👍نکات جلسه ۵۴ تفسیر سوره مبارکه بقره:
🔺 ۱. تقوا مسیر رسیدن به الله را هموار میکند تا انسان بتواند خودش مسیر را طی کند. وقتی #تقوا از یک حدی بیشتر شد، خودِ تقوا، انسان را با خود کشانده، از مسیر عبور داده و به مقصد میرساند!
🔺۲. مثال بند قبل در مورد پیامبران نیز صادق است چنانکه طبق ایات قرآن، حضرات موسی و ابراهیم، خودشان مسیر هجرت به الله را طی کردند اما پیامبر اسلام را خداوند، به سمت خودش #کشیده و برده است!
🔺۳. عمل خوبی که با #نیت_الهی همراه نبوده مورد قبول نیست چنان که اختراع برق و تلفن و ... احتمالا چنین است!
همچنین #کرامت جز با تقوا بدست نمی آید، لذا انسان ذاتاً کریم نیست (برخلاف نگاه حقوق بشری غرب).
🔺4⃣ بزرگترین نعمت، #توحید است که سبب میشود در قلب انسان چیزی جز خدا نباشد (قلب سلیم) و بدین صورت به تمام وعده های الهی در قلب، یقین ایجاد خواهد شد. اگر ما به وعده های الهی یقین نداریم چون موحد نیستیم.
📚کانال #تفسیر_تسنیم 👈
✅ @tafsire_tasnim1
Javadi AmoliBaghare_055 L.mp3
زمان:
حجم:
6.09M
🎙صوت تفسیر قرآن
🔺 سوره بقره: جلسه ۵۵
🔖 آیه: ۲۳
📆 تاریخ: ۱۳۶۴/۰۲/۲۸
👤 مفسر: علامه جوادی آملی
--------------------------
📚لینک متن کامل جلسه:
esra.ir/fa/web/javadi/w/-54-1364-02-25-
--------------------------
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
📇 متن خلاصهشده تفسیر قرآن
🔺سوره بقره : جلسه ۵۵
🔖 آیه: ۲۳
📆 تاریخ: ۱۳۶۴/۰۲/۲۸
👤 مفسر: علامه جوادی آملی
♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️
✅آیه ۲۳ سوره بقره: «و ان کنتم فی ریبٍ ممّا نزّلنا علی عبدنا فأتوا بسورةٍ من مثله و ادعوا شهداءکم من دون الله ان کنتم صادقین»
(و اگر نسبت به آنچه که بر بندهمان نازل کردیم در تردیدید پس سورهای مانند آن بیاورید و شاهدانتان غیر از خدا را نیز دعوت کنید اگر راست میگویید.)
🔰🔰🔰🔰🔰🔰
🔰سوره بقره ابتدا گروههای سهگانه مومنان، کافران و منافقان را بررسی کرد. سپس به #اصول_اعتقادی_دین پرداخت. ابتدا اصل توحید را شکافت و اکنون اصل #وحی و #نبوت را مطرح میکند.
❎آغاز آیه بصورت شرط بیان شده است. شرط گاهی نشان از مردد بودن #موضوع میدهد و گاهی نشان از مردد بودن #شخص. فرق شک و ریب این است که #ریب، شکّ همراه با تهمت است یعنی اگر کسی به چیزی شک داشت و آنرا قبول نیز نداشت در حقیقت در ریب است نه در شک. آیه گوید اگر به پیامبر شک داشته و تهمت میزنید که قران را از نزد خدا نیاورده و حرف خودش است پس شبیه آن را بیاورید.
‼️در اینجا سه مطلب آورده شده است.
