غضب الهی قرار گرفتن افراد، همان #نعمت_ظاهری است چون در قرآن بارها آمده که خداوند سرمایه داران و قدرتمندان را که گمراه یا مغضوب شدند مورد عذاب قرار داده و نابود کرده است در حالیکه سرمایه و قدرت، هر دو نعمت ظاهری خداوندند.
مثلا خداوند در قرآن، بنی اسراییل را که مورد لطف و رحمت فراوان و نعمتهای انبوهِ ظاهریِ خداوند بودند، «مغضوب علیهم» خواند.
👑 اگر نعمت، مقید به قیدی نبوده و مطلق گفته شود، منصرف به #ولایت الله است که مؤید آن، روایت امام هشتم در مورد نعمت بودن ائمه و معصومین و نیز آیه ی «اکملت لکم دینکم» است.
♦️سیره و روش منعَم علیه:
نه مجرمند و نه حامی آنها، بلکه حتی در برابر آن جریان شورش می کنند.
حضرت موسی فرمود: «ربِّ بِما انعمتَ عَلَیَّ فلن اکونُ ظهیراً للمجرمین» یعنی خداوندا بواسطه نعمتی که به من دادی، هرگز حامی مجرمین نخواهم بود.
همچنین حضرت موسی در آیات ۲۱ تا ۲۳ مائده به بنی اسراییل گوید که اگه میخواهید از مصر نجات پیدا کرده و وارد ارض مقدس فلسطین شوید باید برخیزید، بجنگید و چند تن #شهید دهید تا پیروز شوید و در ادامه دو تن از یاران حضرت موسی نیز از میان آنان گفتند با نشستن چیزی حل نمیشود و همه باید بجنگیم. این شهامت، به گفته قرآن، بواسطه نعمت الهی برای موسی و دو یارش بود!
💠 پند: اگر کسی امروز نگوید «اهدنا الصراط المستقیم»، چاره ای جز آن ندارد که در فردای قیامت بگوید «یا لیتنی اتّخذْتُ مع الرسولِ سبیلا»
یعنی فردا میگوید ای کاش راه همراهی پیامبر را در دنیا انتخاب میکردم و طی میکردم! (فرقان-۲۷)
یا باید امروز این راه را طی کند یا فردا برای عدم طی این راه تاسف بخورد.
📚«تفسیر تسنیم» علامه جوادی آملی
✅ eitaa.com/tafsire_tasnim1
♻️ igap.net/tafsire_tasnim
‼️حقوق کارمندان بانک، #ربوی و حرام است. خب چرا عمداً جهنم میروند؟!
👌 کانال «تفسیر تسنیم» مکانی برای
۱: مرور سریع آیات تمدن ساز قرآن کریم
۲: بررسی نظریات انقلابی علامه جوادی آملی
✅ @tafsire_tasnim1
@tafsire_tasnim1 |۳۳.mp3
زمان:
حجم:
3.63M
🎙صوت درس تفسیر سوره مبارکه #حمد
📆 #جلسه_33
🔺 مفسر: علامه جوادی آملی
✅ eitaa.com/tafsire_tasnim1
✅ igap.net/tafsire_tasnim
✅خلاصه تفسیر سوره مبارکه حمد
📆 جلسه: ۳۳
♦️مفسر: علامه جوادی آملی
♦️موضوع: صراط الذین انعمت علیهم-غیرالمغضوب علیهم-ولا الضالین
🔹 گفتیم که طی کردن صراط مستقیم تنها مرهون نعمت الهیست و این نعمت ظاهری نیست چون نعمت ظاهری که در دست کفار نیز هست و اگر راهزن نباشد راهگشا نیست.در آیه ۱۱۹ نساء، شیطان گوید من انسانهارا با #آرزوها و تمنیاتشان گمراه میکنم و آیه ۳۹ حجر، قرآن این آرزوها و تمنیات را ناشی از زیبا نشان دادن #زینت های زمین از طرف شیطان به انسان میداند.
📍آیه ۷ و ۸ کهف، تمام زینتهای روی زمین را برای زمین میداند (زینةً لها) نه اینکه زینت انسان باشند. قرآن، زینت انسان را درونی و ایمانِ انسان میداند که خدا ایمان را زینت قلب قرار داده است. پس شیطان زینت حقیقیِ انسان را با نشان دادن زیبایی زینتهای زمین از انسان میگیرد.
#دکترین_بیع
♦️ بسیاری از چیزا اصلا نعمت نیستند اما شیطان آنها را #نعمت الهی جلوه میدهد مانند جهاد نکردن در راه خدا و عدم همکاری با مسلمانان برای رفع شر دشمنان، با این تصور زیبا که نرفتن و نمردن در این جنگها یک نعمت الهیست!
