هدایت شده از تحلیل و تبیین
🎤 #تفسیر_امین | واژهسازی از تفسیر آیات
🌙 رسانهی KHAMENEI.IR در سلسله یادداشتهای کوتاهی، با عنوان «تفسیر امین» سی ویژگی ممتاز تفسیری حضرت آیتالله خامنهای را تبیین میکند.
📣 در بیستوسومین شماره از این مجموعه، توجه حضرت آیتالله خامنهای به واژهسازی در تفسیر آیات قرآن کریم تبیین شده است.
🔹 یکی از ویژگیهای مهم رویکرد حضرت آیتالله خامنهای در تفسیر اجتماعی و رویکرد حکومتی به آن، «واژهسازی» از آیات قرآن کریم است. این ویژگی موجب میشود که دیدگاههای تفسیری مفسر، تنها در حد نوشتهها و کتابها باقی نماند؛ بلکه این دیدگاهها بهصورت کاربردی درآمده و در پیشبرد حکومت اسلامی، جامعهسازی و تمدنسازی مؤثر واقع شوند.
🔹 حضرت آیتالله خامنهای درباره ضرورت «واژهسازی» از قرآن کریم برای هدایت جامعه میفرمایند:«وقتی یک فکر جدید - مثل فکر حکومت اسلامی و نظام اسلامی و بیداری اسلامی - مطرح میشود، مفاهیم جدیدی را در جامعه القاء میکند؛ لذا این حرکت و این نهضت باید واژههای متناسب خودش را دارا باشد؛ اگر از واژههای بیگانه وام گرفت، فضا آشفته خواهد شد، مطلب ناگفته خواهد ماند.» (بیانات در دیدار بسیجیان کرمانشاه، ۱۳۹۰/۰۷/۲۲)
🔹 همچنین در جای دیگر میفرمایند: «هر فلسفهى جدیدى آن وقتى میتواند خودش را درست معرّفى کند که آن چنان که هست، با واژههاى خود و با اصطلاحات مخصوص خود در ذهنها جا بیفتد. اگر ما یک فرهنگ را، یک فکر جدید را، یک فلسفهى جدید را بخواهیم با اصطلاحات بیگانهى از آن فلسفه و فرهنگ معرّفى کنیم، درست جا نمىافتد.» (تفسیر سورهی جمعه، ص۴۱)
🔹 سپس به عنوان نمونه به اصطلاحات «استضعاف» و «استکبار» اشاره میکنند که یکی از مهمترین واژهسازیهای انقلاب اسلامی بود. ایشان میفرمایند: «اگر ما کلمهى استضعاف را نداشتیم، هیچ چیز نداشتیم جایش بگذاریم؛ کلمهى «مستضعف» درست نشاندهندهى آن قشرى است که انقلاب اسلامى به کمک او مىشتابد. ما معادلِ مستضعف، در اصطلاحات موجود جامعهى خودمان، در اصطلاحاتى که از مکاتب دیگر گرفته شد، هیچ [واژهاى] نداریم.» (تفسیر سورهی جمعه، ص۴۲) سپس تفاوت اصطلاح «مستضعف» را در مکتب اسلام و مکتبهای غیر اسلامی تبیین میکنند.
🔹 با نگاهی به کتابها و بیانات حضرت آیتالله خامنهای، با واژهها و اصطلاحات متعددی آشنا میشویم که تمام آنها به هدف کاربردیسازی تفسیر قرآن کریم در جامعه است. برای نمونه، ایشان بر اساس آیه «فَلا تُطِعِ الکافِرینَ وَ جاهِدهُم بِه جِهادًا کَبیرًا» (سوره مبارکه فرقان، آیه ۵۲) با دقت تفسیری خود، اصطلاح «جهاد کبیر» را وارد ادبیات سیاسی و اجتماعی جامعه کرده و به واسطه آن، جامعه را هدایت میکنند.