♦️اول اینکه اصول دین یعنی توحید، معاد و نبوت(وحی) قابل تردید نیست. در مورد #توحید آیه ۱۰ ابراهیم گوید: «أفی الله شکٌ فاطر السماوات و الارض». عدم شک در #معاد را در آیات ۹ آل عمران «إنک جامع الناس لیومٍ لا ریب فیه»، ۲۵ آل عمران، ۸۷ نساء و ۲۱ کهف ذکر شده و شک در #وحی و #نبوت نیز در آیه ۲ بقره نفی شده است «ذلک الکتاب لا ریب فیه»
♦️مطلب دوم اینکه با وجود عدم امکان شک در اصول دین اما عدهای همیشه وجود دارند که به اینها شک میکنند. شک این افراد در #توحید را آیات ۶۲ هود و ۹ ابراهیم نشان داده، شک در #معاد در آیات ۳۲ جاثیه و ۲۱ سبأ و شک در #وحی و نبوت نیز بواسطه آیات ۸ ص و ۳۴ غافر تذکر داده شده است.
❗️روش شناخت در قرآن:
اما مطلب سوم جمعکننده دو مطلب قبل است با این توضیح که آن کسانی که در اصول دین شک میکنند بخاطر این نیست که این اصول بحثهای نظری و پیچیده دارد بلکه به این خاطر است که تردیدکنندگان در اینها، کورند و #حقیقت را نمیبینند. آیه ۶۶ نحل این قضیه را اینطور روشن میکند که اینها کورند «بل هم فی شکٍ منها بل هم عمون» مانند تاریکی شب که قابل انکار نیست اما شخص کور در آن شک میکند.
❗️قران کسی را کور میداند که #عقل و #قلب درونیش را از دست داده و این چراغ درونیش خاموش شده است. «فإنّها لا تعمی الابصار و لکن تعمی القلوب التی فی الصدور/حج_۴۶» لذا کور بودن در قرآن، به معنای کوربودن چشم ظاهر نیست. اگر شخص عقل داشت میفهمد که کلام الهی و کلام بشری کدامست و فرقشان چیست و اگر عقل نداشت کور است.
❎شکها دو دسته اند:
1⃣ برخی قابل درمانند. آنهایی که پس از شک و دیدن حقیقت آنرا می پذیرند پس درمانش با #بررسی و مطالعه است.
2⃣ برخی غیر قابل درمانند. گروهی حتی پس از دیدن حقیقت نیز آنرا نمیپذیرند. قران در مورد اینها گوید «فی ریبهم یتردّدون» یعنی در شکشان مدام #تردد دارند اما همیشه به در بسته میخورند. اینها عمری را در شک خواهند گذرانید و قابل هدایت نیز نیستند. راه درمان این افراد جز این نیست که قلوبشان را در قیامت بشکافند «الّا أن تقطّع قلوبهم»
🔰کافران در قیامت خودشان حق را خواهند دید اگرچه ایمان نیاورند. توضیح اینکه #ایمان امری اختیاری است و لذا بین ایمان و نفس، #اراده فاصله انداخته است و تنها با اراده است که انسان، ایمان یا هوای نفس را انتخاب میکند. اما #علم اختیاری نیست بلکه با حاصل شدن مقدمات، خودبخود علم حاصل میشود و دیگر نفس نمیتواند بگوید که من نمیخواهم بفهمم. پس مرددان در قیامت، اگرچه علم پیدا می.کنند اما دیگر نمیتوانند ایمان بیاورند زیرا نیاز به اراده دارد و دیگر اراده از آنها گرفته شده و زمان تحصیل گذشته است.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر سوره بقره
🔴 eitaa.com/tafsire_tasnim1/288
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
📚کانال #تفسیر_تسنیم 👈
✅ @tafsire_tasnim1
📇 متن خلاصهشده تفسیر قرآن
🔺سوره بقره : جلسه ۵۵
🔖 آیه: ۲۳
📆 تاریخ: ۱۳۶۴/۰۲/۲۸
👤 مفسر: علامه جوادی آملی
♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️
✅ بخش دوم:
🔰در باب #تحدّی سوالاتی مطرح است:
1⃣ تحدی چیست؟ تحدی یعنی طلب مبارز کردن. قران در آیات تحدی، #مبارزه_فرهنگی میکند نه مبارزه نظامی. گوید اگر در شکید که قران از سوی خداست، پس باید بدانید که اگر چیزی از سوی خدا باشد دیگران توان آوردن مثل آن را نخواهند داشت. حال بروید تمام دانشمندانتان را جمع کنید ببینید آیا میتوانید سورهای مانند آنچه که پیامبر بیسوادتان از سوی ما آورده شده، بیاورند؟!
