✅ حکمرانی فرهنگی از طریق «شبکه سازی»در قانون حجاب و عفاف.(گفتار اول )
🔻یکی از موارد جالب و ابتکاری در قانون حجاب و عفاف که خیره کننده است ، «شبکه سازی» است در بند ۵ ماده ۹ قانون حجاب و عفاف از جمله وظایف سازمان تبلیغات اسلامی :« فرهنگ سازی ،تبیین شعائر دینی ، شبکه سازی وسرمایهگذاری در راستای مفاهیم عفاف و حجاب با استفاده از ظرفیت تبلیغی» است.
✍✍✍✍✍✍
🔺شبکه سازی ایجاد مجموعهای از ساختارهای اداری و انسانی منسجم، منضبط، همگرا و همفکر به منظور قدرتمند شدن و تاثیرگذاری عمیق برای نیل به اهداف مشخص و جایگاه مطلوب است .
🔸 پس شبکه سازی به یک معنا دو گونه است : شبکه سازی اداری؛ شبکه سازی انسانی.
🔸به نظرم شبکه های اداری و ساختاری کافی در جمهوری اسلامی وجود دارد .از قبیل حوزههای علمیه، اندیشکدهها، نیروی بسیج ،نهادهای فرهنگی و موسسات فرهنگی مردم نهاد و ...
🔸 آنچه مفقود بوده یا وجود داشته ولی ناقص بوده و به تکامل نرسیده شبکه سازی انسانی است یعنی در جمهوری اسلامی، ما در ایجاد شبکههای منسجم اندیشه ای متصل،مرتبط به هم، همگرا و همفکر ضعیف عمل کردهایم و این پیوستگی را در افکار و اندیشههای افراد و گروهها به خوبی ایجاد نکردهایم .
🔸 در قانون حجاب و عفاف این ضعف و غفلت بنیادین ، هوشمندانه شناسایی شده و بر ایجاد شبکه سازی انسانی تاکید شده است همه این تاکیدات نیز با هدف فرهنگ سازی است یعنی آنچه در بند ۵ ماده ۹ بر تبیین شعائر دینی شبکه سازی و سرمایهگذاری تاکید شده همگی به منظور فرهنگ سازی است البته با تعریف صحیحی که از فرهنگ ارائه میشود یعنی مجموعهای از عقاید، ارزشها ،اخلاق و باورها از واقعیات و حقایق عالَم .
پس فرهنگ مثل روحی در کالبد همه فعالیتهاست و جهت دهنده به همه اقدامات و تصمیمات است
🔺 شبکه سازی، راهبردی فراگیر و اهرمی قدرتمند است که اگر اصولی اجرا شود موجب رشد سریع در نیل به موفقیت میشود. اساسا انقلاب اسلامی حاصل یک شبکه سازی عمیق از سوی حضرت امام خمینی(رحمت الله علیه) بود .
✅حضرت آیت الله مصباح یزدی میفرمایند :«بنیان مرصوص فرهنگی در گرو نزدیکی و همگرایی فکری و قلبی افراد است. این ساختمان مستحکم با عامل فیزیکی درست نمی شود؛ لذا ابتدا باید افکار و عقائد و سپس عواطف به هم نزدیک شود»🇮🇷
یادداشت های قضایی حجاب و عفاف
https://eitaa.com/yaddasht_ghazayi_hejab_efaf
✅حکمرانی فرهنگی از طریق شبکه سازی در قانون حجاب و عفاف (گفتار دوم ).
🔺در گفتار دوم در پی شناخت مصادیق و چگونگی تشکیل این شبکه ها هستیم .
🔸اول اینکه این شبکه سازی باید در حوزه ها و ساحات مختلف مربوط به حجاب و عفاف باشد از جمله : حوزه (قضایی_ فقهی حقوقی) ،( اجتماعی _ جامعه شناسی) ،(روانشناسی _ علوم تربیتی ) ، (هنر و زیبایی شناسی)، و تخصصا در حوزه فیلم و سینما و امثال این موارد.
🔺سپس شناسایی کنشگران عینی ملّی فعال در این حوزه ها در سطح کشور ، شامل عناصر متفکر نخبگانی فعال ، آرمانخواه و کمال طلب ، ذهنیت خلاق و نظریه پرداز ، دارای دغدغه گفتمانی انقلاب اسلامی و اصلاحگر در حوزه های خود .
🔺آنگاه تشکیل لایه اصلی و اولیه شبکه از طریق ایجاد حلقه اتصال و ارتباط بین آنان تا در حوزه های مختلف مرتبط به حجاب و عفاف ارتباط و اتصال معنایی بین این اندیشمندان ایجاد گردد و لایه اولیه کشوری تشکیل گردد .بدیهی است لایه اصلی و اولیه کشوری محدود میباشد .
🔸اندیشه ورزی و اختصاصا برگزاری کرسی های آزاد اندیشی با تمرکز بر موضوعات خاص مرتبط با حجاب و عفاف جهت همگرایی معنایی از طریق نقد و اصلاح نقاط ضعف اندیشه ها به منظور رسیدن به نتیجه مطلوب مراحل بعدی این شبکه است .
🔺 در مرحله بعد شناسایی افراد لایه بعد و لایه های بعدی در حد نازلتر در شهرستانها و البته متناظر با همین خصوصیات و برگزاری نشست های هم افزایی و نتیجتا تولید نظریه های اجرایی و عملیاتی در حوزه حجاب و عفاف .