🔹 ایشان درباره تفسیر این آیه میفرمایند: «در تفاسیر گفتهاند مراد از این ضمیر «بِه»، قرآن است، با اینکه حالا کلمهی قرآن در عبارت نیامده است که ضمیر به آن برگردد لکن، هم مرحوم طبرسی در «مجمعالبیان»، هم مرحوم علّامهی طباطبائی [اینطور گفته اند]. مرحوم علاّمهی طباطبائی میگویند سیاق کلام نشان میدهد که مراد از «بِه» یعنی «بالقرآن»؛ بنده... به ذهنم رسید که یک وجه اوضحی در اینجا وجود دارد.» (دیدار رئیس و اعضای مجلس خبرگان رهبری، ۱۳۹۵/۰۳/۰۶)
🔹 ایشان درباره دیدگاه خود در تفسیر آیه میفرمایند: «فَلا تُطِعِ الکٰفِرینَ وَ جٰهِدهُم بِه، یعنی «بِعَدم الإطاعة»... جهاد کبیر یعنی این؛ جهاد برای عدم تبعیّت، برای عدم دنبالهروی از دشمن.» (دیدار رئیس و اعضای مجلس خبرگان رهبری، ۱۳۹۵/۰۳/۰۶) ایشان همچنین تأکید میکنند: «اطاعت نکردن از کفّار همان چیزی است که خدای متعال به آن گفته جهاد کبیر.» (دانشگاه افسرى و تربیت پاسداری امام حسین علیهالسلام، ۱۳۹۵/۰۳/۰۳)
🔹 حضرت آیتالله خامنهای بر اساس دیدگاه تفسیری خود، در تقسیم دوگانه «جهاد اکبر و جهاد اصغر» نوآوری کرده و میفرمایند: «این تقسیمبندی غیر از تقسیمبندی جهاد اکبر و جهاد اصغر است: جهاد اکبر که از همه سختتر است، جهاد با نفْس است... جهاد اصغر، مجاهدت با دشمن است، منتها در بین جهاد اصغر یک جهاد هست که خدای متعال آن را «جهاد کبیر» نام نهاده که آن همین است. «جهاد کبیر» یعنی چه؟ یعنی اطاعت نکردن از دشمن... در میدانهای مختلف از دشمن تبعیّت نکن.» (دانشگاه افسرى و تربیت پاسداری امام حسین علیهالسلام، ۱۳۹۵/۰۳/۰۳) در اندیشه تفسیری حضرت آیتالله خامنهای، موارد متعددی از واژهسازی قرآنی وجود دارد.
🎤 #تحلیل_و_تبیین | #بهار_معنویت
💻 Farsi.Khamenei.ir
📣 توصیه حضرت آیتالله خامنهای به قرائت قرآن و دعا برای پیروزی جبهه مقاومت
❤️ رهبر انقلاب اسلامی در پاسخ به سوالی، قرائت سوره فتح، دعای ۱۴ صحیفه سجادیه و دعای توسل را برای پیروزی جبهه مقاومت توصیه کردند.
💻 Farsi.khamenei.ir
📢 هر روز یک صفحه قرآن بخوانیم
🔹 امروز؛ صفحه سیصد و شصت و پنج قرآن کریم
سوره مبارکه الفرقان
✏️ توصیه مهم حضرت آیتالله خامنهای:
هر روز حتماً قرآن بخوانید حتّی روزی نیم صفحه، روزی یک صفحه بخوانید، امّا ترک نشود. در دنیای اسلام هیچ کس نباید پیدا بشود که یک روز بر او بگذرد و آیاتی از قرآن را تلاوت نکند.
💻 Farsi.Khamenei.ir
KHAMENEI.IR
📢 هر روز یک صفحه قرآن بخوانیم 🔹 امروز؛ صفحه سیصد و شصت و پنج قرآن کریم سوره مبارکه الفرقان ✏️ توصی
Quran-page-365.mp3
2.25M
📢 هر روز #یک_صفحه_قرآن بخوانیم
🔹 صفحه سیصد و شصت و پنج قرآن کریم، سوره مبارکه الفرقان
با صدای آقای شهریار پرهیزگار بشنوید.