خدا در قرآن میفرماید: در میان شما کسانی هستند که کندی می کنند تا جنگیدن را به عقب بیندازند. حال اگر شما مسلمانان #شهید یا مجروح شوید اینها گویند خدا بر من نعمت داد که با اینها نرفتم و آسیبی ندیدم اما اگر فضل الهی و پیروزی نصیب شما شود آنها گویی اصلا شما را نمیشناسند و ندیدند که جنگیدید و میگویند ای کاش من هم به جبهه میرفتم تا پیروز شوم و غنایم ببرم!
پس قرآن مواردی چون عدم جنگیدن با دشمنان اسلام و مسلمین را نعمت نمیداند اما زینتهایی چون مال و فرزند را نعمت میداند که انسان میتواند آنها را در راه خیر بکار گیرد یا در راه شر.
💠 حال چنین شخصی که عدم همکاری با مسلمین جهت رفع شر را یک نعمت الهی میداند اصلا نمیتواند حقیقت نعمت را بفهمد و لذا وقتی میگوید «صراط الذین انعمت علیهم» یک مجاز گفته نه یک چیز حقیقی!
❗️خدا به چنین افرادی، گوید «شما بنشینید» یعنی خدا نمیخواهد که اینها به جنگ بروند و از اسلام دفاع کنند بلکه میخواهد احیای دینش به دست #خالصان باشد.
دستورِ «نشستن» از سوی خدا، عین فعل اوست بدین صورت که وقتی گوید اینطور بشو، میشود(کُن فیکون) لذا شخص توفیق جنگیدن را با این خطاب از دست میدهد. «امر خدا، فعل اوست» پس اگر کسی دید به سمت چنین خیراتی نمیرود بداند این خواست خداست و باید ازین حالت بترسد و به خدا پناه ببرد.
🔴 #گونه_شناسی_انسان:
1⃣انسانها در سوره حمد سه نوعند:
۱. مُنعم علیه: که خدا این نعمت طی طریق را که مایه تمام سعادت های انسان است، از سوی خود میداند.
۲ و ۳: مغضوب علیهم و ضالین: خدا این دو مورد را به خود نسبت نمیدهد و نمیگوید من اینها را گمراه یا مغضوب کردم بلکه مورد غضب قرار گرفتن و گمراهی را ناشی از عدم استفاده انسان از نعمتها و هدایتها میداند. کسی که مغضوب است گمراه و ضاله نیز هست و برعکس و رابطه این دو تابع درجات مختلف است.
2⃣ در تقسیم بندی دیگر، در سوره واقعه انسانها سه گروه معرفی شدند:
۱. #اصحاب_میمنه: گروهی که با یُمن و برکت زندگی کردند چه برای خود و چه برای دیگران.
۲. #اصحاب_مشئمه: گروهی که کارشان مشئوم و زشت است چه برای خود و چه برای دیگران.
۳. #سابقون و #مقربان: اینها ممتازترین گروهند.
🔺 پس منعَم علیه که تحت نعمات الهیند، خود دو گروهند شامل اصحاب المیمنه و مقربان.
🔺پاداش دو گروه مذکور نیز در بهشت متفاوت است. هر دو از آب گوارای بهشت مینوشند اما درجه خلوص آب متفاوت است. گروهی آب همراه با مقداری #زنجبیل مینوشند (کان مزاجها زنجبیلا) که مزه زنجبیل دارد وگروهی با مزه و مزاج تسنیم.
💎 #تسنیم چیست؟
عینً یَشرِبُ بها المقربون. چشمه ایست که بالاترین مرتبه بهشت یعنی #مقربان از آن مینوشند.
لذا مقام مقربون بسیار بالاتر از ابرار است که گوشه و چند قطره ای از چشمه مقربان را در آب ابرار میریزند.
💠کانال «تفسیر تسنیم»
📥 @tafsire_tasnim1
🔰علامه جوادی آملی:
امروزه شبهاتی بیان می شود که قرآن، #رویای_پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) است و قرائت شخص پیامبر از جهان است!
این شبهات در گذشته نیز وجود داشته، این تهمت ها برای همه انبیا نیز مطرح شده است، خود قرآن کریم نیز همین مطلب را بیان می کند؛
♦️ نظریه «قرآن، رویای پیامبر است» توسط #عبدالکریم_سروش، طرح شده است.
🌺کانال تفسیر تسنیم
🌺 @tafsire_tasnim1
@tafsire_tasnim1 |۳۴.mp3
زمان:
حجم:
3.33M
🎙صوت درس تفسیر سوره مبارکه #حمد
📆 #جلسه_34
🔺 مفسر: علامه جوادی آملی
✅ eitaa.com/tafsire_tasnim1
✅ igap.net/tafsire_tasnim