✍چند سال قبل رهبر معظم انقلاب موضوع « حلقه های میانی » را مطرح کردند . این نظریه و نحوه اجرای آن چند سالی است در حال تکامل است برخی افراد خوش فکر دغدغه مند و عملگرای کشوری نیز در این زمینه گامهایی برداشته اند دوستانی که علاقمند به مباحث شبکه سازی فرهنگی هستند و فرصت تحقیق و تدبر دارند ، پیشنهاد میشود مفهوم «شبکه سازی» مندرج در ماده ۹ قانون حجاب و عفاف را با نظریه رهبر انقلاب در مورد « حلقه های میانی» کار تحقیقی_ تطبیقی انجام دهند وجوه افتراق یا اشتراک و حوزه های همپوشانی آن را بررسی نمایند . اصلا آیا این دو عنوان در طول هم هستند یا در عرض هم و سوالاتی از این قبیل ، اگر به نتایجی رسیدند خلاصه ای مفید از کار را بیان کنند تا ما نیز مستفیض شویم و در کانال بارگذاری نماییم . 🇮🇷
یادداشت های قضایی حجاب و عفاف
https://eitaa.com/yaddasht_ghazayi_hejab_efaf
✅ یکی از دوستان را امروز ملاقات کردم .
به مزاح میگفت این همه قانون حجاب و عفاف را شرح و تفسیر میکنی آخرش با وفاق و اتحادی که روسای محترم سه قوه بعمل آورده اند این قانون ،کان لم یکن خواهد شد .
🔸پاسخ دادم قانون لغو شود، اصل حجاب و عفاف که لغو نشده از سویی شرح و تفسیر موجب گشایش اندیشه خواهد شد .
🔸مضافاً اینکه الحمدلله ایتایی ها در جریان سازی رسانه ای در فضای مجازی خیلی خوب عمل میکنند با این سرعتی که در هم افزایی و جریان سازی در جبهه انقلاب دارند ،وفاق و اتحاد نامیمون علیه قانون حجاب را در هم خواهند شکست .🇮🇷
✅ مفهوم «صنایع خلاق » در قانون حجاب و عفاف .
🔺مطابق بند ۵ ماده ۱۳ قانون حجاب و عفاف ،یکی از وظایف معاونت علمی،فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری : « حمایت از مجموعه هایی که در صنایع خلاق و فناوریهای نرم و محصولات دانش بنیان در مورد سبک زندگی اسلامی خانواده محور و فرهنگ حجاب و عفاف مشغول فعالیت بوده یا محصولی تولید میکنند » میباشد .
✍✍✍✍✍
🔸بر اساس تبصره بند (ب) ماده ۶ «قانون جهش تولید دانش بنیان »مصوب ۱۴۰۱/۰۲/۱۱ ، واحدهای خلاق : « اشخاص حقیقی و حقوقی غیردولتی هستند که در حوزه صنایع فرهنگی و علوم انسانی و اجتماعی فعالیت دارند و از مهارت های انسانی، نوآوری و فناوری های جدید برخوردار هستند و نسبت به ارائه محصولات (کالا و خدمات) نوآورانه و فناورانه و یا بهره برداری از الگوهای جدید کسب و کار اقدام می نمایند. تشخیص مصادیق واحدهای واجد شرایط فوق برعهده معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور است.»
🔸همچنین در ماده ۱ «سند ملی توسعه فناوری های فرهنگی و نرم» که در جلسه ۸۱۰ مورخ ۱۳۹۷/۴/۲۶ شورای عالی انقلاب فرهنگی و براساس مصوبه جلسه ۹۴ ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور به تصویب رسیده است (تاریخ انتشار ۱۴۰۰/۰۴/۰۹ است )چنین آمده که : «صنایع فرهنگی: صنایع فرهنگی که بعضاً با عنوان صنایع خلاق نیز شناخته می شوند؛ گونه ای از صنعت هستند که به خلق ایده، تولید و توزیع محصولات و خدماتی می پردازند که ماهیت فرهنگی دارند. این صنایع عمدتاً با قابلیت دانش بنیانی و مبتنی بر خلاقیت، مهارت، نوآوری و فناوری هستند و نوعاً از طریق حق نشر و مالکیت معنوی مورد حمایت قرار می گیرند.»
✍
با این وصف صنایع خلاق مجموعه ای از اقدامات است که بر پایه دانش تو ام با خلاقیت و نوآوری بنا شده است .و یکی از مهمترین بخشهای اقتصادی هر کشور است شامل حوزه های متنوعی از هنر و هنرهای تجسمی ، فیلم ،رسانه ، تبلیغات،طراحی بازیهای رایانه ای و بسیاری از فعالیتهای خلاقانه است .
🔸حوزه صنایع خلاق بسیار گسترده است زیرا هر سطحی از خلاقیت و نوآوری نرم را حتی تولید محتوا را شامل میشود .
🔺برخی از مهمترین صنایع خلاق شامل : فناوری اطلاعات و ارتباطات ، رسانه ، هنرهای نمایشی ،انتشارات و هنرهای تجسمی است که هر کدام از این ها زیرمجموعه های فراوانی دارند . همچنین صنایع خلاق نقش مهمی در آموزش ،توسعه پایدار و تقویت هویت فرهنگی هر جامعه دارد.🇮🇷
یادداشت های قضایی حجاب و عفاف
https://eitaa.com/yaddasht_ghazayi_hejab_efaf
✅ « فناوریهای نرم» در قانون حجاب و عفاف .
🔺 یکی دیگر از عباراتی که در بند ۵ ماده ۱۳ قانون حجاب و عفاف نیاز به توضیح دارد واژه «فناوریهای نرم» است .