✏️ توصیه مهم حضرت آیتالله خامنهای:
هر روز حتماً یک صفحه قرآن بخوانید
💻 Farsi.Khamenei.ir
⚙️ تأکید رهبر انقلاب در زمینه درس گرفتن از امیرالمؤمنین و توصیه به فعالان فرهنگی:
باید به مطالعه و آموزش نهجالبلاغه توجه ویژهای داشت. ۱۴۰۴/۱/۱
📥مطلب مرتبط: اطلاعنگاشت
💻 Farsi.Khamenei.ir
📊 اطلاعنگاشت | گنجینه بیپایان نهجالبلاغه
🔹️حضرت آیتالله خامنهای در سخنرانی نوروزی سال ۱۴۰۴، فعالان فرهنگی را به مطالعه و آموزش نهجالبلاغه توصیه کردند.
🔹️به همین مناسبت رسانهی KHAMENEI.IR مجموعه نکات رهبر انقلاب درباره نهجالبلاغه را در این اطلاعنگاشت مرور کرده است.
📥 نسخه قابل چاپ
💻 Farsi.Khamenei.ir
هدایت شده از تحلیل و تبیین
📚 #معرفی_کتاب | نگاهی به کتاب راه روشن مدیران
👈 نهجالبلاغه؛ راهی روشن برای حل چالشهای مدیران جمهوری اسلامی
🔹️ مدیریت در سطح کلان و کوچک زیر و بمهایی دارد که خاصه در سطح کلان میتواند چرخ دنده توسعه و یا زمینگیر شدن ملت و کشوری شود. جهان اسلام یک فرصت پنج ساله داشته تا حضرت امیرمومنان علی علیهالسلام مدیریت جامعه اسلامی را در دستان و ارادهشان داشته باشند. به بیان دیگر ولایت معصوم در امر حکومت و حکمرانی متجلی میشود. قاعدتا در کتاب نهجالبلاغه ما با نامهها و سخنانی از امیرالمومنین روبرو هستیم که مرتبط با حکمرانی و امر حکومت است.
🔹️ مقام معظم رهبری پس از آغاز دوران رهبری و ولایت امت اسلامی، سنتی را پایهگذاری کردند و آن شرح فقراتی از نهجالبلاغه در دیدارهایهیئت دولت در ماه مبارک رمضان با ایشان بود. در این جلسات با توجه به نوع مخاطب و نیاز او، معمولا فقراتی انتخاب شده است که به کار دولتمردان و کارگزاران نظام بیاید.
🔹️ کتاب راه روشن مدیران در بردارندهی محتوای این جلسات از سال ۱۳۷۲ تا ۱۳۹۵ است. نوع مخاطب و زمانهی تشکیل این جلسات، باعث شده است که معظمله گزینشهای خاصی از کتاب نهجالبلاغه انجام دهند و از این حیث این مجموعه میتواند نصحیت نامهای برای عموم کارگزاران و مدیران نظام اسلامی باشد. البته این نکته مانع از استفادهی دیگر اقشار از معارف مفید و والای این کتاب نیست.