2⃣ قرآن به چه چیزی تحدی میکند؟ قران گاهی به #کل_قرآن تحدی میکند و گوید اگر با پشتیبانی یکدیگر، کتابی مانند قران آوردید نشان دادهاید که قران الهی نیست. «لئن اجتمعت الانس و الجنّ علی أن یأتوا بمثل هذا القران لا یأتون بمثله و لو کان بعضهم لبعضٍ ظهیراً/اسراء_۸۸» گاهی به #ده_سوره از قران تحدی میکند «قل فأتوا بعشرِ سورٍ مثله/هود_۱۳» و گاهی نیز تنها به #یک_سوره از قران تحدی کرده است. «قل فأتوا بسورةٍ مثله/یونس_۳۸»
3⃣ شناخت #معجزه از چه راههایی است؟ یک راه اینست که انسان به نهایت انسانیت رسیده باشد. #انسان_کامل حقیقت وحی را با جان خود درک میکند لذا از پیامبر تقاضای معجزه نمیکند. امام علی در نهج البلاغه میفرماید روزی به پیامبر گفتم این صدای افسوس چیست که من میشنوم؟ فرمودند این صدای افسوس شیطان است که مطمئن شده در این سرزمین دیگر جای شرک نیست. آنگاه به علی فرمود هر آنچه که من میشنوم و میبینم تو نیز میشنوی و میبینی و تنها فرقمان این است که تو #پیغمبر نیستی بلکه #وزیر من هستی.
♦️از معصوم پرسیدند که پیامبران و امامان از کجا میفهمند که به نبوت یا امامت رسیده اند و این یکی از #القائات_شیطان نیست؟ فرمود معصوم قلبش بیناست و خود در #متنِ_حقیقت است و آن را میبیند و لذا تردیدی برایش بوجود نمیآید.
4⃣سورههای قران مِثل ندارد یا اینکه مثل دارد اما کسی نمیتواند مانند مثل آن را بیاورد؟ امینالاسلام گوید اصلا مِثل ندارد. اما باید گفت در مواردی که قران گوید مثل قران را بیاورید یعنی مثلی ندارد اما در جایی مانند آیه ۲۳ بقره که مورد بحث ماست گوید «ممّا نزّلنا علی عبدنا فأتوا بسورةٍ من مثله» باید گفت که در اینجا مثل دارد چون مثل به #عبد برمیگردد.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر سوره بقره
🔴 eitaa.com/tafsire_tasnim1/288
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
📚کانال #تفسیر_تسنیم 👈
✅ @tafsire_tasnim1
Javadi AmoliBaghare_056 L.mp3
زمان:
حجم:
5.47M
🎙صوت تفسیر قرآن
🔺 سوره بقره: جلسه ۵۶
🔖 آیه: ۲۳
📆 تاریخ: ۱۳۶۴/۰۵/۱۳
👤 مفسر: علامه جوادی آملی
--------------------------
📚لینک متن کامل جلسه:
esra.ir/fa/web/javadi/w/-55-1364-02-28-
--------------------------
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
📇 متن خلاصهشده تفسیر قرآن
🔺سوره بقره : جلسه ۵۶
🔖 آیه: ۲۳
📆 تاریخ: ۱۳۶۴/۰۵/۱۳
👤 مفسر: علامه جوادی آملی
♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️
✅ آیه ۲۳ سوره بقره: «و ان کنتم فی ریبٍ ممّا نزّلنا علی عبدنا فأتوا بسورةٍ من مثله و ادعوا شهداءکم من دون الله ان کنتم صادقین»
(و اگر نسبت به آنچه که بر بندهمان نازل کردیم در تردیدید پس سورهای مانند آن بیاورید و شاهدانتان غیر از خدا را نیز دعوت کنید اگر راست میگویید.)