✍✍✍✍
🔸 در بند ۳ ماده ۱ « سند ملی توسعه فناوریهای فرهنگی و نرم» مصوبه جلسه ۸۱۰ مورخ ۱۳۹۷/۰۴/۲۶ شورای عالی انقلاب فرهنگی ،فناوریهای نرم چنین تعریف گردیده :«مجموعه ای از هنجارها ، رویه ها ،مقررات ،نهادها و سامانه های دانشی را در بر میگیرد که رفتار انسان و نیازهای روحی روانی ، فرهنگی و اجتماعی او را هدف قرار داده و موجبات کارایی و اثربخشی مطلوبتر فناوری های سخت را فراهم می سازد . ویژگی بارز فناوری نرم آن است که به جای بهره گیری از مواد اولیه طبیعی و معدنی از بروندادهای فکری و خلاقیت انسان که ماهیت نو آورانه ، فرهنگی و هنری دارد استفاده میکند »
🔸 در تبصره ۱ ماده ۱ سند ملی مزبور حوزه های مهم فناوری های نرم عبارتند از : تولید محتوا و نشر مکتوب و رقومی ،طراحی اسباب بازی ، نوشت افزار،ظواهر و سبک پوشش،صنایع دستی و گردشگری ،فناوریهای اجتماعی ،نواوری های اجتماعی ،بازیهای ویدئویی،پویانمایی،سینما،هنرهای تجسمی، هنرهای نمایشی،تبلیغات ، فنآوری های مهندسی انگیزه ،ساز و کارهای مدیریت بهره وری و حکمرانی در حوزه فرهنگی و اجتماعی ، بازی وارسازی،ارتباطی و رسانه ای ،اموزشی و یادگیری.
🔺 پس فناوری نرم بر خلاف فناوری سخت ، با تمرکز بر فعالیتهای روانشناختی است . با فرهنگ و مفهوم انسان ارتباط معنایی دارد .سیاست پردازی و حکمرانی اجتماع تحت تاثیر فناوری نرم است. فناوری نرم در واقع «ریز نقشه عملیاتی» برای تغییر و مدیریت افکار و عقاید اجتماع است.خلاقیت ،نوآوری و هنر (به معنای عمیق خود) در ذات فناوری نرم نهفته است .🇮🇷
یادداشت های قضایی حجاب و عفاف
https://eitaa.com/yaddasht_ghazayi_hejab_efaf
✅ آسیب شناسی ،بازنگری و به روز رسانی شیوهها در قانون حجاب و عفاف .
🔺در بند ۷ ماده ۱۵ قانون حجاب و عفاف،یکی از وظایف ستاد مستقر در وزارت کشور :« آسیب شناسی، بازنگری و بروزرسانی مستمر شیوههای ترویج عفاف و حجاب، با بهره گیری از دانش متخصصان رشتههای گوناگون و نیز تجارب میدانی فعالان حوزه عفاف و حجاب و مطالعه راهکارهای توسعه فرهنگ عفاف و حجاب در نظام تبلیغی دینی و ایجاد نوآوری در این زمینه» است .
🔻مقدمتا اینکه عنوان « آسیب شناسی»اصطلاحی در علم پزشکی است که مربوط به شناسایی اختلالات اعضای بدن است اما آسیب شناسی در حوزه علوم انسانی و علوم اجتماعی در واقع شناسایی علل و عوامل موثری است که ایجاد یا تداوم بعدی آن موجب خلل و کندی یک نظام یا مجموعه میشود اگر به موقع درمان نشود ممکن است به مرور ماهیت آن مجموعه را تغییر و دگرگون سازد.
🔺«بازنگری» ،مجموعهای از فرایندها است که نقاط قوت و ضعف یک نظام و مجموعه یا قانون را تجزیه و تحلیل مینماید سپس نقاط قوت را تقویت و نقاط ضعف را اصلاح مینمای .در فصل ۱۴ قانون اساسی در اصل ۱۷۷ آن، موضوع بازنگری در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران پیشبینی شده است.
🔺«به روز رسانی» یعنی تازه کردن و نو کردن یک مفهوم .ارتقا دادن یک مفهوم با حفظ ساختار و هویت آن . امروز رهبر معظم انقلاب در مورد « تفسیر تسنیم» که از سوی حضرت آیت الله جوادی آملی به رشته تحریر درآمده است فرمودند این تفسیر مشابه تفسیر المیزان اما « به روز تر » و با گستردگی بیشتر است .
✍✍✍✍✍
🔸ملاحظه میفرمایید که در بند ۷ ماده ۱۵ شیوه های ترویج حجاب و عفاف به طور مستمر مورد رصد قرار خواهد گرفت پس قانون حجاب و عفاف از حیث روشها قانون ایستایی نیست بلکه قانونی پویا و متحرک است که متناسب با مقتضیات زمانی و مکانی روشها و فنون تبلیغ هم به روز و کارآمد خواهد شد . در این بند به بهره گیری از دانش متخصصان در رشته های گوناگون و نیز به ایجاد نوآوری تصریح شده است .
🔸در مباحث قبل موضوع شبکه سازی را یادآور شدیم به نظر میرسد «بهره گیری از دانش متخصصان رشته های گوناگون» از طریق همان «شبکه سازی»که در مباحث قبل بیان شد به راحتی تسهیل خواهد شد .
🔸نو آوری با فناوری تفاوتهایی دارد فناوری هدفش تبدیل علم به راه حلهای عملی است در واقع فناوری تجسم یک دانش است اعم از دانش سخت یا دانش نرم .ولی نوآوری هدفش بهبود زندگی بشر است . 🇮🇷
یادداشت های قضایی حجاب و عفاف
https://eitaa.com/yaddasht_ghazayi_hejab_efaf
✅ امر به معروف و نهی از منکر نوشتاری.
