🔸کفاره افطار عمدی روزه
✅ کفاره افطار عمدی روزه ماه مبارک رمضان در شرع مقدس اسلام یکی از سه مورد زیر است:
۱. آزاد کردن یک برده؛
۲. گرفتن دو ماه روزه؛
۳. غذا دادن به شصت فقیر.
به جهت اینکه در این دوران بردهای وجود ندارد که بتوان آزاد کرد، مکلف باید یکی از دو کار دیگر را انجام دهد.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۸۸۸
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 روزهی کارگران
⁉️ اینجانب کارگر هستم و میتوانم روزه بگیریم، ولی کار کردن در ماه رمضان و روزه گرفتن برایم بسیار مشکل است؛ به طوری که کارم را تحت تأثیر قرار میدهد و ممکن است به اخراجم منجر شود؛ لطفاً مرا راهنمایی کنید؟
✅ باید روزه بگیرید و هر گاه ادامه روزه مشقت بسیار زیاد داشت، میتوانید روزه را افطار کنید و پس از ماه رمضان قضای آن را بگیرید.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 ترک روزه به خاطر دستور پزشک
⁉️ شخصی به دلیل بیماری، طبق دستور پزشک نباید روزه میگرفت، اما یک روز در میان روزه گرفته است، ایا گرفتن قضای روزههای باقی مانده نیز برایش واجب است؟
✅ اگر از گفته پزشک متدین و امین، اطمینان کرده است روزه ضرر دارد یا بترسد ضرر داشته باشد، روزه بر او واجب نبوده، بلکه صحیح نیست و اگر تا قبل از ماه رمضان آینده، بیماری برطرف شد، باید قضای همه روزهها را ـ حتی روزههایی را که گرفته است ـ بگیرد و اگر بیماری برطرف نشد، قضای روزهها ساقط است، ولی باید برای هر روز یک مدّ طعام (تقریباً ۷۵۰ گرم گندم یا برنج و مانند آن) به عنوان فدیه به فقیر بپردازد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 مرجع تشخیص ضرر روزه
⁉️ آیا ملاک ضرر یا ترس ضرر روزه، تشخیص شخص مکلف است یا تشخیص پزشک؟
✅ تشخیص شخص مکلف ملاک است، هر چند با استفاده از نظر پزشک یا دیگران باشد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم تصور ضرر داشتن روزه
⁉️ شخصی در ماه مبارک رمضان به خاطر خوف از ضرر روزه نگرفته و تا ماه رمضان آینده این خوف ادامه پیدا میکند به همین خاطر روزه را قضا نمیکند و کفاره آن را میدهد. لیکن بعداً معلوم میشود روزه برای او ضرر نداشته و او خیال میکرده ضرر دارد آیا باید روزهها را قضا کند؟
✅ هر چند بعید نیست که قضا نداشته باشد؛ اما بنابر احتیاط واجب قضا کند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 وظیفه مکلف در تشخیص ضرر داشتن روزه
⁉️ با توجه به شرایط جسمی، آیا با تشخیص خود، میتوانم یک روز در میان روزه بگیرم؟ یا پزشک باید تشخیص دهد؟
✅ تشخیص تأثیر روزه در ایجاد بیماری یا تشدید آن و عدم قدرت بر روزه یا ضرر داشتن روزه بر عهده مکلف است. پس اگر پزشک بگوید: روزه ضرر دارد ولی گفته او موجب اطمینان یا ترس از ضرر نشود یا مکلف با تجربه دریافته باشد که روزه ضرر ندارد، باید روزه بگیرد. همچنین اگر پزشک بگوید: روزه ضرر ندارد ولی خودش بداند روزه برایش ضرر دارد یا خوف ضرر عقلایی داشته باشد، نباید روزه بگیرد و روزه بر او حرام است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم آگاهی نداشتن نسبت به مبطلات روزه
⁉️ کسی که تازه به سن تکلیف رسیده اگر ندانسته مبطلی را انجام دهد و بعداً متوجه شود که روزه باطل شده است. آیا قضا و کفاره واجب است؟
✅ اگر جاهل به حکم مسأله بوده باشد، قضا دارد اما کفاره ندارد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حکم باطل کردن روزه در صورت بیاطلاعی از احکام
✅ اگر به دلیل بیاطلاعی از حکم شرعی، کاری را انجام دهد که روزه را باطل میکند مانند اینکه نداند خوردن دارو نیز مثل سایر خوردنیها روزه را باطل میکند و در روز ماه رمضان دارو بخورد روزهاش باطل میشود و باید آن را قضا کند ولی کفاره واجب نیست.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۹۰۲
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حکم نیت نکردن برای روزه ماه رمضان
✅ کسی که در روز ماه رمضان نیت روزه نمیکند، یا از روی ریا روزه میگیرد یا قصد میکند که روزه نباشد، ولی هیچ یک از کارهایی را که موجب باطل شدن روزه است انجام نمیدهد، قضای آن روز بر او واجب است ولی کفاره واجب نیست.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۹۰۳
🆔 @khamenei_ahkam
🔸انجام مفطر بدون تحقیق از طلوع فجر
✅ اگر در سحر ماه رمضان بدون اینکه تحقیق کند صبح شده یا نه، کاری که روزه را باطل میکند انجام دهد و سپس معلوم شود که آن هنگام صبح بوده است، باید قضای آن روز را بگیرد ولی اگر با تحقیق و علم به اینکه صبح نشده، انجام داده باشد و بعد معلوم شود که صبح بوده است، قضای آن روز بر او واجب نیست.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۹۰۷
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 قضای روزهی مسافر
⁉️ کسی که به خاطر مسافرت در ماه رمضان روزه نگرفته است، آیا علاوه بر قضا باید کفّاره هم بدهد؟
✅ خیر، فقط قضای روزهها واجب است و کفّاره ندارد و بنابر احتیاط واجب تاخیر قضای روزهها تا ماه رمضان بعد جایز نیست و در صورت تأخیر تا ماه رمضان آینده، باید برای هر روزه یک مُد طعام کفّاره بدهد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 مسافرت در ماه رمضان
⁉️ آیا میتوان در ماه رمضان برای فرار از روزه مسافرت کرد؟
✅ مسافرت در ماه رمضان اشکال ندارد، ولی بهتر است در ماه رمضان به سفر نرود، مگر اینکه برای کار نیکو یا لازمی باشد.
🆔 @khamenei_ahkam