🔰🔰🔰🔰🔰🔰
♦️گفتیم که ریب و شک در قران نه به خاطر مشکوک بودن الهی بودن آن، بلکه به خاطر #کور بودن شخص است. در این جلسه ابتدا «الهی بودن» قران، سپس دلالت آن بر «رسالت پیامبر» و آنگاه اصل وجود «اعجاز» را اثبات میکنیم.
🔷کفار برای ریب و شک در قران، دو بهانه میآورند:
1⃣ مبدأ قابلی: گویند چرا قران مستقیماً بر خود انسانها نازل نشده است و تنها بر پیامبر نازل شده است. آیه ۵۲ مدثر میگوید: «بل یریدُ کلّ امرءٍ منهم أن یؤتی صحفاً منشّرة» یعنی اینها انتظار دارند که هر کدامشان نامههایی سرگشاده از سوی خدا دریافت کنند! خداوند در برابر این بهانه میفرماید هر کسی #شایستگی دریافت آیات الهی را ندارد و ما محلِّ شایستگی را میدانیم و شما نمیدانید. «الله أعلم حیث یجعل رسالته/انعام_۱۲۴»
2⃣ مبدأ فاعلی: گویند از کجا معلوم است که این کلام از خداست؟ ما هم میتوانیم #مثل آن را بیاوریم. مبدأ فاعلی که مورد بحث ماست در دو آیه ذکر شده است. اول آیه ۹۳ انعام که بیان میدارد: «و من أظلمُ ممّن ... و من قال سَاُنزلُ مثلَ ما انزل الله» چه کسی ظالمتر از آن کس است که میگوید مثل آنچه خدا نازل کرده نازل خواهم کرد؟! آیه دوم نیز آیه ۳۱ انفال میباشد. «و اذا تُتلی علیهم آیاتُنا قالوا قد سمعنا لو نشاءُ لقلنا مثلَ هذا» یعنی زمانی که آیاتمان بر آنها خوانده میشود گویند شنیدیم و اگر بخواهیم حتماً مثل این را خواهیم گفت!
🔴در مقابل بهانه دوم، خداوند #تحدی را مطرح کرده و بهانه جویان کوردل را دعوت به آوردن سورهای حتی به اندازه کوچکترین سوره قران با همه فصاحت و بلاغت و توان علمی و غیره میکند. «فاتوا بسورةٍ من مثله». باید گفت که دو اصل بر قران حاکم است:
۱. #کلیت: یعنی برای همه بشر است.
۲. #دوام: یعنی تا روز قیامت با انسان سخن میگوید. کلام شبیه آن باید این دو اصل را دارا باشد.
📚قران میفرماید اگرچه رسول ما از #امّیّون و درسنخواندهها بود اما اگر شما فکر میکنید که این آیات الهی نیست و میتوان شبیه آنرا آورد، بیاورید. اگر هم از عوام جامعه هستید که فنون ادبی و علمی و غیره را نمیدانید به سراغ خواص و دانشمندانتان بروید تا ببینید که آنها هم نمیتوانند چنین آیاتی را حتی به #زبانهای_دیگر بیاورند. بدین صورت دیگر در قیامت این بهانه را نیز نخواهید داشت که چون ما «توان علمی» کافی نداشتیم نتوانستیم شبیه قران را بیاوریم وگرنه امکانش بود و بدین جهت ما از کفار پیروی کردیم!
📘چرا نشانه بیرونی بر اعجاز قرآن وجود ندارد؟
اثبات کلام الهی نیاز به نشانه دیگری ندارد زیرا قران به علت تک و خارج از #توان_بشر بودن، ذاتاً نشانه کلام الهی است و این اعجاز برای همیشه وجود دارد.