🔺 در قانون حجاب و عفاف در چهار موقعیت از لفظ « آمران به معروف و ناهیان از منکر» استفاده شده .
🔺در ۱۴ موضع عبارات «امر به معروف و نهی از منکر» استعمال گردیده است .
در بند ۸ ماده ۱۷ قانون مزبور ، «نظارت مستمر بر تمامی اماکن تحت مدیریت یا تملک شهرداریها و دهیاریها به منظور ایجاد شرایط رعایت
عفاف و حجاب و حضور فعال آمران به معروف و ناهیان از منکر و پشتیبانی از آنها» از جمله وظایف شهرداریها و دهیاریها عنوان گردیده است .
🔸همچنین در بند ۶ ماده ۲۹ قانون حجاب و عفاف ، حمایت به موقع از آمران به معروف و ناهیان از منکر که به صورت فردی یا جمعی اقدام میکنند جزو وظایف فرماندهی انتظامی تلقی شده است.
🔸ناگفته نماند که حمایت از گروههای مردمی امر به معروف و نهی از منکر در بند ۲ ماده ۳۲ نیز از وظایف (ذاتی) ستاد امر به معروف و نهی از منکر است.
🔸نکته جالبی که در این قانون پیش بینی شده « صدور مجوزهای امر به معروف و نهی از منکر نوشتاری» است طوری که در تبصره ۲ ماده ۳۲ یکی از وظایف ستاد امر به معروف و نهی از منکر صدور مجوز گروههای مردمی امر به معروف و نهی از منکر زبانی و «نوشتاری» درج گردیده . البته در ماده ۴ قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر مصوب ۱۳۹۷/۰۱/۲۳ نیز در خصوص مراتب امر و نهی به امر به معروف و نهی از منکر نوشتاری ، تصریح شده ولی نکته جذاب در قانون حجاب و عفاف، «صدور مجوز» برای امر به معروف و نهی از منکر «نوشتاری »است که در نوع خود نوآوری تلقی میگردد احتمالا گروه های مردمی امر و نهی نوشتاری مشمول موسسات یا نشریاتی خواهد شد که اساسنامه و هدف آنها از تشکیل ، امر به معروف و نهی از منکر نوشتاری است و ممکن است به صورت تفکیک یا تلفیقی در حوزه های مختلف سیاسی ، اجتماعی و مذهبی تاسیس گردند . 🇮🇷
یادداشت های قضایی حجاب و عفاف
https://eitaa.com/yaddasht_ghazayi_hejab_efaf
✅ «مسئولیت کیفری ناشی از فعل ِ غیر در قانون حجاب و عفاف».
🔺روز قبل فیلم سخنرانی منتسب به آقای دکتر روحانی در فضای مجازی منتشر شده که در جمع وزرای سابق خود به قانون حجاب ایراد اساسی میگیرد و ضمن نقد شورای نگهبان در تصویب چنین قانونی، بیان میکند که این قانون با آیه شریفه:«وَ لَا تَزِرُ وَازِرَةٌ وِزْرَ اُخْرَی» منطبق نیست.
🔸این عبارات که پنج بار در قرآن کریم و از جمله در آیه شریفه ۱۶۴ سوره انعام ذکر شده به این مفهوم است که: «هیچکس بار گناه دیگری را بر دوش نمیکشد».
فقهای عظام و به تبع ،حقوقدانان محترم عموما از این آیه شریفه، اصل «شخصی بودن جرائم و مجازاتها» را استنباط نموده اند به این معنا که مجازات تنها برای شخص بزهکار است نه دیگران و سایر افراد را به جهت فعل ِدیگری نمیتوان مجازات کرد.بخشی از مبانی معرفتی اصول ۳۷،۳۹ و ۱۶۹ قانون اساسی نیز متخذ از همین آیه و آیات مشابه آن است . به همین جهت در ماده ۱۴۱ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۹۲ تصریح شده که« مسئولیت کیفری ،شخصی است »ولیکن در عین حال در ماده ۱۴۲ همان قانون بیان شده که «مسئولیت کیفری به علت رفتار دیگری تنها در صورتی ثابت است که شخص به طور قانونی مسئول اعمال دیگری باشد یا در رابطه با نتیجه رفتار ارتکابی دیگری مرتکب تقصیر شود».
البته آقای دکتر روحانی به مواد مربوطه در قانون حجاب که مد نظر خود بوده اشاره نکرده ولیکن منتقدان قانون حجاب در این مورد به ماده ۴۱ (مجازات صاحبان حرفه و شغل به سبب برهنگی و کشف حجاب کارکنان خود) ، ماده ۵۴ (موضوع جریمه مالک وسیله نقلیه که راننده یا راکب یا سرنشین وسیله نقلیه مرتکب بد پوششی یا کشف حجاب شده) و برخی مواد دیگر استناد میکنند.
✍✍✍✍✍
🔺پاسخ :
🔻اولاً در قوانین متعدد کشوری موارد مشابه اینها به وفور وجود داردمثلاً قانونگذار در بند ۷ الحاقی به ماده ۹ و نیز ماده ۲۷ قانون مطبوعات ،برای مدیر مسئولِ نشریه ،مسئولیت جزایی تعیین کرده ولو اینکه مطلب منتشره توهین آمیز یا کذب را وی تهیه و نگارش ننموده باشد.