👈 این کتاب را از پیوند زیر میتوانید تهیه کنید: 👇
https://khameneibook.ir/book/راه-روشن-مدیران-شرح-نهجالبلاغه
🔍 متن کامل یادداشت را بخوانید👇
khl.ink/f/59919
🖥 تولیدات رسانه KHAMENEI.IR در هفتهای که گذشت
🤝 پویش ایران همدل
🎥 نماهنگ | گذری بر یک سال پر ماجرا
📹 نماهنگ | دستاورد ملت ایران در ماه رمضانی که گذشت
🏠 پنجره | قابهایی از نماز عید فطر
🏠 پنجره | حضور مردم نمازگزار از نیمههای شب عید فطر در مصلای تهران
🏠 پنجره | حضور پرشمار نونهالان و نوجوانان در نماز عید فطر
🏠 پنجره | حضور مادران و دختران ایرانی در نماز عید فطر
✍️ خط دیدار | خطبههای نماز عید فطر
🎙پادپخش خط دیدار | مراسم اقامه نماز عید سعید فطر به امامت رهبر انقلاب
📊 اطلاعنگاشت | فضای سبز، فضای زندگی
🎤 تحلیل و تبیین | گفتوگو با آقای عبّاسعلی نوبخت، رئیس سابق سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری
🎤 تحلیل و تبیین | در کنار هم؛ در جستجوی ماه نو!
🎤 تحلیل و تبیین | امت اسلامی باید در برابر جنایتکاران تروریست متحد باشد
🎤 تحلیل و تبیین | زعیم احیاگر
🎤 تحلیل و تبیین | مرد آرام واژهها
🎤 تحلیل و تبیین | پیام ارسال شد
🎤 تحلیل و تبیین | با قرآن زندگی کنیم
🎤 تحلیل و تبیین | پرترهی یک جلاد فراری
🎤 تحلیل و تبیین | عدالت و مبارزه با ظلم؛ محور تعامل ادیان مختلف
🎤 تحلیل و تبیین | تار قصه و پود جریانهای فلسطینی در یک کتاب
🎤 تحلیل و تبیین | شطرنج شیطانی غرب
🎤 تحلیل و تبیین | سیاست آمریکا تحمیل نظراتش است نه کاهش تحریم
📈 نمودار | بیانات در خطبههای نماز عید فطر
📝 نشریه خط حزبالله | پیام ارسال شد
📚 معرفی کتاب | آغازی بر یک پایان
📚 معرفی کتاب | خار و میخک
🗓مطالب بازنشری دیداری و مناسبتی
🌷 بخش نوجوان
🖥 سایر زبانها
📢 پیام تسلیت رهبر انقلاب اسلامی در پی درگذشت حجتالاسلام نیری از قضات خدوم و برجستهی قوه قضائیه
🔹️در پی درگذشت حجتالاسلام نیری از قضات خدوم و برجستهی قوه قضائیه، حضرت آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی پیام تسلیتی صادر کردند.
🖼 متن پیام به این شرح است:
✏️بسمالله الرحمن الرحیم
✏️درگذشت جناب حجتالاسلام آقای حاج شیخ حسینعلی نیری را که از عناصر فعال و خدوم در قوه قضائیه از اوائل انقلاب تا سالها بعد و نیز برادر دو شهید عالیقدر بودند، به خاندان محترم و دوستان و همکاران ایشان تسلیت عرض میکنم و رحمت الهی را برای وی مسألت مینمایم.
📝سید علی خامنهای
۱۶ فروردین ۱۴۰۴
💻 Farsi.Khamenei.ir
📢 پیام تسلیت رهبر انقلاب به حجتالاسلام والمسلمین قمی
🔹️حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیامی درگذشت خواهر مکرمه حجتالاسلام والمسلمین قمی را تسلیت گفتند.
🖼 متن پیام به این شرح است:
✏️بسم الله الرحمن الرحیم
✏️جناب حجةالاسلام آقای حاج شیخ محسن قمی دامتتوفیقُه
✏️درگذشت همشیرهی مکرمه را که در شهادت برادران و مادر شهیدانش نقش ارزشمندی در ایجاد صبر و سکینه در خانوادهی مصیبتزده ایفاء کرد، به جنابعالی و عموم بازماندگان تسلیت عرض میکنم و رحمت و پاداش الهی را برای وی مسألت مینمایم.
📝 سیدعلی خامنهای
۱۶ فروردین ۱۴۰۴
💻 Farsi.Khamenei.ir