📗چه رابطهای بین عجز بشر از آوردن شبیه آیات قران و الهی بودن این آیات است؟ فرض میگیریم که این کلام محصول افکار یک انسان باشد. با توجه به اینکه همه انسانها از نوع بشرند پس #خصایص_بشر در همه انسانها هست و ممکن نیست که یک شخص کاری بکند و امکان انجام آن کار از سوی انسانی دیگر تا ابد وجود نداشته باشد. اما این کلام به گونهای است که در طول این ۱۴ قرن با همه تلاشهایی که شده هیچکس مثل آن را نیاورده و همه شکست خوردند که «تاریخ» این شکست ها را نشان داده است. پس این کلام انسان نیست و بالاتر از آن است. لذا پیامبر، مجرای این کلام از سوی شخصی بالاتر از انسان یعنی خدا میباشد.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر سوره بقره
🔴 eitaa.com/tafsire_tasnim1/288
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
📚کانال #تفسیر_تسنیم 👈
✅ @tafsire_tasnim1
📇 متن خلاصهشده تفسیر قرآن
🔺سوره بقره : جلسه ۵۶
🔖 آیه: ۲۳
📆 تاریخ: ۱۳۶۴/۰۵/۱۳
👤 مفسر: علامه جوادی آملی
♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️
✅ بخش دوم:
📙آیا نمیتوان گفت که خداوند #نبوغ یک فرد را آنچنان قوی آفرید که دیگر هیچکس به او نمیرسد؟ به چند دلیل خیر. اول اینکه طبیعت با #نوع_بشر برخوردهای گوناگون نمیکند و اگر یک شخص بتواند به جایی برسد حتماً در آینده افرادی بالاتر از او خواهند آمد که همه دانشمندان جهان نیز اینگونه بودهاند. دوم اینکه اگر شخصی با نبوغ بینظیر کلامی را مانند قران به خدا نسبت داده و آن کلام مایه #ضلالت همه انسانها باشد خدا حتماً جلوی آن را میگیرد زیرا این با #حکمت خداوند که هدایت انسانها را میطلبد سازگار نبوده و خداوند همه انسانها را به سمت مقصد #هدایت میکند. «أیحسب الانسانُ أن یُترک سدیً/قیامت_۳۶»
📔رابطه «کلام الهی بودن» قران و «رسالت پیامبر» چیست؟
اگر پذیرفتیم که قران بالاتر از کلام بشر است و هیچکس مانند آنرا نمیتواند بیاورد و اینکه رسول اکرم ادعای آوردن آن را از سوی خداوند داشته و نیز اینکه خداوند نمیگذارد چیزی که به او نسبت داده شده همه را #گمراه کند پس این فرد حتماً پیامبر خداست.
❌در مقابل بهانههای دوگانه کفار، تحدّی قران نیز به دو چیز است: گاهی تحدی به خود #قران است که نمیتوان مثلش را آورد (آیه ۸۸ اسراء، آیه ۱۳ هود، آیه ۳۸ یونس) گاهی نیز تحدی به #آورنده قرآن است که بیسواد و درسنخوانده بوده و چنین بشری نمیتوانسته این کتاب را بیاورد.
💠آیه ۱۶ یونس از زبان پیامبر میگوید: همانا من مدتها پیش از نزول قران در میان شما بودم (و ادعای پیامبری نداشتم و شما مرا میشناختید) آیا نمیاندیشید؟! «فقد لبثتُم فیکم عمراً مّن قبله افلا تعقلون». گوید شما همیشه در کنار من بودید و میدیدید که من در طول ۴۰ سال که هنوز پیامبر نبودم اهل درس و بحث نبودم. دو سفر نیز بیشتر نرفتهام که برخی از شما نیز در آن سفرها با من بودید و لذا نمیتوان گفت که پیامبر قرآن را از یهودیان یا مسیحیان مناطق دیگر آموخته است. افزون بر آن، تورات و انجیل را نیز قران زنده کرد وگرنه از آنها با آن همه #تحریف چیزی باقی نمیماند. البته اگر پیامبر امّی نیز نبود باز هم قران معجزه بود و نمیشد همانند آن را آورد اما در آن صورت افراد باطلگرا بهانه پیدا کرده و در قران تردید میکردند.