یا در بندهای مختلف ماده ۸۵ مقررات انضباطی فدراسیون فوتبال ایران مصوب ۱۳۹۷ حسب مورد باشگاه میزبان یا میهمان مسئول رفتار تماشاگران خود هستندو مشمول دستورات انضباطی اعم از جریمه و سایر محرومیتها خواهند بود جالب این است که این مقررات در فدراسیون بین المللی فوتبال نیز در تمام کشورها جاریست یعنی رفتار مجرمانه یا تخلف گونهٔ شخص طرفدار باشگاه ،موجب مجازات باشگاه خواهد شد در حالی که علی الظاهر هیچ ارتباطی بین رفتار اخلالگرانه تماشاگر با باشگاه مربوطه وجود ندارد.
🔻ثانیا این جرائم و مجازاتها به شکل فوق در قوانین مختلف و علی الخصوص در قانون حجاب ، بر مبنای یک اندیشه حقوقی برآمده از یک خرد جمعی به جهت اقتضاءات اجتماعی و فرهنگی مبتنی بر عقل و ادراک و انصاف بوده است با این توضیح که همه این موارد حسب مورد بر اساس قواعد متعدد حقوقی که منشا عقلانی نیز دارند واقع شدهاند.مثل قاعده «اقوا بودن سبب از مباشر». اصل ِ «تذکر عالم بر جاهل» اصل اقتدار قانونی یا عملی ِ «ناظر بر منظور » و« آمر بر مامور » « نظریه خطر و تقصیر یا خطا » «نظریه معاونت » و مواردی از این قبیل بوده .
توضیحا اینکه مثلا « اقتدار» برخی مواقع ناشی از قانون است گاهی ناشی از قرارداد و گاه در عمل و رفتار ایجاد میشود وبعضا تلفیقی از این موارد است . برای نمونه رابطه صاحب حرفه و مغازه نسبت به شاگرد از نوع اقتدار قراردادی است. یا مسوولیت پدر نسبت به رفتار مجرمانه فرزند از نوع اقتدار قانونی است.یا رابطه راننده و مالک نسبت به سرنشین از نوع اقتدار عملی است.
🔸در موضوع بحث ما مطابق نظریه تقصیر یا خطا ،افرادی که مسوولیت یک مجموعه را بر عهده دارند علاوه بر تکلیف بر تعلیم حرفه ای آنان بلکه باید بر رفتار زیرمجموعه نظارت هم داشته باشند . پس صاحب حرفه و مغازه به جهت اقتداری که در نظارت عالیه نسبت به زیرمجموعه دارد باید از وقوع جرم آنان جلوگیری کند و گر نه در ارتکاب جرائم آنان عرفا مساعدت نموده لذا از نظر قانونگذار مستحق تنبیه است؛ همچنین مالک خودرو یا راننده خودرو به جهت اقتدار عملی باید تذکرات لازم را در کشف حجاب بعمل آورد و این تذکرات را در سامانه مربوطه ثبت نماید در غیر اینصورت از نظر قانونگذار به وظیفه خود عمل نکرده است .
اساساً حقوقدانان داشتن اقتدار را از هر نوع آن تحت شرایطی از مصادیق فاعل معنوی نیز تلقی میکنند.
🔺ملاحظه میفرمایید که همه این مجازاتها مبنای عقلی و شرعی دارد و شورای نگهبان نیز در تایید قانون حجاب و عفاف به همه موارد شرعی و قانون اساسی توجه داشته و مخالف بودن قانون حجاب را با شرع و قانون اساسی احراز ننموده است و به نظر میرسد منتقدان در نقد خود جانب انصاف را رعایت نمیکنند 🇮🇷
یادداشت های قضایی حجاب و عفاف
https://eitaa.com/yaddasht_ghazayi_hejab_efaf
✅ الفاظ مُبهم و مُجمل در قانون حجاب و عفاف.
🔺 از دیگر ایرادات مخالفین یا منتقدین قانون حجاب و عفاف، وجود الفاظ مبهم و مجمل در این قانون است .میگویند الفاظی مثل «فرهنگ عفاف و حجاب »،«برهنگی»،«بی حجابی»،«بد پوششی»«کالای فرهنگی» «سبک زندگی اسلامی خانواده محور» و مواردی از این قبیل الفاظ و عبارات مبهمی هستند که برداشتهای مختلفی در بر دارند که منجر به استنباط های سلیقهای و شخصی خواهد شد .
✍✍✍✍✍ پاسخ :
🔺 اولا درست است که هر قانونی که وضع میشود باید حتی الامکان عاری از هرگونه ابهام باشد علی الخصوص در قوانینی که ماهیت کیفری دارند ؛تلاش قانونگذار این است که از استخدام هرگونه الفاظ و عبارات دو پهلو و مبهم جلوگیری کند ولیکن هیچ قانونی چه از نظر ساختار واژگان و چه از حیث مفهوم و معنای جملات ، بدون ابهام نیست در هر قانون این وضعیت وجود دارد و علت آن نیز متنوع و متکثر بودن وقایع و امور حقوقی و بعضا غیر قابل پیش بینی بودن وقایع جدید و مستحدثه است تا جایی که کاملترین قوانین نیز عاجز از بیان حکم دقیق هر مورد است به همین جهت در قوانین بالادستی برای تفسیر قوانین، مرجعی مشخص میگردد مثلا در قانون اساسی در اصل ۹۸ ، تفسیر اصول قانون اساسی بر عهده شورای نگهبان قرار داده شده تا در موارد ابهام و اجمال ، شورای نگهبان نظر تفسیری خود را اعلام نماید یا در اصل ۷۳ قانون اساسی، تفسیر قوانین عادی بر عهده مجلس شورای اسلامی واگذار شده در همین اصل اخیر، دادرسان و قضات محاکم نیز در مقام تمیز حق ، میتوانند قوانین را تفسیر و حکم قضیه را صادر نمایند .
این وضعیت ابهام و اجمال حتی در محاورات روزمره افراد نیزحکمفرماست ولیکن قانونگذار سعی میکند در هر قانون، جملات مبهم و مجمل را توضیح دهد یا تعریف نماید برای مثال عنوان «توهین» از جرائم کیفری است که در قوانین متعدد جزایی اعم از قانون مجازات اسلامی(کتاب تعزیرات ) یا قانون مطبوعات و سایر قوانین ذکر شده است . که به جهت اجمال و ابهامی که در دلالت این لفظ بر معانی و مصادیق وجود داشته قانونگذار متعاقبا در مورخ ۱۳۷۹/۱۰/۰۴ در قالب استفساریه نسبت به کلمه اهانت ، توهین و یا هتک حرمت ماده واحدهای وضع کرده و توهین را چنین تعریف کرده که :«توهین عبارت است از به کار بردن الفاظی که صریح یا ظاهر باشد و یا ارتکاب اعمال و انجام حرکاتی که با لحاظ عرفیات جامعه و با در نظر گرفتن شرایط زمانی و مکانی ِ اشخاص، موجب تخفیف و تحقیر آنان شود» .
🔸 به همین جهت در قانون حجاب و عفاف نیز حداقل در هفت مورد در قالب تبصره هایی برخی الفاظ و عبارات را تعریف نموده است . مثلا در تبصره ۱ ماده ۱ ، مفهوم ِ « اصالت خانواده بر اساس سیاست های کلی نظام در حوزه خانواده » را تبیین کرده ،در تبصره ۲ ماده ۱ بی عفتی را تعریف کرده ،همچنین عباراتی چون «صوت و تصویر فراگیر» ،«سکوی کاربر محور »،«خودداری از حذف محتوا » و«بد پوششی در مورد مردان و زنان » را در مواد دیگر تعریف نموده است .
غرض از ذکر این مطلب این است که به جهت دلالتهای الفاظ بر معانی مختلف، نفوذ و رسوخ الفاظ مبهم در قوانین امری اجتناب ناپذیر است.به عبارتی این اشکال در اساس موضوع به بافت واژگانی یک زبان و ساختارشناسی واژگان و معنا و مفهوم هر کلمه برمیگردد . ولیکن مقنن برای حل این معضل همانگونه که در فوق بیان شد بدوا مراجع قانونی تفسیری را مشخص کرده است از سویی اسلوب و روش تفسیری نیز در بین فقها و حقوقدانان و دیدگاه ها و نظریه های حقوقی ارائه گردیده است . مثلاً تفسیر منطقی ،ادبی ،تاریخی ،اصولی و غیره از انواع تفاسیر است که در ساختارشناسی واژگان و مفاهیم کلمات و تبیین مواد قانونی مورد استفاده قرار میگیرد .
🔺 ثانیا بر خلاف آنچه که مخالفین قانون حجاب بزرگنمایی میکنند قانون حجاب نسبت به سایر قوانین کمترین اجمال و ابهام در الفاظ و عبارات را دارد الفاظی مثل برهنگی ،بی حجابی ،بدپوششی، فرهنگ عفاف و حجاب و مواردی از این قبیل در حدی نیست که یک قاضی نتواند معانی و مفهوم و حدود آن را تشخیص دهد بلکه اولا بخشی از این الفاظ در خود قانون تعریف شده در مواردی هم که تعریف نشده حسب مورد مراجعه به عرف و شرع موضوع را حل خواهد کرد بعضا مفهوم یک عبارت یا یک رفتار و عمل در عرف، چنان قوّت و ظهور و بروز دارد و جزو ارتکازات روزمره افراد گردیده که استنباط معنای خلاف آن در بین عموم مردم و عقلا امری مرجوح و مذموم است .🇮🇷
یادداشت های قضایی حجاب و عفاف
https://eitaa.com/yaddasht_ghazayi_hejab_efaf
✅ آوردگاه آخر الزمانی حجاب در ایران.
🔸هرچه رو به جلو میرویم آوردگاه حجاب بیشتر خود را به رخ میکشد گویی حجاب و بیحجابی در جمهوری اسلامی نزدیک است که به نمادی مطلق از جلوههای توحید و غیر توحید تبدیل شود. کشف حجاب نمادی از پذیرش طاغوت و همه مظاهر سبک زندگی غربی شده که وادادگی، خودنمایی، تَبرُّج ، مصرف گرایی و دهها ویژگی تمدن غرب را با خود به ارمغان آورده است .
در مقابل، حجاب و پوشش اسلامی به الگویی از مقاومت تمام عیار و جهاد تبدیل شده است. بیحجابی اقتدار مادی و معنوی انقلاب اسلامی و سیرت و صورت آن را نشانه رفته .
🔸تقابل دوگانه اسلام و استکبار نمود بیشتری یافته، کانونهای ضد معنویت شیپور خود را دمیدهاند و امپراتوری رسانه ای غرب در حال شبکه سازی و یارگیری عجیب در ایران است.
🔸مغالطه و سفسطه برخی ساده اندیشان یا خناسان بر انتخاب یکی از دو گزاره :«تداوم وضع موجود با حفظ نظام» یا «مقابله با این وضع و حذف نظام» موجب خطای محاسباتی در مراجع تصمیم ساز و تصمیمگیر شده است. اینان به واقع از مولفه های قدرت واقعی ایران در جهل مطلق هستند .
🔺یکی از خطاهای محاسباتی مسوولین در «فتنه کشف حجاب » حذف گشت ارشاد از کف خیابان بود در حالیکه گشت ارشاد باید با حفظ ساختار سنتی خود ، بازسازی ،به روز رسانی و متکامل تر میشد.