❌آیات ابتدایی سوره الرحمن گوید «الرحمن علّم القرآن» یعنی آن کسی که به انسان قرآن را میآموزاند «خداوند رحمان» است نه پیامبر یا افراد دیگر. لذا اولاً معلمِ قرآن، خداست و تقدم این آیه بر آیات نعمتهای بهشتی نشان از اهمیت بیشتر این قضیه دارد و ثانیاً اگر کسی خواست پای #تفسیر_قران بیاید باید با وضو و این نیت که قران را از الرّحمن میآموزد حاضر شود زیرا کتاب و درس و غیره همگی از خداست.
📗در انتها باید تاکید کرد «معجزه بودن» قران، «اصل #اعجاز» را نیز ثابت میکند.
معنای اعجاز، وقوع امری خارج از توان بشر، توسط خداست. این، یعنی قران بعنوان یک معجزه همیشگی که در دسترس همگان است اصل اعجاز را به همگان نشان میدهد.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر سوره بقره
🔴 eitaa.com/tafsire_tasnim1/288
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
📚کانال #تفسیر_تسنیم 👈
✅ @tafsire_tasnim1
3.95M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔰آیت الله جوادی آملی:
♦️اگر این #نظام_اسلامی کمترین آسیبی ببیند تمام لعنتهای گذشته الی یوم القیامه دامنگیر ما میشود!
♦️حفظ این نظام #واجب_عینی است.
📚کانال #تفسیر_تسنیم 👈
✅ @tafsire_tasnim1
6.4M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🏴مقتل خوانی حزن انگیز ظهر عاشورا
آیت الله جوادی آملی
📚کانال #تفسیر_تسنیم 👈
✅ @tafsire_tasnim1
Javadi AmoliBaghare_057 L.mp3
زمان:
حجم:
5.44M
🎙صوت تفسیر قرآن
🔺 سوره بقره: جلسه ۵۷
🔖 آیه: ۲۳ و ۲۴
📆 تاریخ: ۱۳۶۴/۰۵/۱۴
👤 مفسر: علامه جوادی آملی
--------------------------
📚لینک متن کامل جلسه:
esra.ir/fa/web/javadi/w/-56-1364-05-13-
--------------------------
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
📇 متن خلاصهشده تفسیر قرآن
🔺سوره بقره : جلسه ۵۷
🔖 آیه: ۲۳ و ۲۴
📆 تاریخ: ۱۳۶۴/۰۵/۱۴
👤 مفسر: علامه جوادی آملی
♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️
✅ آیه ۲۳ سوره بقره: «و ان کنتم فی ریبٍ ممّا نزّلنا علی عبدنا فأتوا بسورةٍ من مثله و ادعوا شهداءکم من دون الله ان کنتم صادقین»
(و اگر نسبت به آنچه که بر بندهمان نازل کردیم در تردیدید پس سورهای مانند آن بیاورید و شاهدانتان غیر از خدا را نیز دعوت کنید اگر راست میگویید.)
✅ آیه ۲۴ توبه: «فان تفعلوا و لن تفعلوا فاتّقوا النار التی وقودها الناس و الحجارة اعدّت للکافرین»
(پس اگر نکردید که هرگز هم نمیتوانید انجام دهید پس از آتشی که هیزمش انسانها و سنگها هستند بپرهیزید، آتشی که برای کافران آماده شده است.)