🔸 خواص جامعه مورد اغوا قرار گرفتهاند،«رعب کاذب و حبابی» اراده مسئولین ضعیف الایمان و سست عنصر را ناتوانتر کرده . رئیس جمهور مطابق اصل ۱۲۱ قانون اساسی سوگند یاد کرده که مُروّج دین و اخلاق باشد و از هر گونه خودکامگی بپرهیزد . ولی دولت وی حسب اخبار متکثر و متواتر عملاً به طرفداری از بیحجابان برخاسته و بلکه تشویق و تحریک مینمایند.مشخص نیست دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی چگونه به چنان استحسان و تاویل غیر مجازی از وضعیت دست یافته که جلوی ابلاغ قانون را گرفته است این موضوع در فرصت دیگری نیازمند بررسی شناختی و ادراکی است . ریاست مجلس شورای اسلامی در خصوص ابلاغ قانون حجاب در حالت خوبی نیست . قوه قضاییه در سردرگمی و بی عملی نسبی است و برای مواجهه با کشف حجاب و اجرای تبصره ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی( قانونی فعلی حاکم بر موضوع) اتاق فکر و نقشه راهی ارائه ننموده و به اعتکاف نشسته. مشاهدات میدانی کاملا گویای همین موضوع است .
🔸حربه «وفاق کاذب»، در موضوع حجاب ،برخی را خلع سلاح کرده و در مقابل عمل انجام شده قرار داده است و گویا دیگر رویی برای گسستن و شقاق این وفاق خیالی ندارند .
🔺بعید نیست که امتحان و ابتلای کشف حجاب در ایران مخرج مشترک فتنه های اکبر باشد که دراحادیث و روایات بدان اشاره شده. پس آوردگاه حجاب استعداد چنین آزمایش بزرگی را دارد. «هُنَالِكَ ابْتُلِيَ الْمُؤْمِنُونَ وَزُلْزِلُوا زِلْزَالًا شَدِيدًا» احزاب آیه ۱۱ .
🔸همه این وادادگیها از ناحیه شیطان و القائات اوست و ریشهاش نیز از سرزمین کفر سرازیر شده است . مشخص نیست تا کِی امام جامعه بار مسوولین ناتراز را بر دوش خواهد کشید . پیش بینی چنین است که به زودی بار دیگر رهبر معظم انقلاب با رَمی ِ جَمَرات و فرمان الهی و دم مسیحایی خود، اندیشه خناسان را در موضوع حجاب، همچون« سراب مذاکره با آمریکا» منجمد خواهد کرد و مسئولین جمهوری اسلامی را از خواب غفلت بیدار خواهد نمود .
«سَنُلْقِي فِي قُلُوبِ الَّذِينَ كَفَرُوا الرُّعْبَ » آل عمران ۱۵۱.🇮🇷
یادداشت های قضایی حجاب و عفاف
https://eitaa.com/yaddasht_ghazayi_hejab_efaf
✅ زنان ، پیشروتر از مردان .
🔺 تحصن تعدادی از بانوان عزیز در جلوی مجلس شورای اسلامی مدتی است خبرساز شده. حسب اخبار واصله تعدادی از بانوان ، حدود ۲۱ روز است در این سرما و بارندگی شدید بعضا با فرزندان کوچک خود به صورت شبانه روزی به منظور پاسداشت حجاب و عفاف و در راستای مطالبه گری از ریاست محترم مجلس مبنی بر ابلاغ فوری قانون حجاب ، در اقدامی بدیع و آگاهانه تحصن نموده اند .
🔸 برخی رسانه های داخلی دنباله رو اجانب به منظور کم اهمیت جلوه دادن قیام آنها، بر کمیت آنها متمرکز شدند و بر اندک بودن آنان تعریض زدند . برخی مسوولین غیر بصیر نیز در مورد ماهیت و هویت آنان بر ظنّ و گمان تکیه کردند و چه خبط بزرگی کردند. «یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا کَثِیراً مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ»
🔸انسان هر چقدر در عظمت کار این بانوان محترمه عمیقأ تامّل میکند احساس میکند جلوه ای از حرکت انقلابی زینب کبری سلام الله علیها است .به جمعیت اندک آنها توجه نکنیم بلکه به اخلاص و روح بزرگ و اندیشه متعالی و جهانی آنان توجه کنیم در روزگاری که خیلی از افراد لباس عافیت بر تن کرده اند و بسیاری از مسوولان با فکرهای مادی و ذهن کوچک خود با غوطه ور شدن در روزمرگی، ترک وظیفه نموده و مغلوب و مسحور مشتهیات شده اند این زنان غیور و شجاع با اندیشه ای جهانی ،کنشگری فعال و تواصی به حق برای یاری دین خدا و تداوم هویت انقلاب اسلامی و جلوگیری از استحاله آن بپا خاسته اند. این حرکت خالصانه ،آگاهانه و هوشمندانه آنان در این موقعیت حساس ذات و هویت اصلی زن ایرانی را به نمایش گذاشته است و تربیت چنین زنی برای انقلاب خمینی کبیر (رحمت الله علیه) کافیست.
🔸از قضا به نظرم این حرکت انقلابی زنان ایران،قطعه ای از مسیر آخر الزمانی است هر یک از این بانوان به تنهایی لشکری و ملتی هستند . نباید این حرکت را کوچک شمرد و نباید تحت تاثیر اندک بودن آنان قرار گرفت چرا که در منطق قرآن کریم «كَمْ مِنْ فِئَةٍ قَلِيلَةٍ غَلَبَتْ فِئَةً كَثِيرَةً بِإِذْنِ اللَّهِ» . به واقع همینها نیروهای پیشران فرهنگی انقلاب اسلامی تلقی میشوند .عجیبتر اینکه گروه دیگری از زنان در قم با حضور در جلوی بیوت مراجع معظم تقلید و به نوعی تحصن در مقابل منزل آنان درخواست ورود ، استعانت و همراهی مراجع بزرگوار با این تجمعات و تحصنات را نموده اند .