🔰🔰🔰🔰🔰🔰
♦️ #شهدا در آیه به چه معناست؟ در اینباره آیات پایانی رعد گوید «و یقول الذین کفروا لست مرسلاً قل کفی بالله شهیداً بینی و بینکم و من عنده علم الکتاب» یعنی ای پیامبر در برابر کسانی که میگویند تو پیامبر خدا نیستی این دلیل را بگو که من دو #شاهد دارم اول خدا و دوم کسی که همه کتاب را میداند یعنی #علی_بن_ابیطالب. یعنی خدا شهادت میدهد که من پیغمبرم چون کتابش را به دست من داد و من حرفش را به شما میرسانم. آیه ۲۳ نیز گوید شاهد من خداست شما نیز بروید شاهدان خود را بیاورید که با آوردن سورهای مثل قرآن، شهادت بر #بشری بودن قرآن بدهند.
🔴منطق اصلی آیات ۲۳ و ۲۴ بقره این است که اگر این کتاب، #کلام_خدا نبود پس آوردن مثلش ممکن بود و چون امکان آوردن مثل قران نیست پس این کتاب کلام خدا است.
💠این کتاب کلام هیچ بشری حتی خود پیامبر نیست چون نبوغ به #انسانیت مربوط است و طبیعت نبوغ را تنها به یک نفر نمیدهد و امکان آوردن آن کلام از سوی شخصی دیگر حتماً وجود دارد که عملاً هم میبینیم که همیشه آیندگان کلام گذشتگان را اصلاح و کاملتر کردهاند. غیر از معجزه قرآن، همین خبر از آینده دادن در مورد عدم امکان آوردن مثل قرآن نیز، خودش معجزهای دیگر است.
❓چرا انتهای آیه بجای نتیجهگیری گفته از آتش #جهنم بترسید؟
اولا قران کتاب #هدایت است نه کتاب صرفا علمی و لذا از هر چیزی استفاده میکند تا به هدف اصلی یعنی هدایت برسد پس میگوید حال که نمیتوانید مثل قرآن بیاورید پس این کتاب الهی است و آنرا انکار نکنید که نتیجهاش آتش حتمی جهنم است.
⁉️چرا فقط از جهنم ترسانده و از بهشت سخنی نگفته است؟ چون غالب مردم از #ترس آتش جهنم است که دیندار شده و میمانند لذا نماز شب که آن ثواب عجیب را داشته و در روایت آمده که نماز شب خوان حتما بهشتی میشود را نمیخوانند اما نماز صبح را با هر سختی بلند میشوند و میخوانند!
🛐اگر ترس از جهنم در انسان نهادینه شد کمکم شوق به #بهشت نیز پیدا کرده و ممکن است به مقامات عالیه نیز برسد اما اولین قدم ترس از جهنم است. لذا کار علما #ترساندن است که در آیه ۱۲۲ توبه ذکر شده است و گوید علما باید درس حوزه بخوانند تا نهایتاً مردم را از جهنم بترسانند نه اینکه بروند سخنرانی کنند. کار انبیا و اولیا، انذار است.
🚫انذار به جهنمی است که غالب محققین ما معتقدند همین حالا وجود دارد. آیه مورد بحث ما یعنی ۲۴ بقره گوید «فاتّقوا النار التی وقودها الناس و الحجارة اعدّت للکافرین» آتشی که وقود و سنگ چخماقش (سنگی که جرقه زده و آتش از درونش میجوشد) را #مردم تشکیل میدهند. پس آتش جهنم از #درون_انسانها میجوشد و جهنم همیشه با انسان و در درون اوست مانند آتش سنگ چخماق که از درونش ایجاد میشود اگرچه خود سنگ #سرد است.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر سوره بقره
🔴 eitaa.com/tafsire_tasnim1/288
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
📚کانال #تفسیر_تسنیم 👈
✅ @tafsire_tasnim1
📇 متن خلاصهشده تفسیر قرآن
🔺سوره بقره : جلسه ۵۷
🔖 آیه: ۲۳ و ۲۴
📆 تاریخ: ۱۳۶۴/۰۵/۱۴
👤 مفسر: علامه جوادی آملی
♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️
✅ بخش دوم:
♦️ترساندن مردم نیاز به این دارد که ترس از #باطن شخص به #ظاهر او رسیده باشد و وقتی از جهنم حرف میزند خودش عمیقاً بترسد وگرنه در دیگران حرفش اثر نمیگذارد. مرحوم شیخ مفید گوید وقتی پیامبر میخواست حرف از #جهنم بزند تمام صورتش سرخ میشد چون جهنم را میدید و لذا حرفش در همه اثر میگذاشت.
‼️اینکه قران میگوید مِثل سوره قران را بیاورید به چه معناست و از چه نظر باید مثل قران باشد؟
تحدی قران مانند دعوتش جهانی است و گوید جهانیان تا #روز_قیامت نمیتوانند مانند قران بیاورند. لذا نمیتوان گفت که مثل قرآن بودن از نظر فصاحت و بلاغت عربی قرآنی است زیرا اولا اعراب جاهلی زمان قرآن، #عربی_فصیح_قرانی را نمیدانستند و ثانیاً غالب جهانیان تا قیامت نیز به عربی تسلط ندارند که مانند قرآن بیاورند. منظور قرآن این است که ای دانشمندان جهان در #هر_رشتهای که هستید نمیتوانید در همان رشته به عظمت سورههای قران سورهای بیاورید و «قران در تمام رشتهها، #بالاترین_معارف را دارد» !
✅پس تحدی قرآن به چیست؟
۱. گاهی به زیبایی و #فصاحت زبانی است، ۲. گاهی به #علم است
۳. گاهی به #آورنده آن که امّی و بیسواد بوده است
۴. گاهی به #اخباری که از آینده میدهد
۵. و گاهی به #هماهنگی بین ۶۰۰۰ آیه.
🔰از نظر #فصاحت زبانی، آیه ۱۷۴ نساء گوید «و انزلنا الیکم نوراً مبیناً». منظور از صفت «مبین» برای قران در این آیه این است که #عربی_فصیح_قرآنی میتواند تمام زبانهای عالم را به بهترین وجه ترجمه کند اما هیچ زبان دیگری نیست که بتواند اینگونه عربی قرآنی را ترجمه کند بلکه باید هر کلمه را با چند جمله توضیح دهند که #فصاحت خود را از دست میدهد. لذا زبان اهل جنّت در بهشت نیز عربی است.
🔰از نظر #علمی آیه ۸۹ نحل اشاره دارد به این که این کتاب همه چیز را بیان کرده است و همه علوم ریشههایش در قرآن است «و نزّلنا علیک الکتاب تبیاناً لکلّ شیء». برخی میگفتند که این قران را آهنگری رومی که در مکه بود به محمد آموخته است. آیه ۱۰۳ نحل در جواب گوید او حتی عربی را درست نمیداند پس چگونه میتواند این معارف عمیق را به زبان عربی فصیح بگوید.
🔰تحدی به آورنده قرآن در آیه ۱۶ یونس مطرح شده که گوید من عمری در میان شما زندگی کردم و دیدید که اهل #درس و بحث نبودم و جز دو مسافرت که در آن نیز همراه من بودید مسافرت دیگری نداشتهام پس آوردن اینچنین کتابی از سوی من خود نشانهای بر الهی بودن آن است.
🔰از نظر #هماهنگی بین آیات نیز با اینکه قران در طول ۲۳ سال و در حالات مختلف اعم از جنگ و صلح و مسجد و منزل و غیره بر پیامبر نازل شده است اما هیچ یک از آیات آن، دیگری را نقض نمیکند بلکه کامل میکند. اما طبع بشر #متحول است و مرتباً کامل میشود لذا همیشه انسانها وقتی به گذشته خود نگاه میکنند اشتباهات خود را مییابند و سعی در اصلاح آنها دارند که دانشمندان نیز کتابهای خود را بعداً اصلاح میکنند اما قران اینگونه نیست.
#ناسخ_و_منسوخ
🚸🚸🚸🚸🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر سوره بقره
🔴 eitaa.com/tafsire_tasnim1/288
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
📚کانال #تفسیر_تسنیم 👈
✅ @tafsire_tasnim1