🔸 اخبار فضای مجازی انقلاب نیز حکایت از پیوستن زنان دیگر از نقاط مختلف به این بانوان عفیفه است .اینجاست که قرآن کریم که فرمود « لَیسَ الذَّکَرُ کالاُنثی»( مرد مثل زن نخواهد شد ) مفهوم و نمود بیشتری پیدا میکند .
✍
از سویی حرکت و قیام این بانوان عزیز در راستای اصل ۲۷ قانون اساسی و کاملا منطبق بر موازین قانونی است . و چون جزو احزاب سیاسی نمیباشند از نظر قانونی تحصن آنان هیچ نیازی به مجوز از وزارت کشور ندارد زیرا مستنبط از بند ۶ ماده ۱۱ قانون نحوه فعالیت احزاب و گروههای سیاسی (مصوب سال ۱۳۹۵) و بر اساس بند خ ماده ۱۳ قانون مذکور این فقط احزاب هستند که تجمعات آنان نیازمند مجوز از وزارت کشور است و لذا عموم مردم برای هر تجمعی در راستای اصل ۲۷ قانون اساسی اساسا نیازمند هیچ مجوزی نیستند .🇮🇷
یادداشت های قضایی حجاب و عفاف
https://eitaa.com/yaddasht_ghazayi_hejab_efaf
✅ ابلاغ قانون بدون اراده ای بر اجرای آن .
🔺سوالی که ممکن است در ذهن خیلی از فعالین فرهنگی و دلسوزان جبهه انقلاب باشد این است که با وجود عدم اراده دولت بر اجرای قانون حجاب، در اینصورت ابلاغ آن چه فایده دارد .
🔺پاسخ :
🔸قانون حجاب در ۷۴ ماده به دو بخش ایجابی و سلبی تقسیم شده قسمت ایجابی آن که مربوط به وظایف عمومی و تکالیف اختصاصی ادارات دولتی و دستگاههای اجرایی است، در خصوص فرهنگ سازی و ترویج فرهنگ عفاف و حجاب ،تسهیل امور مربوط به خانواده و ایجاد بسترها و ساز و کارهای مرتبط با آن و مواردی از این قبیل است که اگر دولت اراده ای بر انجام وظایف خود نداشته باشد عملا در این حوزه کارها رشد خوبی نخواهد داشت ولی نکته مهم این قانون و ویژگی خاص آن این است که وظایف اختصاصی هر اداره یا سازمانی با جزئیات احصاء گردیده و کارنامه هر اداره در پایان هر شش ماه کاملا مشخص است لذا علاوه بر ضمانت اجراهای کیفری برای مدیران در مورد ترک فعلها بلکه ضمانت اجرای حقوقی از حیث استیضاح و غیره وجود دارد .
🔸 از سویی جنبه سلبی قانون همان جریمه ها و مجازاتهایی است که حسب مورد بر عهده فراجا و قوه قضاییه است لذا در خصوص جنبه سلبی قانون ، دولت عملا نقش چندانی ندارد مگر اینکه برخی امکانات از قبیل تخصیص بودجه برای دوربینها و سایر زیرساخت ها را در اختیار فراجا قرار ندهد که این قسمت مربوط به همان بخش ایجابی قانون است. در هر صورت بخش سلبی قانون که جریمه ها و مجازاتها است عملا در اختیار دولت نمیباشد بلکه فراجا که از منظم ترین سازمانها است اقدام قانونی را بعمل خواهد آورد و قطعا قوه قضاییه نیز پشتیبانی لازم را دارد و گروههای امر به معروف هم که در قانون پیش بینی شده در معابر و خیابانها ظاهر خواهند شد .
✍
🔺نکته بسیار مهمی که در موقعیت کنونی حائز اهمیت است اصل ابلاغ قانون حجاب است یعنی در شرایط فعلی ، آن بخش از بانوانی که در بیرون ظاهر میشوند که حدودا ده در صد آنان کشف حجاب کرده اند و در ارتکاب اعمال مجرمانه خود احساس امنیت میکردند با ابلاغ این قانون تکانه شدیدی برای آنان ایجاد و ظن غالب بر این است که فضا برای آنان در ارتکاب جرم نا امن خواهد شد . لذا نفْس ابلاغ قانون این پیام را دارد که حاکمیت تصمیم بر برخورد دارد یعنی فضای ولنگاری باید برچیده شود . بر همین اساس پیش بینی میشود به محض ابلاغ قانون درصد قابل توجهی از افراد مکشفه، وضعیت خود را اصلاح خواهند نمود در مورد افراد دیگری که اصرار بر تداوم وضعیت قبلی دارند انتظامی و قوه قضاییه وارد عمل خواهند شد وانگهی ظرفیت انتظامی و قوه قضاییه و آثار روانی اقدامات آنان طوری است که اگر با تشکیل اتاق فکر قوی و تهیه نقشه راه دقیق اقدام نمایند همین هم کفایت میکند. بر همین اساس ضرورت دارد مومنین انقلابی به انحاء مختلف اعمال فشار بر مسوولان را جهت ابلاغ قانون ،تداوم بخشند .🇮🇷
یادداشت های قضایی حجاب و عفاف
https://eitaa.com/yaddasht_ghazayi_hejab_efaf